1 évnél régebbi cikk

Fertőtlenítés gyorsan, környezetbarát módon
Fehérvár Médiacentrum fotója
ozongenerator.hu
Fertőtlenítés gyorsan, környezetbarát módon

Az ózonról leginkább az ózonlyukkal összefüggésben hallhattunk. De hogy segíthet minket a fertőtlenítésben?

Az ózonról sokan hallottunk akár a magas légkörben húzódó, az ultraibolya sugárzástól bennünket védő ózonréteg, akár az azon keletkezett ózonlyuk miatt. Ahhoz, hogy megértsük, hogyan segítheti ez a gáz a lakásunk vagy autónk fertőtlenítését, érdemes tudni pár dolgot a hátteréről.

Az ózonréteg kialakulása

Az OZONEGENERATOR.HU oldalon rengeteg cikkből tájékozódhatunk részletesen. Röviden, az ózon (O3) gyakorlatilag oxigénből (O2-ből) alakul ki, amely a nagy magasságban az érkező erős ultraibolya sugárzás hatására megváltozik. Viharban is kialakulhat villámláskor a koronakisülések hatására. Ehhez az elvhez hasonló az ózonkezelés is, amikor az ózongenerátor segítségével hozzuk létre. Az oxigénből (O2-ből), a belégzésre alkalmas, békés gázból, kissé kellemetlen szagú O3 molekula lesz (1840-ben egy svájci kémikustól kapta az “ozein” nevet, ami azt jelenti: bűzleni). A kellemetlen szag mellett erősen oxidatív: gyorsan lép kapcsolatba különféle szerves molekulákkal.

Ózon a fertőtlenítésben?

Ez a reakcióképesség ezzel a következménnyel járhat: ha olyan helyiségben alkalmazzuk, ahol nincsenek emberek, állatok, növények, vannak viszont egyéb szerves molekulák (vírusok, baktériumok, de penészgombák is), akkor azokkal reakcióba lép, és azokat semlegesíti.

Káros hatással van az élősködőkre is (pl.: ágyi poloska, zsizsik, poratka). Ezenkívül tapasztalható, hogy megszüntetheti a kellemetlen szagokat is, cigarettafüstöt, vegyszer- vagy dohszagot. Arra figyelni kell, hogy a kezelés során ne tartózkodjuk a helyiségben, mert koncentrációtól függően nem szabad belélegezni. Látható tehát, hogy kontrollált körülmények között kiváló felhasználási lehetőségei vannak.

Előnyök és hátrányok

Vegyszermentes folyamatról van szó, nem allergizál, hiszen az ózont létrehozó gép, az ózongenerátor a levegő oxigénjéből állítja elő a szükséges mennyiségű reaktív gázt. Mivel a fertőtlenítő anyag nem folyékony, hanem gáz halmazállapotú, ezért olyan helyekre is bejuthat, ahova hagyományos fertőtlenítőszerekkel (pl. klórral) nehéz lenne elérni.

Vannak vegyszerek, amelyekre egyes mikroorganizmusok egyre ellenállóbbá válnak az idő elteltével: az ózonnál nincs erre lehetőségük: a klórnál akár ötvenszer hatékonyabb, de akár háromezerszer gyorsabban is hathat. És végül egy másik fontos előny: nincs olyan, hogy valamit kezdeni kell a maradék ózonnal, ugyanis az a helyzet, hogy az ózongáz lassan visszaalakul oxigénné. Ózonkezelés után a biztonság kedvéért mindenképp ajánlott egy szellőztetés.

Fontos, hogy minden élőlényt távolítsunk el az ózonnal fertőtlenítendő területről: családtagokat, házi kedvenceket és növényeket is, mielőtt bekapcsolnánk az ózongenerátort.

A végeredmény azonban megéri a kis fáradságot: friss, fertőtlenített levegő és felületek, olyan helyiségek (akár otthon, közösségi tér, orvosi rendelő, autó beltér, tornaöltöző), ahol még a nehezen elérhetetlen felületek is le lettek kezelve akár a fertőzések terjedésének elkerülése érdekében.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek