1 évnél régebbi cikk

Százból még mindig csak egy autó elektromos hazánkban
·Közlekedéselektromos autó·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pixabay/andreas160578
Százból még mindig csak egy autó elektromos hazánkban
·Közlekedéselektromos autó·Utolsó frissítés: undefined

A Központi Statisztikai Hivatal és a Nyilvántartások Vezetéséért Felelős Helyettes Államtitkárság adatai alapján kiszámoltuk: még mindig gyerekcipőben jár hazánkban az elektromos autók használata. A több mint 4 milliós hazai gépkocsipark mindössze 1,2%-a rendelkezik zöld rendszámmal.

A közelmúltban foglalkoztunk részletesen a hazai személygépkocsi állománnyal, kiemelten az autótípusok előfordulási gyakorisága kapcsán. Ahogy akkor jeleztük, a Központi Statisztikai Hivatal 2022 februárjának végén frissített adatbázisa szerint a magyar rendszámmal rendelkező, nyilvántartásba vett aktív személygépkocsik száma 4 020 159. Ez a 2021 év végi adatokhoz képest százezres emelkedést mutató statisztika.

A február 24-én kirobbant orosz-ukrán háború a közlekedés szintjén is komoly erőpróbákat állít világszerte szinte mindenki elé. Elég csak a háború üzemanyagokra gyakorolt árfelhajtó hatására, vagy épp a komoly orosz energiafüggőségre gondolni. Az is kiderült, mekkora pánikot képes okozni az ellátási láncban bekövetkező csúszás, ennek hatására nem is olyan rég egy komoly pánikvásárlási hullám borzolta a kedélyeket hazánkban.

A fentiek kapcsán felmerül a kérdés: a jövő útjának tartott és a benzin/dízel ellátás veszélyeztetettségének közvetlenül nem kitett elektromos autóállomány vajon milyen mértékben van jelen a magyar utakon 2022-ben? Nos, jelentjük, a zöld rendszámos autók aránya még mindig elenyésző a hazai, összességében elavultnak tekinthető, 16 év körüli átlagéletkorral rendelkező személygépkocsi-állomány tekintetében.

A Belügyminisztérium Nyilvántartások Vezetéséért Felelős Helyettes Államtitkársága pontos lajstromot vezet a hazai elektromos autókról, ez alapján a fentebb említett 4 020 159 személygépkocsi közül március utolsó napján 47 859 rendelkezett zöld rendszámmal, mely a teljes hazai autóállomány mindössze 1,2 százaléka!

Ha részletezni szeretnénk a környezetvédelmi kategóriánként kiadott összes zöld rendszámot, akkor az 5E kategóriába tartozó, vagyis a tisztán elektromos gépkocsik vannak a legnagyobb számban az utakon, összesen 24 795 darabbal. Az 5N, vagyis a növelt hatótávolságú külső töltésű hibrid elektromos gépkocsik darabszáma 14 500 volt március utolsó napján, míg az 5P külső töltésű hibrid elektromos gépkocsik (plug-in hibrid gépkocsik) 8 476 darabbal képviseltették magukat a forgalomban. Elenyésző, mindössze 3 darab volt az olyan zöld rendszámos személyautók száma, melyek az 5Z (egyéb nulla emissziós gépkocsi) kategóriába estek.

27 660 elektromos autó számára vidéken, 20 199 részére pedig a fővárosban adták ki a zöld rendszámot.

Pixabay/GoranH

Érdemes azt is megnézni, milyen ütemben nőtt az elmúlt két évben a zöld rendszámos autók száma. 2020. január 31-én még mindössze 17 380 darab zöld rendszámú autó volt forgalomban hazánkban. Még abban az évben, május 31-én már 20 016-ra nőtt a számuk majd az év végén, 2020. december 31-én már 27 123 elektromos személyautó volt forgalomban. A harmincezres mennyiség 2021. negyedik havának elejére lett meg, április 30-ra pedig már 31 016 zöld rendszámot adtak ki. A tavalyi év végére, 2021. december 31-re 42 633-ra nőtt az elektromos autók száma, ehhez jött hozzá még idén újabb több mint ötezer, így értük el 2022. március 31-re a 47 859 zöld rendszámmal rendelkező autót.

Egy érdekesség a végére: a 47 859 elektromos autó közül 27 660 számára vidéken, 20 199 részére pedig a fővárosban adták ki a zöld rendszámot. Darabra tehát vidéken van ugyan több elektromos autó, területi átlagban azonban egyértelműen a fővárosban elterjedtebb ez az autótípus.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek