1 évnél régebbi cikk

Az USB-C csatlakozó lett az EU favoritja
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined
Az USB-C csatlakozó lett az EU favoritja
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined

Évek óta fejtörést okoz, hogy a sok létező töltőcsatlakozó még véletlenül sem kompatibilis egymással. Úgy tűnik, ez nem csak a felhasználókat aggasztotta. Most az Európai Unió illetékesei is elhatározásra jutottak.

Nem ismeretlen helyzet, hogy a családban a különféle kütyüket különböző csatlakozójú töltőkkel kell tölteni. A jó öreg mini USB talán már feledésbe merült, de napjainkban is van még a micro USB, az USB-C (Type-C) és a ki tudja mennyi, különböző kör keresztmetszetű csatlakozók garmadája. Mind egy-egy kütyü töltésére, vagy csak egyszerűen a hálózati feszültség biztosítására.

Ilyenek lehetnek például a telefonok, tabletek, fényképezőgépek, különböző típusú fül-, és fejhallgatók, játékkonzolok vezérlői és akár maguk a kézi konzolok is. De szóba jöhetnek a különböző otthoni okos rendszerek komponensei is, kamerák, érzékelős lámpák, más egyéb érzékelő szenzorok. 

Az évek óta tartó kesze-kusza helyzetnek most az Európai Unió próbál meg véget vetni azzal, hogy a napokban elsöprő többséggel elfogadták azt a szabványt, mely kötelezi a gyártókat, hogy a fenti eszközök esetében az USB-C szabványt kell használni, mint egységes töltőcsatlakozó.

Az egységesítésnek a célja nem titkoltan az, hogy a gyártókat rávegyék a kompatibilitás bevezetésére és ezáltal a felhasználóknak ne kelljen több különféle csatlakozót is keresgélni a hétköznapokban. A gyakorlatban ez azzal a hozadékkal jár majd, hogy ugyanazzal a kábellel és töltővel több eszközt is tudunk tölteni. Nem utolsósorban pedig így várhatóan jóval kevesebb elektronikai hulladék is keletkezik.

A gyakorlat azt mutatja azonban, hogy a gyártók a magasabb kategóriás eszközök esetében már most is az USB-C csatlakozót használják. Valószínűleg ez mostantól az egyszerűbb eszközök esetében is kötelező lesz. Kivételként és érdekes esetként az iPhone telefonok állnak majd a középpontban, mert az Apple a telefonjai esetében még napjainkban is a Lightning csatlakozókat használja, annak ellenére, hogy az Apple tabletek és notebookok újabb generációi esetében már ott is az USB-C a használt csatlakozó felület. Kíváncsian várjuk, hogy a sok gyártó közül az Apple is kötelezően beáll-e az USB-C csatikat követők sorába.

Borítókép: Unsplash/Hal Gatewood
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek