2 évnél régebbi cikk

Újra megrendezték a Fehérvári Kolbásztöltő Fesztivált
·Programokkolbász·Utolsó frissítés: undefined
Újra megrendezték a Fehérvári Kolbásztöltő Fesztivált
·Programokkolbász·Utolsó frissítés: undefined

Remek hangulat, szorgos csapatok és finom illatok jellemezték a vasárnap délelőttöt a Jancsárkertben. A Fehérvári Kolbásztöltő Fesztivált két év kihagyás után, immáron hetedik alkalommal rendezték meg. 

Már kora reggel nagy volt a készülődés a Balatoni úton található Jancsárkert Termelői és Biopiacon, írja az Önkormányzati Kommunikációs Központ (ÖKK). Február utolsó hétvégéjén rendezték meg ugyanis a Családi életmód hétvégét, melynek keretében tartották a VII. Fehérvári Kolbásztöltő Fesztivált is. Családok, baráti társaságok és egyesületek csapatai vívtak meg a Vándordíjért.

A hagyomány kilenc évvel ezelőtt kezdődött, a pandémia miatti kihagyások után idén hetedik alkalommal gyűltek össze a résztvevők, hagyományőrző céllal – mondta el Palkovics Lajos, a Fehérvári Polgárok Egyesületének elnöke. Hozzátette: idén a szokásosnál kevesebb csapat nevezett, de örömmel látja, hogy több generáció továbbra is folytatja az adalékmentes házi kolbászok készítését.

A csapatok nem csak több generációt, de több ország ízeit is felvonultatták. Vilisics Ferenc, aki Finnországban saját kolbászgyártó vállalkozást alapított, különleges ízeket mutatott be a közönségnek: „Mutatni szeretnénk egy pár új ízt, amit talán a magyar közönség még nem ismer. A magyaros, paprikás kolbászon kívül egy brit típusú cumberland kolbászt, egy marokkói csípőst és egy olasz édesköményes típust is elkészítünk.”

Kapcsolódó
Fehérvártól Finnországig otthon - Vilisics Ferenc Helsinkiben alapított saját kolbászmárkát

Otthonának még mindig Székesfehérvárt tartja Vilisics Ferenc, de ahogy ő fogalmaz: kiterjesztette a működési területét Helsinkiig. Finnországban néhány éve saját kolbász-gyártó céget alapított, Feri's Sausages néven, hiszen ott nyáron mindenki kolbászt süt grillen. Ennek nagyjából akkora hagyománya van, mint nálunk a karácsonyi bejglinek. Feriék kínálatában pedig az olasztól a marokkói recepten át minden megtalálható, köztük természetesen a hagyományos, magyar fűszerezésű kolbász is.

Az új csapatokon kívül olyan rendszeresen szereplő együttesek, mint a Fehérvári Tűzoltó Egyesület is részt vettek, akik nagy létszámban és jó hangulatban kezdték meg a reggeli kolbásztöltést.

A VII. Kolbásztöltő Fesztivál hivatalos megnyitójára nem sokkal 9 óra után került sor: „Köszönjük a Fehérvári Polgárok Egyesületének, hogy idén is folytatják ezt a hagyományőrzést. A legfontosabb, hogy együtt vagyunk, beszélgetünk és minőségi időt töltünk el” – fejezte ki köszönetét Vargha Tamás országgyűlési képviselő, majd emlékeztetett, hogy az örömteli percekben amennyiben van lehetőségük a résztvevőknek, támogassák az Ukrajnában zajló háborús konfliktus károsultjait. Erre a helyszínen kihelyezett adománygyűjtő doboznál is volt lehetőség.

Kapcsolódó
Hogyan süssünk jól hurkát, kolbászt?

Hogy ne legyen száraz, és ki se durranjon, ahhoz elég néhány jól bevált praktika. Mutatjuk!

Mészáros Attila alpolgármester a közösség élmények fontosságát emelte ki: „Nagyon jó ennyi mosolygós, boldog családot látni. A gasztrofesztiválokra egyre nagyobb az igény az elmúlt két év megpróbáltatásokkal teli időszaka után, így külön öröm, hogy végre meglehetett tartani ezt a rendezvényt.Bízom benne, hogy sok jó étellel, itallal, valamint mosollyal teli napot tölthetnek ma együtt a résztvevők”

A VII. Fehérvári Kolbásztöltő Fesztiválon végül első helyen végzett a Kata-Sumi csapata, második helyen zárt az Endo-Kolbász, a dobogó alsó fokára pedig a SZÉNA Egyesület a Családokért együttese állhatott fel.

Borítókép: ÖKK/Simon Erika
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek