1 évnél régebbi cikk

A Fejér megyei közutak a legnagyobb teherbírásúak Magyarországon
Fehérvár Médiacentrum fotója
Magyar Közút Nonprofit Zrt.
A Fejér megyei közutak a legnagyobb teherbírásúak Magyarországon

Magyarország a 40 országot értékelő listán a 26. helyre került.

A hazai burkolt országos közutak 43,5 százaléka kapott jó (1) osztályzatot a teherbírása alapján a Magyar Közút Zrt. 2021-re vonatkozó értékelése szerint, 36,5 százaléka viszont rossznak (5) minősült - írja a Világgazdaság. A többi a megfelelő (2), a tűrhető (3) és a nem megfelelő (4) besorolásokon osztozott.

Összességében a társaság Fejér megyei igazgatóságához tartozó utak a legjobb állapotúak, ezeknek a 63,9 százaléka kapott jó minősítést, míg rossz minősítésű útjai a Békés megyei igazgatóságnak voltak a legnagyobb, 50,6 százaléknyi arányban.

Mivel más-más a főhálózat és a mellékhálózat állapota, így a végelszámolásnál sokat nyomott latba, hogy adott igazgatóságnak/megyében, hogyan alakul a fő- és a mellékhálózat aránya, hiszen a főhálózat nagyobb teherbírású.

Ha csak a főutakat nézzük, akkor azonban Fejér nincs az első kettőben: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye viszi a prímet 83,8 százalékkal, de Csongrád-Csanád megyében is 82,4 százaléknyi főút számít jónak a teherbírása alapján. További öt megyében 70 százalék alatti a „jók” súlya. A sor végén Jász-Nagykun-Szolnok megye főhálózata áll, ahol 32,6 százaléknyi főút rossz a teherbírása alapján.

A mellékutak sokat változtatnak az összképen 

Országos átlagban a mellékutaknak több mint a harmada (35,8 százaléka) rossz – ezt az átlagot Békés és Zala megye rontja leginkább –, és csak a 41,3 százaléka jó. Mellékutak tekintetében Fejér és Pest megye adata a legkedvezőbb. A Magyar Közút értékelte az utakat annak alapján is, hogy milyen mély keréknyomvályúk alakultak ki rajtuk, ebből a szempontból az országos átlag 84,4 százaléka kapott jó értékelést, és csak a 2,1 százaléka rosszat.

Azt, hogy Európában hol áll Magyarország, néhány napja tette közzé a Viborc.com a Világgazdasági Fórum globális versenyképességi jelentése alapján, igaz, csak 2019-re vonatkozva. Abban az évben Magyarországnak 4 pont jutott azon a listán, amelyen a legtöbb kiosztott pont 6,49, a legkevesebb pedig 2,59. Ezzel az eredménnyel Magyarország a 40 országot értékelő listán a 26. helyre került, vagyis az országok gyengébbik felébe.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek