1 évnél régebbi cikk

III. Károly a király, hivatalosan is az Egyesült Királyság uralkodója
Fehérvár Médiacentrum fotója
www.borsonline.hu
III. Károly a király, hivatalosan is az Egyesült Királyság uralkodója

Az ősi törvények előírásának megfelelően az Egyesült Királyság uralkodójává nyilvánították szombaton III. Károly királyt.

III. Károly édesanyja, II. Erzsébet királynő csütörtök este, életének 97., uralkodásának 71. esztendejében hunyt el. A volt uralkodót hosszas betegeskedés után, nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában érte a halál.

Halálának pillanatától elsőszülött fia, a 73 esztendős addigi trónörökös, Károly a brit uralkodó, aki III. Károly néven lépett trónra-írja az mti.hu.

Az Egyesült Királyság trónöröklési törvényei azonban előírják, hogy az uralkodók halála esetén összehívott trónutódlási tanács kétséget kizáróan megállapítsa az új uralkodó kilétét, és nyilvánosan kihirdesse, hogy ő az Egyesült Királyság egyedüli és törvényes uralkodója.

Ez a formális eljárás zajlott le, évszázados hagyományokat követő ceremónia keretében szombaton a St. James-palotában, Károly volt londoni rezidenciáján.

III. Károly pénteken este mondta el első hivatalos beszédét királyként. Miközben szívmelengető szavakkal emlékezett meg elhunyt édesanyjáról, megígérte, hogy élete hátralévő éveiben ugyanolyan elkötelezettséggel szolgálja nemzeteit, ahogyan azt II. Erzsébet tette.

Károly hivatalosan bejelentette azt is, hogy trónra lépésével elsőszülött fiára, Vilmos trónörökösre száll a walesi hercegi cím, Katalint pedig a walesi hercegnői cím illeti meg.

A 73 esztendős brit uralkodó péntek este közvetített televíziós beszédében felidézte a néhai édesanyja által 1947-ben, 21 évesen, a dél-afrikai Fokvárosban még hercegnőként tett fogadalmat, amelyben Erzsébet megígérte, hogy egész életét népei szolgálatának szenteli.

A király kijelentette: ő is ünnepélyesen megfogadja az Egyesült Királyság és a Nemzetközösség népeinek, hogy hűséggel, tisztelettel és szeretettel fogja őket szolgálni élete hátralévő részében.

Egy mondat erejéig kitért másodszülött fiára, Harry hercegre is, aki több mint két éve felhagyott a királyi család magas rangú tagjaként ráháruló hivatalos feladatok ellátásával, és amerikai feleségével, Meghan hercegnővel Kaliforniába költözött.

Harry és a királyi család többi magas rangú tagja között azóta is feszült a viszony.

III. Károly király azonban péntek esti televíziós beszédében kijelentette: szeretne kifejezést adni "az életüket külföldön folytató" Harry és Meghan iránt érzett szeretetének.

Attachment.png

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek