1 évnél régebbi cikk

Kiderült, hogy mennyibe kerülnek jövőre az autópálya-matricák
Kiderült, hogy mennyibe kerülnek jövőre az autópálya-matricák

A tervezettnél kevésbé nő jövőre az éves útdíj-matricák ára, a rendszeres sztrádahasználóknak kedvez a személyautók, motorok és buszok útdíjtételeinek januártól hatályos átalakítása.

A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-nek hétfő este küldött közleményében hangsúlyozta, hogy bár a törvényi rendelkezések automatikus inflációkövetést tennének lehetővé, a magyar vásárlók körében kelendőbb éves országos és megyei e-matricák ára mindössze öt százalékkal nő 2023 elején. A díjrendezés az európai irányelvekben rögzített szinthez arányosítja a havi és heti termékek ellenértékét.

Kitértek arra, hogy a hazai gyorsforgalmi hálózat korábban sosem látott ütemben bővült 2010 óta. Az elmúlt években elkészült beruházásoknak köszönhetően már négysávos utakon autózhatunk Egerbe, Salgótarjánba, Sopronba, Szolnokra, Szombathelyre és Veszprémbe is. Szorosabbá váltak a magyar sztrádák nemzetközi összeköttetései, magas színvonalú útkapcsolatok épültek ki Ausztria, Románia és Szlovákia felé - ismertették.

A korábbiakban elfogadott törvénymódosítás az útdíjak automatikus, inflációkövető emelését tette lehetővé a tavalyi évtől. Az autókra, motorokra, buszokra és utánfutókra szóló éves matricák ára ennek ellenére nem a jelenlegi fogyasztói árindex szerint, hanem csak öt százalékkal nő jövő januártól.

  • A tizenhárom hónapon át érvényes országos jogosultságot személygépkocsikra az inflációkövető árnál közel ötezer forinttal olcsóbban, 49 190 forintért lehet majd megvásárolni.
  • A megyeit pedig majdnem 600 forinttal kevesebbért, még mindig rendkívül kedvező, 5720 forintos áron - derül ki a TIM közleményéből.

Megjegyezték: az éves díjtételekkel arányosított havi és heti e-matricaárak mostanáig elmaradtak az uniós irányelvben megengedett mértéktől.

  • A havi autós jogosultság díja 8900,
  • a 10 napig használható hetié pedig 5500 forint lesz 2023 elejétől

- közölték, hozzátéve: a közlekedők még a benzinárstop mellett is mindkét tétel többszörösét költik egyetlen tankolásnyi üzemanyagra. A hazánkon csak átutazók, rövidebb időtartamú jogosultságot váltók így nagyobb részt vállalnak az üzemeltetési és fenntartási költségekből - jegyezték meg.

A tárca által közzétett táblázat szerint a személyautók éves országos úthasználat díja 49 190 forint lesz.

  • A motorok (D1M járműkategória)heti (10 napos) országos matricája 2023 januárjától 2750 forint,
  • a havi 4450 forint,
  • az éves 49 190 forint lesz,
  • a megyei matricák 5720 forintért lesznek kaphatók.

A buszok (B2 járműkategória) esetében a heti (10 napos) országos matrica 17 730 forint, a havi 25 150 forint, az éves 228 ezer 850 forint, a megyei matrica 22 890 forint lesz.

A teherautók megtett úttal arányos rendszerében az inflációkövető emelés időpontját január elsejéről az idei évtől október közepére hozzák előre.

Borítókép: szekesfehervar.hu
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek