1 évnél régebbi cikk

Az Alba új utakon építkezhet tovább
·Sportkosárlabda·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika / Alba Fehérvár
Az Alba új utakon építkezhet tovább
·Sportkosárlabda·Utolsó frissítés: undefined

A bajnoki bronzérem összességében szép zárás volt egy zaklatott szezon végén az Alba Fehérvár kosárlabda csapata számára. A szezon számait vettük nagyító alá, főleg a várható átalakulás jegyében.

Az Alba Fehérvár bronzérmesként zárta a 2021/2022-s pontvadászatot, egy olyan szezont, mely meglehetősen hullámzóan alakult a csapat számára. A szezont még Dejan Mihevc irányításával kezdte az Alba, majd a gyenge eredmények miatt mennie kellett. A helyére érkező német Matthias Zollner irányításával már szebb idényt produkált a gárda.

Az Alba Fehérvár a 2021/2022-es pontvadászatban összesen 43 mérkőzést játszott. A fehérváriak a bajnokság három szakaszából (alapszakasz, középszakasz, rájátszás) kettőt pozitív, egyet negatív  mérleggel fejeztek be.

Az alapszakaszban ugyan többször is döcögött a szekér, de a 26 mérkőzést így is lehozták Vojvodáék 15 győzelemmel és 11 vereséggel. A középszakasz felsőházában a legjobb riválisok ellen 8 mérkőzése volt a csapatnak, ezeken 3 győzelem mellett sajnos 5 vereség is becsúszott, míg a rájátszásban a Sopron elleni negyeddöntő, a későbbi bajnok Falco elleni finálé és a Kecskemét elleni bronzcsata során 9 összecsapáson 6 győzelem és 3 vereség hozta meg a bronzérmet. Érdekesség, hogy a bajnokság utolsó fázisában csak a Falco tudta legyőzni Takács Milánékat, akik a Sopron-Kecskemét duó ellen ötből ötöt nyertek!

Az Alba a szezon során 24 győzelmet aratott és 19 vereséget szenvedett el. A rájátszásban mutatott remek forma végül érmet jelentett a csapatnak, mely hosszú szűk esztendőknek vetett véget: a fehérváriak utoljára a 2017/2018-as szezonban végeztek érmes pozícióban, mostanihoz hasonlóan akkor is a harmadik pozícióban.

A győzelem/vereség arány szembetűnően más a két edző kapcsán. Míg Dejan Mihevc kezei alatt a szezont 4 sikerrel és 6 vereséggel kezdte az Alba, addig Matthias Zollner irányításával ez a mérleg 20 győzelem és 13 vereség. Matthias Zollner elérte a minimális célkitűzést, négy közé vezette a csapatot, majd a bronzcsatát is behúzta, ennek köszönhetően a következő szezonban is ő vezeti az Albát.

Nem irányítja viszont Lukács Norbertet, az Alba saját nevelésű, a válogatottnál is figyelembe vett kiválósága ugyanis nem fogadta el az Alba hosszabbítási ajánlatát (Simon Balázs ügyvezető elárulta, a klub kész volt teljesíteni a játékos által kért feltételeket), és aláírt Szolnokra.

Lukács Norbert a benne rejlő fejlődési potenciál miatt érzékeny veszteség, de a most befejeződött szezon alapszakaszában 6.6, a rájátszásban pedig 9.2 pontot átlagoló fiatal távozása nem csupán emiatt fájó. A 3-as poszton ugyanis nem hemzsegnek a magyar tehetségek, így könnyen előfordulhat, hogy ide a következő szezonban húzóembernek számító légióst kell igazolnia az Albának.

Persze ettől még messzebb vagyunk, egyelőre ugyanis a magyar mag kialakítása szerepel napirenden. Az biztos, hogy Takács Milán és Omenaka Godwin szerződése is lejár, ám velük a hírek szerint reális esélye van a közös folytatásnak. Rajtuk kívül is érkezhetnek még magyar játékosok, majd ezt követően jöhet a légiósok kiválasztása.

Ugyanakkor Matthias Zollner immár maga is aktívan részt vehet a keret kialakításában, hiszen a legutóbbi szezonban már egy adott csapatot kapott kézbe, majd ezt kellett tétmérkőzések közben átalakítania (távozott Martins Laksa, Mirko Mulalic és Baylee Steele), most viszont a vezetőséggel karöltve már a felkészülés kezdetére összeállíthatja a számára legmegfelelőbb keretet.

Az biztos, az elkövetkező hónapok nem a pályán zajló események miatt, hanem a keret kialakítása kapcsán lesznek izgalmasak a Gáz utcában. Valljuk be, ez sem lesz eseménytelen időszak a fehérvári kosárbarátok számára.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek