1 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Helló, nyár!, Borsófesztivál, Maroshegyi piknik és Lightyear
Fehérvár Médiacentrum fotója
Molnár Artúr
Fehérvári programok a hétvégére: Helló, nyár!, Borsófesztivál, Maroshegyi piknik és Lightyear

Most, hogy hivatalosan is beköszöntött a vakáció, tényleg nyári fokozatra kapcsoltunk, ezzel pedig teljesen elszabadultak a fehérvári programok is: a hétvégén többek között bulizhattok a Helló, nyár! koncertjein, falatozhattok a Borsófesztiválon, vagy lazulhattok a Maroshegyi pikniken.

Buli: Helló, nyár! - Nene, Deniz és Ákos koncert
Mikor?: Június 18., szombat
Hol?: Fezen liget

Öt évvel ezelőtt rendeztek először Helló, nyár! koncertet akkor még a Zichy ligetben. Székesfehérvár önkormányzata ezzel az ingyenes programmal várta a város általános és középiskolás diákjait, hogy egy nagy közös bulival csaphassanak bele a nyári szünetbe.

Nos, úgy néz ki, hogy két év kényszerszünet után idén ismét lesz Helló, nyár!, méghozzá június 18-án, szombaton 18 órakor a Fezen ligetben, ahol Nene és Deniz is megmutatják magukat.

Az eseményre egyébként nappali tagozatos, fehérvári intézményekbe járó diákok számára diákigazolvány felmutatásával ingyenes a belépés.

És ez még nem minden: a résztvevők a helyszínen karszalagot kapnak, amellyel a 20:30-kor kezdődő Ákos-koncerten is díjmentesen tombolhatnak. Szóval, ne is agyaljatok sokáig, szombaton irány a Fezen liget! És hát akkor helló, halló, nyár!

Csillagászat: Bolygóegyüttállás-szemle
Mikor?: Június 19., szombatról vasárnapra virradóra, 3:00-tól
Hol?: Királyok parkja

Ritka jelenséget figyelhet meg az, aki június 17. és 28. között, napkelte előtt a keleti égbolt felé fordul: a Naptól való távolságuk sorrendjében öt fényes bolygót is láthatnak majd az eget kémlelők. Egy sorban lesz látható a Merkúr, a Vénusz, a Mars, a Jupiter és a Szaturnusz, valamint távcsővel látható lesz az Uránusz, a Neptunusz, továbbá a Pluto és a Vesta.

A különleges alkalom okán június 19-én, szombatról vasárnapra virradóra, hajnali három órától a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló csillagászköre lehetőséget biztosít azoknak, akik Székesfehérváron szeretnék megnézni a bolygóegyüttállást.

A szervezők tájékoztatása szerint az eseményre sajnos nem tudnak a csillagvizsgálóban fogadni érdeklődőket, viszont a palotavárosi Királyok Parkjában távcsővel együtt kitelepülnek, így a felsorakozott bolygókat azon keresztül is láthatják a korán kelők.

Kapcsolódó
Az összes bolygó látható lesz június végén a hajnali égbolton

Június 17-28. között a Naprendszer összes bolygója látható lesz a hajnali égbolton egymás után sorakozva. A ritka együttállásra legutóbb több mint ezer éve került sor.

Mozi: Lightyear
Mikor?: Június 16-tól
Hol?: Cinema City Alba

Ebben a tudományos-fantasztikus kalandfilmben, ami egyúttal a játékfigurát ihlető hős, Buzz Lightyear meghatározó eredettörténete, az űrhajós intergalaktikus kalandra indul egy csapat becsvágyó újonccal, no meg robottársával, Soxszal az oldalán.

Idén nyáron a Cinema City mozikban nemcsak sikerfilmek, de több mint 1 millió mozis ajándék is vár rád! Mozizz, játssz a jegyed egyedi kódjával és nyerj  2022. június 16-július 31. között. További részletek: https://www.youtube.com/watch?v=4kB0ol47Et4.

Család: Maroshegyi piknik
Mikor?: Június 18., szombat 
Hol?: Gárdonyi Géza Művelődési Ház

A Maroshegyi pikniket június 18-án, szombaton a Gárdonyi Géza Művelődési Ház előtti füves területen rendezi az SZKKK. Szórakoztató családi programok, kézműves foglalkozás várja a vendégeket, az eseményen 17 órakor a Kokopelli Jazz Matiné interaktív zenés műsorának lehetnek részesei az érdeklődők.

Gasztro: VII. Borsófesztivál
Mikor?: Június 18., szombat 10:00
Hol?: Közösségi Központ - Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvar

A Székesfehérvári Kertbarát Egyesület és a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ ebben az évben is megrendezi hagyományos közösségi főző eseményét, a sorban a hetedik Borsófesztivált, amelyre június 15-ig lehet jelentkezni. Az esemény helyszíne idén is a Közösségi Központ - Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvar, időpontja pedig június 18., szombat. A szervezők gyerekprogrammal és szórakoztató műsorral is készülnek a 10 órakor kezdődő eseményre.

Divat: Finisszázs
Mikor?: Június 18.,szombat 11:00
Hol?: Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ

A hétvégéig még megtekinthető a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központban a Slow fashion 4.0 kiállítás: a Szerencsés Gabo divattervező ruháiból, kiegészítőiből és kreatív munkáiból válogatott tárlat rendhagyó finisszázzsal zárul június 18-án, szombaton. A 11 órakor kezdődő eseményen dizájnvásár várja az érdeklődőket, akik részt vehetnek a tervező workshopjain is. A látvány mellé délután DJ Kátai szolgál zenével, a program ingyenes.

Sport: Tekerj a zöldbe!
Mikor?: Június 18., szombat 10:30
Hol?: Csónakázó-tótól Gaja-völgyig

Tekerj a Zöldbe! kezdeményezés célja, hogy népszerűsítse a kerékpározást mindenki számára teljesíthető, könnyű, vezetett, 30-40 fős kerékpártúrákkal. A távok teljesítéséhez nem kell sportolói múlt, kortól és erőnléttől függetlenül bárki könnyedén végig tud tekerni a 30-60 kilométeres túrákon.

Ennek keretében zajlik a Magyar Kerékpárosklub Székesfehérvár és Térsége Területi Szervezetének programja június 18-án. A biciklisek 10:30-tól a Csónakázó-tónál gyülekeznek, 11 órakor indulnak és a Székesfehérvár - Iszkaszentgyörgy - Kincsesbánya - Fehérvárcsurgó útvonalon jutnak el a Gaja-völgyi Tájcentrumba. Visszafelé a Fehérvárcsurgó - Moha – Székesfehérvár útvonalat követik, az érkezés körülbelül 17 órára várható.

A táv 46 kilométer, a szintemelkedés 160 méter, a pihenőpontok az iszkaszentgyörgyi és a fehérvárcsurgói kastélyparkban lesznek.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek