1 évnél régebbi cikk

Elindult hazánkban is a Starlink műholdas internetszolgáltatás
Fehérvár Médiacentrum fotója
freepik.com
Elindult hazánkban is a Starlink műholdas internetszolgáltatás

Közhely, de nagyon is valós tézis: internet nélkül mai világunk rövid időn belül megállna. Bár még nem tartozik hivatalosan az alapinfrastruktúra közé az internetszolgáltatás, azonban ennek ellenére is sokan így kezelik.

Az, hogy mennyire is tud fájni az internet hiánya, az csak akkor derül ki, ha éppen nem működik. Ez jól mutatja mennyire is fontos elérhetősége. Nem véletlen, hogy sok olyan cég és vállalkozás akad kis hazánkban is, amely net nélkül nem is igazából tudja napi tevékenységét végezni. Éppen ezért hajlandók akár duplikált előfizetést fenntartani a folyamatos szolgáltatásért.

Nyilván a fentieket is figyelembe véve kezdte el Elon Musk cége, a SpaceX jó pár évvel ezelőtt annak a műholdas internetes hálózatnak az alapjait lefektetni, amely napjainkban már a világ számos országában működik.

A Starlink műholdak által szolgáltatott szélessávú internet területileg szinte korlátlan hozzáférést biztosít az előfizetőknek. Így akár a Himalája csúcsán, vagy az őserdők valamelyikének a közepén is netezhetünk, még akkor is, ha a mobilszolgáltatónk internetszolgáltatása nem elérhető.

A jó hír, hogy a Starlink műholdas internet szolgáltatásra május eleje óta Magyarország területéről is elő lehet fizetni. Így, ha valakinek szüksége lenne egy stabil és gyors, vezeték nélküli internethozzáférésre, amely független a mobilos és kábeles szolgáltatók működésétől, akkor most már ez is adott.

A szolgáltatást több ezer Föld körüli pályán keringő műhold biztosítja, így az egész Földet körülölelő hálózatként működik. A műholdak flottája egy úgynevezett alacsony Föld körüli pályán kering, hozzávetőlegesen 400-500 km magasságban, szemben a klasszikus (tévé adásokat is sugárzó) műholdak 36.000 kilométeres magasságával.

Tiszta égbolt esetén az alacsony Föld körüli pályán keringő Starlink műholdak szabad szemmel is jól láthatók.

Az alacsony röppálya azért fontos, mert ennek segítségével érhető el az, hogy a Starlink internet letöltési sebessége közel 200 Mbps, mely nyilván nem szállhat versenybe a kábeles gigás nettel, de a műholdak világában ez komoly sebesség. Nem utolsó szempont, hogy még így is jóval gyorsabb, mint egy néhány vidéki régióban elérhető vezetékes internet .

Sajnos azonban a modern és hiper technológia nem kevés pénzbe kerül. Így a Starlink előfizetés sem egy egyszerű dolog. A technológia használatához szükséges műholdas vevőberendezés ára 260.000 forint, ezt a szolgáltatás megrendelésekor kell megvennünk. Maga az előfizetési díj pedig havonta 35.500 forint. Nyilván ezekkel az árakkal nem lehet versenybe szállni a helyi szolgáltatókkal, azonban nem is ez a cél. A Starlink olyan rétegigényt elégít ki, amelynek inkább globálisan nézve van létjogosultsága.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek