1 évnél régebbi cikk

Csendben zajlott a váltás: 6 millió fölött az eSzemélyik száma
Fehérvár Médiacentrum fotója
eszemelyi.hu
Csendben zajlott a váltás: 6 millió fölött az eSzemélyik száma

2022 első félévének végére elérte a hatmilliót a kibocsájtott eSzemélyi igazolványok száma. Hazánk felnőtt lakosságának nagy része már a legújabb típusú okmánnyal rendelkezik.

A Belügyminisztérium Nyilvántartások Vezetéséért Felelős Helyettes Államtitkárságának kimutatása alapján 2016. január elsejétől 2022. május 31-ig összesen 6 446 640 eSzemélyi igazolványt adtak ki. Ezek közül 5 972 798 chipet tartalmazó eSzemélyi volt, míg további 473 842 darab volt azon okmányok száma, melyek nem tartalmaztak chipet, ezeket 2021. augusztus 1-ig adták ki.

Összességében tehát már átlépte a hatmilliót a kiadott e-okmányok száma. Csak az idei évben egyébként május 31-ig 903 833 ilyen okmányt igényeltek hazánkban, ez a szám június végére biztosan átlépi az egymilliót. Az e-Személyi ugyan a 18 év alattiak számára is kérhető, de jellemzően a felnőttkor küszöbére érkezőknél jellemző az igénylése: az idei évben kiadott 903 833 ilyen okmányból 714 646 darabot 14 év felettiek részére igényelték.

Az eSzemélyihez kérhető eAláírás funkciót ugyanakkor nagyon kevesen kérik és veszik igénybe, ennek oka az lehet, hogy egyelőre használata nem elterjedt és a szükséges technikai háttér sincs megfelelően kiépítve hazánkban. Az eAláírást az idén igényelt 903 833 okmányból mindössze 10 197 esetében vették igénybe, vagyis a kiadott okmányok mindössze 1,12%-a tartalmazza.

Az eSzemélyivel kapcsolatban minden lényeges információ elérhető az eszemelyi.hu oldalon, illetve április óta már egy külön alkalmazás is elérhető az okmányhoz. Ebben, ahogy az ismertető fogalmaz, jelentősen bővült az okmányhoz kapcsolódó szolgáltatások sora:

„Megtekinthetők az okmány chipjén tárolt adatok, ellenőrizhető az elektronikus funkciók státusza, aktiválhatók és módosíthatók az okmányhoz kapcsolódó PIN-kódok, valamint Android okostelefon esetében a telefon külső kártyaolvasóként is használható, ezáltal kiválthatók a speciális USB-s kártyaolvasók.”

Az eSzemélyiM mobilapplikáció letölthető az App Store és a Google Play kínálatából is, további információ a mobilalkalmazásról az eSzemélyM mobilapp aloldalon, valamint az eSzemélyiM Felhasználói kézikönyvében található.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek