2 évnél régebbi cikk

Közelít a 200 petabyte-hoz a hazai mobil adatforgalom
·Multimédiamobiltelefon·Utolsó frissítés: undefined
Közelít a 200 petabyte-hoz a hazai mobil adatforgalom
·Multimédiamobiltelefon·Utolsó frissítés: undefined

Emelkedett a SIM-kártyák száma is, de főleg a mobil adatforgalomban tapasztalható ugrásszerű emelkedés az elmúlt egy évet tekintve. Az idei esztendő második negyedévét nézve 194 petabyte volt a valaha mért legmagasabb magyarországi adatforgalom.

Öt év alatt elképesztő fejlődésen ment át a mobil adatforgalom hazánkban. A Központi Statisztikai Hivatal kimutatása alapján 2016 első negyedévében még összesen 17 petabyte (1 petabyte 1 000 000 gigabyte-nak felel meg) adatforgalmat regisztráltak, ez a szám 2018 elejére 49 petabyte-ra, 2020 első negyedévében pedig már 124 petabyte-ra emelkedett. A felhasznált adatmennyiség azóta is meredeken emelkedik, 2021 második negyedévében például 39%-os emelkedés volt tapasztalható az egy évvel korábbi adatokhoz képest!

Ezek alapján 2021 második negyedévében 194 petabyte adatot használtunk el Magyarországon, a kétszázas határt minden bizonnyal már most, az év harmadik negyedévében átlépjük. Mivel hazánkban az aktívan működő SIM-kártyák száma közel 12,9 millió, így minden aktív és internetelérésre alkalmas kártyára 23 gigabyte adatforgalom jutott átlagosan.

Nőtt a telefonhívások száma is az egy évvel korábbihoz képest

www.pixabay.com/nastya_gepp

A 12,9 SIM-kártya szintén emelkedést jelent egyébként az egy évvel korábbiakhoz képet, a növekedés mértéke 1,4% a 2020 második negyedévében mért adatokhoz képest. Folyamatosan csökken egyébként a feltöltős, illetve emelkedik az előfizetéses kártyák száma, előbbiből 3,3, utóbbiból 9,5 milliót tartanak nyilván.

A SIM-kártyák számnak emelkedése természetesen magával hozta a hívások számának növekedését is, ahogy a KSH közleménye összegzi: „2021. II. negyedévben a hívások legnagyobb hányadát kitevő, saját hálózatba irányuló hívások száma 9,1, időtartama 3,0%-kal emelkedett egy év alatt. A legnagyobb mértékben a más mobilhálózatba irányuló hívások száma (32%) és időtartama (27%) nőtt. A legkisebb súlyú nemzetközi hívások száma és időtartama is jelentősen visszaesett”.

Borítókép: www.pixabay.com/JESHOOTS-com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek