2 évnél régebbi cikk

Bevezetik az egynapos autópálya-matricát az egész Európai Unióban
·Közlekedésautópálya·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
commons.wikimedia.org
Bevezetik az egynapos autópálya-matricát az egész Európai Unióban
·Közlekedésautópálya·Utolsó frissítés: undefined

Az Európai Parlament csütörtökön megszavazott egy, a külföldi utazást megkönnyítő és egy felesleges költségtől megszabadító irányelvet: a döntés értelmében minden uniós tagállamnak be kell vezetnie az egynapos autópálya-matricát.

Az EP döntése a tranzitra, országon való átutazásra vonatkozik, vagyis ebből az még nem feltétlenül következik, hogy a hazai autósok is vehetnek majd itthon egynapos autópálya-matricát, de a külföldi utazásoknál már ez is segítség - szúrta ki a Telex.

A döntés értelmében az uniós tagállamoknak két éven belül kell implementálniuk az uniós szabályt a hazai jogrendjükbe, vagyis 2024-től elvileg az egész EU-ban lehet majd egynapos matricát is választani.

Az Európai Parlament arról is döntött, hogy a teherautók útdíjfizetési rendszerét a jelenlegi időalapú elszámolás helyett kilométer-alapúra változtatják, hogy jobban számításba vegyék a tényleges környezetterhelést.

Ezt az elvet az új matricarendszerben is jobban szeretnék érvényesíteni, ezért lehetőséget adnak a tagállamoknak rá, hogy a dízel- a benzin- és a hibrid járművekre eltérő díjtételeket alakítsanak ki.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek