1 évnél régebbi cikk

Ennyi gázt és áramot fogyaszt egy átlagos Fejér megyei háztartás
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pixabay/PublicDomainPictures
Ennyi gázt és áramot fogyaszt egy átlagos Fejér megyei háztartás

A KSH fogyasztási statisztikái alapján nem a gáz, hanem a villamos energia kordában tartása okozhat gondot az emberek többségének. Két megyében már így is az átlag felett járnak.

Szerdán energia-veszélyhelyzetet hirdetett a kormány és hét pontból álló intézkedési tervet fogadott el. Ennek keretében augusztus 1-től csak a lakossági átlagfogyasztás mértékéig biztosítják a rezsicsökkentéssel limitált gáz- és áramárat, közölte Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy Magyarországon az átlagos havi fogyasztás sávhatára a villamos energiánál 210 kilowattóra/hó (2523 kilowattóra/év), a földgáznál pedig 144 köbméter/hó (1729 köbméter/év).

A kormány ezután csütörtökön a honlapján azt írta, hogy a rezsicsökkentés mindenkinek fennmarad az átlagfogyasztás mértékéig, vagyis csak az átlagon felüli többletfogyasztás után kell piaci árat fizetni.

Az mfor.hu ma reggeli cikkében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi, 2020-as adatai alapján kiszámolta, hogy a legtöbb megyében az átlagos fogyasztás a meghatározott szint alatt van. Az éves átlagos gázfogyasztás valamennyi megyében az átlag alatt maradt, de két helyen a szerdán megszabott szintnél magasabb a villamosenergia-fogyasztás.

Pest megyében már 2020-ban is 240,1 kilowattóra/hó volt, az emelkedő tendenciát figyelembe véve vélhetően tavaly ez még magasabbra kúszott. Komárom-Esztergom megyében már két éve is csak 4 kilowattórával maradtak el a kormány által szerdán megszabott 210-től, de a lap becslései szerint a 2021-es átlagfogyasztás át fogja lépni a meghatározott rezsicsökkentési határértéket.

A lap megjegyzi, hogy idén gyakorlatilag hetente dőlnek meg az áramfogyasztási rekordok az országban.

Kapcsolódó
Gulyás: augusztus 1-jétől a rezsicsökkentett gáz- és áramárat csak a lakossági átlagfogyasztás mértékéig biztosítja a kormány

Magyarország energia-veszélyhelyzetet hirdetett, ezért a rezsicsökkentést úgy módosítottuk, hogy aki az átlag felett fogyaszt, az fizesse meg a piaci árat - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a július 13-ai Kormányinfón.

De mi a helyzet Fejér megyében?

A KSH több évre visszanyúló havi bontása szerint megyénkben 2020-ban egy átlagos háztartás havonta 89,3 köbméter/hó gázt fogyasztott. Ráadásul 2010 óta a havi gázfogyasztás 4,6 köbméterrel emelkedett csak, így várhatóan a háztartások többsége némi további növekménnyel számolva is bele fog férni az előzetesen megállapított havi 144 köbméterbe.

Ennél kritikusabb lehet a Fejér megyei villamosenergia-fogyasztás. Az adatok alapján egy átlagos megyénkbeli háztartás két évvel ezelőtt havonta 192,7 kilowattóra áramot használt fel. 2010-ben ez még csak 169 volt, de az azóta bekövetkezett 23,7 kilowattórás emelkedés jelentős része 2019-ről 2020-ra történt: ekkor egy év alatt 14,3 kilowattórával nőtt a havi átlagfogyasztás. Vagyis könnyen elképzelhető, hogy tavaly ha nem is haladta meg, de már az előírt 210 kilowattóra/hó érték közelében lehetett az átlagos Fejér megyei háztartás villamosenergia-fogyasztása.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek