1 évnél régebbi cikk

Búzafalú dobozok?
Fehérvár Médiacentrum fotója
indepack.hu
Búzafalú dobozok?

Manapság, főleg a pandémia és az azt követő kiegyensúlyozatlan piaci helyzet, valamint a kötelező érvényű szabályok bevezetésének késése miatt túlnyomórészt különféle műanyagokba csomagolódnak a kiszállított ételek. Van-e azonban kevésbé környezetterhelő alternatíva?

Gabonadoboz

Minden, magára valamit adó csomagolóanyag-gyártó azon dolgozik, hogy megfelelő, papír, lebomló vagy újrafelhasználható alternatívát kínáljon az esetek nagy részében csak egyszerhasználatos (single-use) műanyag csomagolás helyett. Egy ilyen megoldás a politejsav (PLA), melyből az indepack.hu-ról rendelhető komposztálható poharak is készülnek. Ez magas keményítőtartalmú - legtöbbször gabona (kukorica, búza, rizs) - növényekből előállított termék. Ez, talán meglepő módon, már több évtizedes kutatás-fejlesztési múlttal rendelkezik, azaz nem teljesen új termékről van szó.

Rendszerint kukoricából állítják elő: a szemek belsejében található fehéres folyadékot használják fel, a növény maradékát pedig biomasszaként hasznosítják, így csökkentik a károsanyag-kibocsátást. Biológiailag lebomló anyagról beszélünk, ami ipari körülmények között akár napok alatt is komposztálható, kertben kidobva ugyanez 1-3 év alatt érhető el.

Előnyök, hátrányok

Ez a termék azonban nem kifejezetten hőálló: a formáját úgy 40 Celsius-fokig őrzi meg. Ez természetesen azt is jelenti, hogy a polisztirolhoz képest kevesebb dologra használható: nem érdemes meleg ételeket tárolni vagy akár felszolgálni benne, nem jó ötlet evőeszközt készíteni PLA-ból, és nem ez a megfelelő anyag meleg étel kiszállítására sem.

Hideg italoknak vagy salátáknak azonban tökéletes választás lehet, főleg, mert az anyagból előállítható csomagolófólia is, és nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy lényegesen gyorsabban és nyomtalanul tűnik el a környezetből, mint akármelyik műanyagtermék.

Előrelépés

Pontosan ugyanúgy azonban, mint a polisztirol esetében, kellő mennyiségű kutatás-fejlesztéssel lehet ellenállóbb, a műanyagra jobban hasonlító, de mégis környezetbarát alapanyagot kidolgozni. Ebben az esetben ez a CPLA, a kristályosított politejsav. 

Kiküszöbölték a legfontosabb hibát: a PLA alacsony hőtűrését. Beszámolók szerint a CPLA akár már 80 Celsius-fokig hőálló, azaz nem veszíti el formáját. Ez elegendő lehet, hogy mikrohullámú sütőbe helyezzük a megmelegítendő ételt, vagy hogy az elkészült meleg ételt kiszállítsuk. De ami a legfontosabb: az evőeszköz is készülhet CPLA-ból, így tovább csökkentve az egyszerhasználatos (single-use) műanyagok felhasználását, és elősegítve az oly fontos környezetvédelmet és karbonsemlegességet. Ehhez persze szem előtt kell tartani a teljes termék-életutat: a gyártástól a hulladékfeldolgozásig minél inkább környezetvédő megoldásokra van szükség.

Minden ellenkező híresztelés dacára az egyes emberek ökológiai lábnyoma csökkenthető, és utána ezekre az eredményekre alapozva kérhetjük számon a nagy cégeket is.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek