1 évnél régebbi cikk

Tűzvédelem és hangszigetelés: így válasszunk szigetelőanyagot
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
Tűzvédelem és hangszigetelés: így válasszunk szigetelőanyagot

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe, amikor az építkezés során szigetelőanyagot választunk, és egyáltalán, milyen anyagok elérhetőek jelen helyzetben? Ebben a hónapban erről kérdeztük Ákos Szilárdot, a Chemikal Építőanyag és Festékáruház vezetőjét.

Mint a szakember elmondta, elsődlegesen azt kell figyelembe venni, hogy a szigetelő anyag a tetőtérbe kerül majd, vagy beltérbe, gipszkarton falak közé, illetőleg a ház homlokzatára. 

Lényeges tulajdonsága a szigetelőanyagoknak, hogy mennyire tűzbiztos. Erre létezik egy úgynevezett tűzvédelmi besorolás. A kőzetgyapot ilyen szempontból a legszerencsésebb, hiszen A1-es a besorolása, ami azt jelenti, hogy nem éghető.”

Ákos Szilárd hozzátette azonban, hogy a tűzvédelem inkább a nagyobb társasházaknál az elsődleges   kritérium. Családi házaknál a mindennapi komfortérzet szempontjából sokkal nagyobb a jelentősége annak, hogy a hangszigetelés minél hatékonyabb legyen.

Hőszigetelésre használható üveggyapot, illetve kőzetgyapot. Ezek általában tetőtérbe, illetve beltérbe kerülnek. Az üveggyapotból létezik tekercses és a táblás, utóbbi szokott az olcsóbb megoldás lenni, tetőtérbe a szarufák közé viszont szerencsésebb, ha a tekercses kerül. Lapostetők hőszigetelésére hatékony a lépésálló kőzetgyapot, mely szálas hőszigetelő, nagy sűrűségű” - fejtette ki Ákos Szilárd. 

Hozzátette: gipszkarton falakba pedig a táblás üveggyapotot használják jellemzően, ami a kőzetgyapot legjobb alternatívája.

A kőzetgyapot táblás, és sokkal sűrűbb, mint az üveggyapot, tetőtérbe, válaszfalakban ideális. Előnye a már említett A1-es tűzvédelmi besorolása, tehát hogy nem éghető. Gyakori kérdés, hogy tetőtérbe hány centis vastagságút válasszunk? Érdemes az osztrák szabványt venni etalonnak-  a magyar pénztárcához szabva  -  Ausztriában pedig a 14+14 centi az elfogadott.”

Ami a homlokzatszigetelést illeti, létezik kőzetgyapot kifejezetten kívülre, ami alkalmas zajszigetelésre, tűz megfékezésére, és hőszigetelésre is. 

„Sokkal drágább ezzel a homlokzatot szigetelni, de vannak bizonyos tulajdonságai, amit mással nem lehetséges helyettesíteni. Például az üveggyapot a vízre érzékeny, összeesik, könnyebben tönkremegy. A kőzetgyapot hidrofobizálva van vagyis lepergeti a vizet lepergeti, teljes keresztmetszetében.”

Amit viszont mindkétféle anyagról elmondható, hogy környezetbarátak: a kőzetgyapot bazaltból készül, az üveggyapot pedig üvegből.  

Ákos Szilárd hozzátette: jelenleg Magyarországon óriási a hiánya szálas hőszigetelő anyagokból, viszont A Chemikal Építőanyag és Festékáruházban most is nagy mennyiségben megtalálhatóak ezek a termékek, sok különböző országból importálva.

Kapcsolódó
A homlokzatfesték nem csak esztétikus, a vakolat élettartamát is növeli

Pasztával színezett vakolattal, vagy homlokzatfestékkel adjuk meg a ház külső színét? Mik a 2022-es év trendszínei? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ szakember segítségével.

Kapcsolódó
Építkezel? Érdemes most megvenni az alapanyagokat!

További extrém drágulás várható a piacon, nem érdemes halogatni az építőanyagok beszerzését, különös tekintettel a szigetelőanyagokra. De hova forduljunk Fehérváron?

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek