1 évnél régebbi cikk

Januártól változhat a KATA, ezek lehetnek az új szabályok
Januártól változhat a KATA, ezek lehetnek az új szabályok

18 millióra emelhetik az éves bevételi plafont, de csökkenhet az egy megrendelőhöz normál adózás mellett engedélyezett 3 milliós számlázási maximum. Az MKIK elnök szerint ideje kiigazítani az adószintet is, ami 10 éve változatlan.

Jövő januártól alakulhat át vagy válthatja le egy új adónem a KATÁ-t, mondta a Világgazdaságnak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke. Parragh László hangsúlyozta, hogy bármi lesz is a döntés végül, fenn kell tartani a kedvezményes adózást az önfoglalkoztatóknak, valamint az alacsony egzisztenciájú vállalkozásoknak.

Az MKIK elnöke kiemelte, hogy a 430 ezer nyilvántartott katás közül akár 100 ezren is visszaélhetnek a rendszerrel: az elsődleges probléma a rejtett foglalkoztatás. Ugyanakkor a jelenlegi KATA-szabályozás hosszútávon az egyéneknek sem kedvez, tette hozzá.

Nyitottság érzékelhető arra a döntéshozó részéről, hogy az eddigi 12 milliós éves bevételi plafont – ameddig jelenleg fennáll a kedvezményes adózás – 18 milliós szintre emeljék, ám az egy megrendelőhöz normál adózás mellett engedélyezett éves 3 milliós számlázási maximum csökkenhet. Utóbbival akadályozható az az ügyeskedés, hogy a főállású munkavégzés egyéni vállalkozói jogviszonyban történjen.

Parragh László szerint ideje valorizálni az adószintet, ami 2013 óta változatlan, és még az inflációt sem követte le. Az indokolt adóösszeget nem kívánta számszerűsíteni, de jelezte, hogy az MKIK álláspontja szerint a KATA adóját érdemes lenne valamiféle sarokponthoz kötni, ami lehet az infláció, vagy a minimálbér is.

Az MKIK a Pénzügyminisztériummal közösen létrehozott munkacsoportban csatornázza be a vállalkozói oldal véleményét a döntéshozatali folyamatba. 

Borítókép: Pixabay/StartupStockPhotos
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek