2 hónapnál régebbi cikk

Különleges grófi családi ereklyék kerültek vissza a Nádasdy-kastélyba
·Kulttörténelem·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
NÖF
Különleges grófi családi ereklyék kerültek vissza a Nádasdy-kastélyba
·Kulttörténelem·Utolsó frissítés: undefined

A nádasdladányi Nádasdy-kastélyban sajtóbeszélgetés keretében került első alkalommal bemutatásra két különleges grófi családi ereklye, amelyek mostantól ismét a kastély és a kiállítások fényét fogják emelni.

Az eseményen részt vett Nádasdy Borbála grófnő, Dr. Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa, valamint Glázer Tamás a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A két párját ritkító antik darab – egy ezüst fedeles doboz és egy ezüst tálca – a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram műtárgy-visszavásárlási programja keretében érkezett vissza a nádasdladányi Nádasdy-kastélyba.

A közelmúltban lezajlott fejlesztést követően a kastélyba több, ugyaninnen elszármazott tárgy kerülhetett vissza a sikeres műtárgybeszerzési projektnek köszönhetően. Az épület legreprezentatívabb termébe, az Ősök csarnokába például restaurálás után helyezték vissza az eredeti, a Nemzeti Múzeum Történelmi Képcsarnokában őrzött portré festményeket. Ezáltal olyan neves festők munkáival találkozhatnak a látogatók, mint Benczúr Gyula, Barabás Miklós, Valentiny János és Emil Adam.

A kiállításba újonnan bekerülő egyik műtárgy egy antik ezüst fedelesdoboz, eredetileg feltehetően ékszeres dobozként használták. A fedelén gróf Zichy Ilona és gróf Nádasdy Ferenc házassági címere látható. A tárgy 13 latos antik ezüst, súlya 610 gramm. Alján egy jelzés található, amelyből kiderül, hogy Bécsben készült Stephan Mayerhofer, a kor egyik kiváló ötvöse által. Az arisztokrata családok közötti házasságkötések alkalmával szokás volt a neves alkalmat tárgyi emlékek formájában is megörökíteni. A kastélyba visszakerült műkincs a legendás szerelmi házasság utókor számára fennmaradt egyik lenyomata. 

Különleges ereklyék kerültek vissza a Nádasdy-kastélyba

NÖF


A II. világháború után a főúri családok tulajdonában lévő kastélyokból a mozdítható ingóságokat jellemzően elhordták, a műtárgyakat és értékeket a megszálló katonák begyűjtötték. A nádasdladányi kastély sem volt kivétel a kifosztás alól, a vélhetően több száz tételből álló grófi címerrel ellátott ezüst készlet nagy része eltűnt. Ezért is nagy kuriózum ezen tárgy visszakerülése eredeti helyére. A dobozka egy hazai aukciósház kínálatában bukkant fel, onnan sikerült jutányos áron megvásárolni.

A másik eredeti, méltó helyére visszakerülő műtárgy egy Nádasdy címeres ezüst tálca. A különleges darab gazdagon díszített, cizellált.  A címerhez egy kedves Nádasdy legenda fűződik: IV. Béla király a Muhi csatavesztés után 1241. tavaszán a tatárok elől menekülve, Kőszeg felől Zágrábba igyekezett. Menekültében a Nádasdy nemesek segítették, vadkacsával vendégelték a királyt és kíséretét. A tatárvész elmúltával IV. Béla hálából címert adományozott a Nádasdyaknak, amelynek fő eleme a vadkacsa.  A tárgy egy magánszemélytől került megvásárlásra, aki látva a megújult, régi pompáját idéző kastélyt, felkínálta a tulajdonában lévő ezüst tálcát.

Nagyon szép kézműves munka. Én, mint gyermek talán ezt nem vettem úgy észre, mert egész biztos itt volt már Nádasdladányban - idézte fel Nádasdy Borbála grófnő, a Nádasdy család leszármazottja. - De nem vettem úgy észre, mert ezeket a kincseket mi gyerekkorunkban nem nézegettük, bár tudtuk, hogy a felnőttek ezt használták. Szóval a legfontosabb, hogy ezek a tárgyak nemcsak vitrinben voltak, hanem használták is őket.”

A kastély és a család története szinonimaként kötődik össze az örök, hűséges szerelem fogalmával. Gróf Nádasdy Ferenc És Zichy Ilona grófnő a korra nem jellemző módon szerelemi házasságot kötött, a historizáló, Tudor-stílusú romantikus kastélyt is közösen álmodták meg.

A grófnő korai tragikus halálával azonban a történet szomorú fordulatot vett, Ilona már nem láthatta készen a kastélyt. A gróf soha nem nősült meg többé és ugyanúgy rendezte be az épület termeit, ahogyan azt feleségével közösen megtervezték. Az elhunyt Zichy Ilona grófnő emlékére berendezett grófnői budoárt évtizedekig senki nem használta. Ferenc gróf rajongó szerelmét az is bizonyítja, hogy pápai engedéllyel elérte, hogy a nádasdladányi templomban az oltárkép a grófnő arcvonásait tükrözze.

Dr. Virág Zsolt,  a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti várprogram miniszteri biztosa elmondta, nagy örömmel bukkantak az különlegességekre: 

„Mindig örülünk, hogyha akár a különböző műkereskedésekben, akár aukciókon, vagy akár magánfelajánlások által felbukkannak olyan tárgyak, mint ami most itt Nádasdladány esetében is történt. Jelesül egy Nádasdy- és Zichy címeres, egy házasság alkalmából készíttetett ezüstből készült dobozka, illetve egy Nádasdy címeres ezüst tálca, amelyet a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft., a Nemzeti Kastély Program műtárgy vásárlási keretéből vissza tudott vásárolni.”

A sajtóbeszélgetés végeztével a műtárgyak elfoglalták megérdemelt helyüket a kis szalonban található vitrinben, Nádasdy Borbála grófnőt pedig virággal köszöntötték május 12-én esedékes születésnapja alkalmából.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek