1 évnél régebbi cikk

Baleset, vagy torlódás? Életet menthet, ha biztonságos folyosót alakítanak ki az autósok!
·Közlekedésautópálya·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Wéhli Regős Dóra
Baleset, vagy torlódás? Életet menthet, ha biztonságos folyosót alakítanak ki az autósok!
·Közlekedésautópálya·Utolsó frissítés: undefined

Jó pár éve már a KRESZ előírásaiban is szerepel, hogy ha baleset történik a gyorsforgalmi utakon, akkor a járművezetőknek biztonsági folyosót kell kialakítaniuk. Hogy ez mennyire működik itthon? A Magyar Közút autópályás felvételei alapján elég felemásan.

Nyár végén nagy csúcsforgalom van a hazai autópályákon is, nemcsak a belföldi, hanem a nemzetközi átutazók száma is jelentős. Emiatt sajnos a balesetek és így a torlódások száma is magas. Éppen ezért fontos, hogy ha baleset történik egy-egy autópályán, akkor a segítség, vagyis a mentők, tűzoltók, rendőrök és a közútkezelő szakemberei is minél gyorsabban a sérültekhez juthassanak.

Erre két módjuk lenne: vagy a leállósávon próbálnak meg a feltorlódott kocsisoroknál előre jutni vagy, ha a járművezetők biztonsági folyosót alakítanak ki a haladó sávokban. 

De mi is az a biztonsági folyosó? A KRESZ szerint le kell húzódnia a járműveknek, hogy a már említett szervek azonnal tudjanak cselekedni. Kialakítása rendkívül egyszerű: a KRESZ-ben is megfogalmazott szabályok szerint a belső sávban autózóknak balra, a külső sávokban haladóknak a lehetséges mértékben jobbra kell húzódni, úgy, hogy a leállósávot nem használják. 

Miért fontos, hogy ezt tudatosan és mindig alkalmazzák a közlekedők? Nemzetközi kutatások alapján a biztonsági folyosó akár 40 százalékkal is megnövelheti a súlyos balesetben megsérült személyek túlélési esélyeit azáltal, hogy lehetőség nyílik a sürgősségi ellátás és a szükséges orvosi segítségnyújtás mielőbbi megkezdésére. 

A Magyar Közút az elmúlt hetekből összegyűjtött jó és rossz példákat is, sajnos utóbbiakból egyelőre több van, de a szakemberek bíznak benne, hogy a folyamatos felhívásokkal ebben is érdemi előrelépés lehet a következő időszakban.

A közútkezelő által készített videós anyag elérhető a társaság hivatalos Instagram-oldalán:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek