1 hónapnál régebbi cikk

Mit csináljunk, ha elveszettnek tűnő kisbaglyot találunk Fehérvár belvárosában?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Sóstó Vadvédelmi Központ/Kurai Dorina
Mit csináljunk, ha elveszettnek tűnő kisbaglyot találunk Fehérvár belvárosában?

A kérdésfelvetés igaz minden madárfaj fiókájára, és persze a Fehérváron belüli és kivüli többi területre is. Idén ugyanis a fiókaszezon az enyhe idő miatt korábban kezdődött, így nem kell meglepődnünk, ha már most védetlennek tűnő kismadarakkal futunk össze a városi dzsungelben.

A napokban kért segítséget, illetve tanácsot az egyik székesfehérvári Facebook-csoportban az a hölgy, aki a Budai út és Sarló utca közötti parkolóban vette észre a fenti képen látható bagolyfiókát. A riadt szempár szinte mindenkiben azonnal elindította volna az óvó-féltő tennivágyást, azonban ilyenkor legjobb a szakemberek tanácsára hallgatni.

"A baglyok igen korán kezdték a fészkelést, már sok tollgombócról van tudomásunk. Azonban nem kell mindenkit megmenteni, néha elegendő kicsit segíteni rajtuk" - hívja fel a figyelmet a Sóstói Vadvédelmi Központ. A segítségnek pedig éppen elegendő, ha a fiókát óvatosan felhelyezzük egy közelben álló fára.

A fiókaszezon egészen augusztusig tart, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentéssel, madarakkal foglalkozó szervezetek megmentendő madarakról. Pedig - ahogy a Magyar Madártani Egyesület tájékoztatójában is írja - a legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek