1 évnél régebbi cikk

Húszezer forint jár a régi telefonok cseréjéért
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com/Pexels
Húszezer forint jár a régi telefonok cseréjéért

Magyarország 2023-ra kivezeti a 3G technológiát, mely teljes egészében átadja helyét a 4G, illetve az egyre több helyen elérhető 5G hálózatoknak. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság február óta húszezer forinttal támogatja a régi mobiltelefonok cseréjét, a támogatás továbbra is igényelhető.

Az okostelefonok mellett a mobilhálózatok is folyamatos fejlődésen mennek keresztül. Néhány éve még csak ízlelgettük a 3G kifejezést, 2023-ban pedig már ezt a rendszert teljesen kivezetik, kimondottan a hazai 4G-hálózatok és az ezeket kihasználó okostelefonok széles körű terjedése miatt.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 5 milliárd forintos keretből támogatja a régi mobiltelefonok cseréjét, azokat a mobilokét, melyek nem támogatják a 4G és 5G hálózatokat. A február 14. óta tartó programban a telefoncseréhez igényelt támogatások összege 20 ezer forint, az eddig eltelt bő négy hónap során tizenötezer sikeres pályázatot nyújtottak be, ezek meg is kapták a támogatási összeget.

Mivel a program indulásakor az NMHH becslése szerint közel negyedmillió olyan telefon volt napi használatban, mely nem alkalmas a fejlettebb hálózatokon történő működésre, így van még bőven olyan telefon, melyet le kell cserélni 2023-ra. Igaz, a őrprogram keretösszegének jelentős rész is rendelkezésre áll még.

Szolgáltatói vonalon a hírek szerint a Magyar Telekom áll a legjobban a 3G lekapcsolása felé vezető úton, a cég közlése szerint már július 1. után befejezik a szolgáltatás folyamatosan zajló leállítását. Ahogy a Telekom megfogalmazta, a 4G szolgáltatás mindenki számára elérhető már, míg hangforgalom kapcsán az alábbiakat jelezte a vállalat:

„A legfeljebb 3G-képes készülékkel rendelkező ügyfelek hangforgalmát a meglévő 2G hálózat át tudja majd venni, hiszen a Telekom ügyfélkörén belül a teljes hangforgalom alig 2,3 százaléka zajlik a 3G hálózaton. Az adatforgalomnak pedig még kisebb aránya, mindössze 0,84 százaléka. Ennek jelentős része már olyan m2m forgalom, melynek kis átviteli igényét a 2G szintén kezelni fogja, a legfeljebb 3G-képes készülékkel rendelkező ügyfelek száma folyamatosan csökken.”

A többi szolgáltató, a Yettel és a Vodafone várhatóan 2023-ban vezeti ki teljesen 3G hálózatait. A teljes hálózati átalakulásról, illetve a mobiltelefonok cseréjéhez kérhető támogatásról részletes információkat a Netre Fel oldalon érhetnek el az érdeklődők.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek