1 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Floralia, Giro d'Italia, Cerbona Fehérvár Félmaraton és Fehérvári Versünnep válogató
Fehérvár Médiacentrum fotója
ÖKK/Molnár Artúr
Fehérvári programok a hétvégére: Floralia, Giro d'Italia, Cerbona Fehérvár Félmaraton és Fehérvári Versünnep válogató

Május első igazi hétvégéjén már tényleg beindul a tavaszi őrület Fehérváron és környékén: többek között kilátogathattok a Floraliára, elcsíphetitek a Giro d'Italia mezőnyét, kipróbálhatjátok magatokat a Cerbona Fehérvár Félmaratonon, vagy megnézhetitek a Fehérvári Versünnep válogatóját.

Vers: XII. Fehérvári Versünnep válogató
Mikor?: Május 7., szombat 10:00
Hol?: Szent István Művelődési Ház

A Fehérvári Versünnepet 2010-ben hívta életre a Fehérvár Médiacentrum. A tehetséggondozó programhoz szorosan illeszkedik kezdetek óta a Székelyföldi Verstábor, ahol a Fehérvári Versünnep résztvevői mellett Kárpátaljáról, a Vajdaságból, Felvidékről és a vendéglátó Székelyföldről is érkeznek fiatalok. A tábor az alapító emlékére 2016 óta Varga Sándor nevét viseli.

Az idei megmérettetésre május 4-ig jelentkezhettek a fiatalok. Maga a verseny pedig két fordulóból áll (válogató, döntő), és május 28-ig tart. A válogatóra május 7-én, szombaton 10 órakor kerül sor, ahova szeretettel várnak minden érdeklődőt.

A programsorozat fővédnöke Spányi Antal megyés püspök, valamint Cser-Palkovics András polgármester.

Kapcsolódó
Újra Fehérvári Versünnep!

Elindult a jelentkezés a Fehérvári Versünnepre. A tehetségkutatón az elmúlt években sok száz tehetséges diák vett részt, és idén is nagy érdeklődésre számítanak a szervezők, hangzott el a versenyfelhívást ismertető pénteki sajtótájékoztatón. A jelentkezési határidő 2022. május 4.

Sport: Giro d’Italia Fehérvári szakasza
Mikor?: Május 6., péntek kb. 13:45
Hol?: Béla úton, Berényi úton, Szekfű Gyula utca, Belváros, Dózsa György út, Móri út, Havranek József utca, Mészáros Lázár utca

A Giro d'Italia mezőnye május 6-án Budapestről indul és Székesfehérvár, Esztergom érintése után a visegrádi várhoz teker fel egy 195 kilométeres szakaszon. Az ötös fokozatú nehézségi skálán 2 csillagot kapott ez az etap.

Székesfehérvárra az előzetes becslések szerint kb. 13.45 óra körül, a Velencei-tó felől érkeznek majd meg a kerékpárosok, akik a Béla úton, Berényi úton, Szekfű Gyula utcán keresztül érik el a Belvárost, és fordulnak rá a Dózsa György útra. Egy részhajrá is lesz itt, ami a nézőknek látványos perceket, a versenyzőknek pedig értékes pontokat jelent majd. A mezőny a Móri úton, a Havranek József utcán és a Mészáros Lázár utcán keresztül hagyja el városunkat. 

Kapcsolódó
Giro: mutatjuk az összes lezárást Székesfehérváron és a megyében május 6-án

Székesfehérvárt is érinti a Giro d’Italia idei hazai útvonala. Lezárásokra és buszmenetrend-változásokra is kell számítani pénteken, az M7-es autópálya egy szakasza azonban az érintett időszakban ingyenesen használható.

Mozi: Doctor Strange az őrület multiverzumában
Mikor?: Május 4-től
Hol?: Cinema City Alba

A héten végre befutott a Marvel Studios új filmje, a Pókember: Nincs hazaút óta epekedve várt Doctor Strange az őrület multiverzumában, amely már teljes egészében feltárja az MCU multiverzumának kapuját, így messzebbre merészkedik, mint valaha.

Az egészen hihetetlen utazás során a híresen hírhedt mágus, Dr. Stephen Strange (Benedict Cumberbatch) egy olyan ellenféllel néz szembe, amilyennel még korábban még rémálmaiban sem volt dolga. És ha nem jár sikerrel, a multiverzum veszedelmes alternatív valóságai oly mértékben elszabadulhatnak, hogy lényegében minden és mindenki elpusztulhat, aki valaha fontos volt számára.

Fesztivál: Floralia
Mikor?: Május 7-8., szombat-vasárnap
Hol?: Tác, Gorsium Régészeti Park

A Szent István Király Múzeum által szervezett Floralia ünnep történelmi időutazásra csábítja az érdeklődőket a hétvégén Gorsiumban. Megújul a leglátványosabb programelem, idén Septimus Severus császár helyett Hadrianus, Alsó-Pannónia helytartója bevonulását kísérhetjük figyelemmel. A római kori hangulatról hagyományőrző csoportok sokasága gondoskodik mindkét napon, lesznek gladiátorjátékok, táncbemutatók, divatbemutatók, csatajelenet, öltözet-, fegyver- és hadigépbemutató, gladiátor és kelta harci kiképzés, és sok egyéb más minden korosztálynak.

A Szabad Színház társulata 13.10 óra mutatja be Plautus római kori komédiaszerző A hetvenkedő katona című darabját. Kiemelt jelentőségű programelem lesz szombaton 15.00 órakor a Zichy-pince átadása, ahova a Múzeum székesfehérvári Rendházának lapidáriumában, azaz kőtárában található ókori kőfaragványok kerülnek. A kiállítás kurátora Agócs Nándor.

Floralia teljes programja

Szent István Király Múzeum

Fesztivál: 6. Nagyok a Kicsikért Jótékonysági Fesztivál
Mikor?: Május 7., szombat 10:00
Hol?: Feketehegy-Szárazréti Közösségi központ

Idén hatodik alkalommal rendezi meg a Bajnok Predator Box Sportegyesület a Nagyok a Kicsikért Jótékonysági Fesztivált. A hagyományokhoz hűen a székesfehérvári Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórháznak segítenek.

Idén a kórház Gyermek pszichiátriai szakrendelés és gondozó részlegének, azaz a Betegápolásért Közhasznú Alapítványnak szerveznek gyűjtést egy nagyszabású fesztivál keretében május 7-én, szombaton. Minden 3.000 forint feletti adomány esetén 1db egyedi grafikával ellátott pólót adnak a szervezők köszönetképpen ajándékba.

Gasztro: Királyi Desszertverseny
Mikor?: Május 7., szombat 10:00
Hol?: Hiemer-ház

A Székesfehérvári Turisztikai Kft. és az Önkormányzat együttműködésében Desszertversenyt hirdettek. Az Aranybulla Emlékév tiszteletére elindított megmérettetésre a nevezők már leadták receptjeiket, a székesfehérvári lakosok pedig csatlakozhatnak a zsűrihez.

A nevezők között megtalálhatunk a városban már jól ismert cukrászdákat, valamint cukrásztanulók csapatait is: Aranyalma, Damniczki cukrászda, Deák Cukrászok, Krém Team, Málna manufaktúra, Saveur kávézó és cukrászda, Süti Cake, Tortapalota, Zrínyicuki Team. A versenynap május 7-én, szombaton lesz, amikor az 500 fős székesfehérvári lakosokból álló zsűri megszavazza a nyertes süteményt.

Kapcsolódó
Április 26-tól jelentkezhetnek a fehérváriak a Királyi Desszertverseny zsűrijébe

A Székesfehérvári Turisztikai Kft. és az Önkormányzat együttműködésében Desszertversenyt hirdettek. Az Aranybulla Emlékév tiszteletére elindított megmérettetésre a nevezők már leadták receptjeiket, a székesfehérvári lakosok pedig csatlakozhatnak a zsűrihez.

Tánc: Táncház napja
Mikor?: Május 7., szombat 17:00
Hol?: Táncház

A táncház napján Székesfehérváron is mulatsággal készülnek. Kézműves foglalkozás, koncertek és táncházi mulatság is várja az érdeklődőket május 7-én, szombaton.

Az 50 éves magyarországi táncházmozgalmat kézműves foglalkozással, népi gyermekjátszóval, valamint a Times New Román és a Tilinkó zenekar koncertjével ünneplik. Az est házigazdái Hahn-Kakas István és Majoros Andor lesznek.

A táncház napját az első magyarországi „városi” táncház megalapításának évfordulóján rendezik meg. A rendezvény az idei évben fontos jubileumot él, hiszen 50 évvel ezelőtti alakult meg az a kísérleti táncház Budapesten, amely később egy mozgalmat indított el.

Sport: Toborzó Emlékfutás
Mikor?: Május 7., szombat 14:00
Hol?: Városház tér

Az Adrianus Alapítvány, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány, a katonaolimpikonok Baráti Köre és a Magyar Honvédség Parancsoksága május 6. és május 20. között 219 település érintésével 1824 kilométeres Toborzó Emlékfutást rendez. Ennek során május 7-én, szombaton 14 órakor érkezik két futó Székesfehérvárra.

Toborzó Emlékfutás 2022

Szováthy Kinga

Sport: VI. Cerbona Fehérvár Félmaraton
Mikor?: Május 8., vasárnap 9:00
Hol?: Bregyó Sportközpont-

Vasárnap reggel több száz sportolni vágyó futó lepi el a Belvárost. A Bregyó Sportközpontból 9 órakor rajtoló VI. Cerbona Fehérvár Félmaratonra vasárnap estig lehetett nevezni, és szép számmal jelentkeztek is: közel 500-an jelentkeztek a különböző távokra.

Fontos, hogy az előzetes nevezésen túl, a helyszínen is lesz lehetőség leadni a jelentkezéseket, egészen reggel 6 órától a rajtig. A szervezők a meglévő 21, 14, 7 és 3x7 kilométeres kategóriák mellé az Aranybulla futásra is várják a futókat. Ezen a távon mindössze 2,5 kilométert kell megtenniük az indulóknak.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek