2 évnél régebbi cikk

Sberbank: nincs teendője az ügyfeleknek, hogy megkapják a pénzüket
·Hírekbank·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pál Loránd
Sberbank: nincs teendője az ügyfeleknek, hogy megkapják a pénzüket
·Hírekbank·Utolsó frissítés: undefined

A bankfiók előtt nem érdemes sorban állni, az Országos Betétbiztosítási Alap keresi majd a bank ügyfeleit.

A Sberbank telefonszámai már nem elérhetőek, honlapja is csak hellyel-közzel töltődik be. A székesfehérvári bankfiók előtt tanácstalan ügyfelek gyülekeznek. 

Utánajártunk, mit lehet tudni arról, hogyan juthatnak pénzükhöz a végelszámolás alatt lévő pénzintézet ügyfelei.

A Sberbank Magyarország Zrt. felszámolásának esete egyedi, a magyar pénzügyi piacon, valamennyi bank stabilan végzi tevékenységét; az Országos Betétbiztosítási Alap 10 napon belül 100 ezer euróig, azaz 37 millió forintig helytáll a betétesek követeléseiért - erősítette meg Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnöke online sajtótájékoztatón szerdán.

Kapcsolódó
Végelszámolás indul a magyar Sberbanknál

Az európai szanálási hatóság végelszámolást indított a magyar Sberbank anyavállalatánál, az osztrák Sberbank Europe AG-nál. A Sberbank Magyarország Zrt. súlyos likviditási és tőkehelyzete miatt az MNB is visszavonta a hazai hitelintézet tevékenységi engedélyét és elrendelte annak végelszámolását.

Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője az fmc.hu-nak elmondta: az ügyfeleknek jelenleg semmilyen teendője nincs azért, hogy hozzájussanak a pénzükhöz. 

A bankfiók előtt nem érdemes sorban állni, mert nem fog kinyitni az elkövetkező napokban. "Fontos cél, hogy a bankfiókok kommunikáció céljára megnyílhassanak, erre azonban vélhetően néhány napot várni kell" - hangsúlyozta Binder István. 

Hogyan kapják meg az ügyfelek a pénzt?

Elmondta: amit a végelszámolásra megérkezik a megerősítés a Pénzügyminisztériumtól, az Országos Betétbiztosítási Alap készíti elő az ügyfelek kártalanítását a banktól bekért adatok alapján. 

"A kifizetéseket vagy az ügyfél egy más banknál nyitott számlájára, vagy postai úton teljesítik majd"  - mondta Binder István. 

A részletekről az OBA honlapján és frissen nyílt call centerében is folyamatosan kaphatnak információkat az ügyfelek. 

Az MNB szerda reggeli sajtótájékoztatóját itt lehet megnézni:

Frissítés 11.55.: Megjelent az Országos Betétbiztosítási Alap honlapján a közlemény a Sberbank betéteseinek kártalanításáról szerdán délelőtt

A kártalanítás érdekében a betéteseknek igénybejelentést nem kell tenniük, az OBA a banknál lévő ügyféladatok alapján végzi automatikusan a kifizetéseket és arról személyre szóló értesítést küld a betétes Sberbanknál bejelentett állandó lakcímére, illetve székhelyére - írták.

A kártalanítás módjáról, a kifizetések megkezdéséről az OBA a honlapján, a sajtóban közzétett, valamint a Sberbankban kifüggesztett közlemények útján tájékoztatja a betéteseket.

A Sberbank betéteseinek kártalanításáról az OBA a következő napokban részletes tájékoztatást ad honlapján (www.oba.hu), valamint a Sberbank honlapján elhelyezett közleményekben - húzták alá.

A közleményben arra is kitértek, hogy az Európai Unió területén bejegyzett hitelintézetekben elhelyezett betéteket az alapítás országában létrehozott nemzeti betétbiztosítási intézmény biztosítja.

Kapcsolódó
Hétmilliós betétkifizetési korlát és felügyeleti biztos a magyar Sberbanknál

A helyzet nincs hatással a magyarországi pénzügyi intézményrendszer egyéb tagjaira, amelyek stabilan, a megszokott rendben szolgálják ki ügyfeleiket - áll a Magyar Nemzeti Bank keddi közleményében.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek