2 évnél régebbi cikk

Tömeges evakuálások indulhatnak a humanitárius folyosókon keresztül Ukrajnából
·Hírekháború·Utolsó frissítés: undefined
Tömeges evakuálások indulhatnak a humanitárius folyosókon keresztül Ukrajnából
·Hírekháború·Utolsó frissítés: undefined

Szerda délelőtt 10 órától készek humanitárius folyosókat biztosítani az orosz erők, hogy az emberek elhagyhassák Kijevet és másik négy várost. 14 napja tart a háború, a reggel pedig légiriadóval indult Kijevben.

Újabb tűzszünet lesz, hogy a civileket evakuálni lehessen. Kedden Szumiból sikerült ötezer embert kimenteni, ez volt az első sikeres tömeges evakuáció. Az orosz állami média jelentései szerint Moszkva ismét tűzszünetet jelentett be a támadás alatt álló városokra: Kijev, Csernyihiv, Szumi, Harkiv és Mariupol humanitárius folyosóiról szóló információkat elküldik Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettesnek.

Mihail Mizincev orosz vezérezredes elmondta, hogy a romló humanitárius helyzetre és a civilek, valamint a külföldi állampolgárok biztonságára tekintettel van Oroszország, ezért március 9-én moszkvai idő szerint 10 órától tűzszünetet tart, és kész humanitárius folyosókat kialakítani.

 Légiriadóval indult a reggel Kijevben

Szerda reggel Kijevben és környékén a hatóságok felszólították a lakosokat, hogy a lehető leggyorsabban menjenek óvóhelyre.

„A kijevi lakosok szerdán légiriadóra ébredtek, és felszólították őket, hogy a lehető leggyorsabban jussanak el a menedékekhez, miközben Mariupol, a stratégiai fontosságú kikötőváros a humanitárius válság fokozódásával körülvéve maradt” - olvasható az AP hírügynökség beszámolójában. 

Felfüggeszti működését Oroszországban a Coca-Cola a Starbucks és a McDonald’s

„Az ikonikus nyugati márkák Oroszországból való kivonulása egyre nagyobb lendületet vesz, és a Starbucks, a Coca-Cola és a Pepsi csatlakozik a McDonald'shoz, és felfüggeszti tevékenységét Oroszország ukrajnai inváziójára válaszul” - írja a Guardian

Kedden késő este a PepsiCo is bejelentette, hogy  felfüggeszti az összes reklámját Oroszországban, és leállítja italmárkáinak értékesítését. A McDonald's gyorséttermi óriás már korábban közölte, hogy ideiglenesen felfüggeszti működését 850 telephelyén. 

Több mint 4200 ember érkezett vonattal Budapestre kedden az ukrajnai háború elől menekülve

Az ukrajnai háború elől menekülve kedden 4283 ember, köztük 1308 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A police.hu azt írja, hogy a legtöbben információt kértek, illetve egyénileg utaztak tovább, vagy rokonokhoz mentek.

A fővárosi és vidéki szálláshelyeken 181 ember, köztük 99 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg. Az MTI azt írja, hogy a BRFK és a Készenléti Rendőrség munkatársai a Keleti és a Nyugati pályaudvaron segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket.

Ellátásukért, szállításukért, elszállásolásukért a rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóság, valamint a segélyszervezetek munkatársaival - tudatták a közleményben.

Kapcsolódó
Bőröndbe csomagolt életek: Mariann hat gyerekkel menekült a háború elől Magyarországra

Mariann hat gyermekével menekült az ukrajnai háború elől Magyarországra, hogy újra együtt legyen a férjével. Jelenleg Eperjeskén találtak ideiglenes otthonra. Hozzájuk is eljutott a fehérvári és a Fejér megyei emberek adománya.

Borítókép: PB
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek