2 évnél régebbi cikk

Varázslatos koncertet ígér a fülemülék éjszakája Dinnyésen
·Programokmadármegfigyelő·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Orbán Zoltán / MME
Varázslatos koncertet ígér a fülemülék éjszakája Dinnyésen
·Programokmadármegfigyelő·Utolsó frissítés: undefined

Egyik legegyedibb hangú énekesmadarunk megfigyelésére és varázslatos énekének hallgatására önálló programsorozatot indít a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). A Fülemülék Éjszakája 2022 első Fejér megyei programja április 23-án 20 órakor kezdődik Dinnyésen.

A fülemüle hosszú távú vonuló, a telet Afrika Szaharától délre húzódó területein tölti. Az első madarak már április első felében, a többség azonban április végén és május elején érkezik Magyarországra, és a hímek szinte azonnal énekelni kezdenek.

Hazánkban a lakott területek bokrosaiban is gyakorinak számít a világ egyik legszebb énekhangú madara. Ez a verébméretű, egyszínű barnás felsőtestű, vöröses farkú madár nem csak kilométernyi távolságra is elhallatszó hangereje és énekének változatossága miatt híres, de az is különleges benne, hogy a hímek éjszaka is énekelnek.

A fülemüle hangja évezredek óta megigézi az embereket és megihleti a művészeket. Andersen "Fülemüle" című meséjéből Sztravinszkij írt operát, amelyhez a fülemüle énekművészetéből nyert ihletet. Händel orgonaversenyében a kakukk mellett a fülemüle strófái is megszólalnak. Oscar Wilde "A csalogány és a rózsa" című novellájának csalogány főhőse dalát és vérét áldozta a szerelem oltárán, de Arany János, Samuel Taylor Coleridge és John Keats verseiben is feltűnik a madár.

A rádió hőskorában, Angliában, a BBC közvetített egy szabadtéri koncertet, ahol Beatrice Harrison csellóművész a kertjében duettet játszott az ott éneklő fülemülékkel 1924 májusában. A kísérlet akkora közönségsikert aratott, hogy a rádióközvetítést a következő hónapban, majd a rá következő 12 tavaszon megismételték.

Az MME idén szervezett keretek között igyekszik megmutatni az érdeklődőknek a fülemülék csodás koncertjét. A Fülemülék Éjszakája 2022 nem új gondolat, két év szünet után rendezi meg ismételten az MME. A különböző helyszíneken az érdeklődőket a programot felügyelő szakértők várják, akik színes magyarázatokkal, bemutatókkal ismertetik meg egyik jellegzetes énekesmadarunkat. A programsorozat április közepétől május végéig tart, a szervező MME folyamatosan frissíti a programok listáját.

Fejér megyében egyelőre egy dátum biztos, ez pedig április 23., amikor is 20 órakor Dinnyésen, a Madárdal Tanösvényen figyelhetjük meg a fülemüléket, remélhetőleg az időjárás is kegyes lesz a programhoz. Az érdeklődőket a Rózsa u. sarkára várják a megadott időpontban, a túra vezetője Fenyvesi László lesz.

Érdekesség, hogy a dinnyési program nem csupán a fülemülék énekének meghallgatásáról szól, madárgyűrűzés is lesz, így a szerencsés résztvevők akár meg is érinthetik dalos madarainkat. Bár a rendezvény fő attrakcióját a fülemülék jelentik, több más madárfaj (rigók, vörösbegy, poszáták) képviselői is énekelnek, így folyamatosan lesz mit hallgatni.

A részleteket, illetve az információs telefonszámot ide kattintva találhatják meg az érdeklődők. Az MME honlapján egyébként folyamatosan frissül a programok leírása, érdemes szemmel tartani, mert biztosan lesznek még további hasonló alkalmak Fejér megyében.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek