1 évnél régebbi cikk

Autópályadíjak és ingyenesen használható autópályák Európában 2022 nyarán
Fehérvár Médiacentrum fotója
Látrányi Viktória
Autópályadíjak és ingyenesen használható autópályák Európában 2022 nyarán

Elindult a vakációszezon, sokan választják a közeli országok üdülőhelyeit. Összegyűjtöttük, hogy a kedvelt úti célok közül hol mennyibe kerülnek a személyautók számára az autópálya-matricák, és hogyan szerezhetjük be azokat.

A legtöbb európai országban, hazánkhoz hasonlóan díjat kell fizetni az autópályák használatáért, általában véve két díjfizetési rendszer van: időalapú vagy kapus. Előbbi esetben jó hír, hogy egyre több helyen/mindenhol vásárolhatunk online is, így akár indulás előtt elintézhetjük, és nem felejtődik el.

Elsőként a magyarok három legkedveltebb nyaralási célpontját néztük meg:

Ausztria

Személyautóknak és motorkerékpároknak matricát kell vásárolni, aminek az ára elmúlt évhez képest átlagosan 1,4 százalékkal drágult.

Jelenleg:

  • 10 napos matrica: személyautó 9,60 EUR; motorkerékpár 5,60 EUR,
  • 2 hónapos matrica: személyautó 28,20 EUR; motorkerékpár 14,10 EUR,
  • éves (14 hónapig érvényes) matrica: személyautó 93,80 EUR; motorkerékpár 37,20 EUR. 

A matricát még felhajtás előtt meg kell váltani online vagy a több mint 6000 értékesítési pont egyikén (például benzinkúton).

Fontos eltérés a magyarországi szabályozástól, hogy a nyomtatott matricát fel kell tenni a szélvédőre!

A hiányzó vagy nem megfelelően felhelyezett matrica után komoly pótdíjat kell fizetni. Az online megváltott matricát ellenben nem kell kiragasztani, ezeket asfinag.at webshopon, illetve az ingyenesen letölthető Unterwegs ASFINAG alkalmazásban vásárolhatjuk meg.   

Horvátország

Horvátországban továbbra is fizetőkapus rendszerrel oldják meg az autópályahasználat utáni fizetést, ám a tervek szerint 2023-ra ez megváltozik. Egyelőre azonban a pályadíjak egy útra vannak meghatározva, és meglehetősen borsosak. 

Felhajtáskor jegyet kapunk, majd ez alapján kell kihajtáskor fizetni, amit készpénzzel és kártyával is megtehetünk. Ha szeretnénk megúszni a nyári szezonban elég jellemző sorban állást a kapuknál, akkor bérelhetünk ENC-készüléket, amivel megállás nélkül hajthatunk át a kapukon, hiszen az útdíjat automatikusan vonja le a rendszer. 

Hogy az egyes útszakaszok mennyibe kerülnek szezonban, illetve szezonon kívül, azt a Horvátországi infó oldal gyűjtötte össze. Amennyiben szeretnénk pontosan kiszámolni az horvátországi útdíjköltségeinket, ezzel a kalkulátorral megtehetjük.

Olaszország

Olaszországban is kapuknál kell fizetni, ezt megtehetjük készpénzzel és bankkártyával, illetve előre feltöltött, úgynevezett Viacarddal. Az autópályára történő felhajtáskor jegyet kapunk, a díjat pedig az autópálya elhagyásakor kell kifizetni. Az olasz autópályákon való utazás is meglehetősen sokba kerül, a szakaszok díja 10 és 64,4 euró között alakul. Hogy mennyit kell majd fizetnünk, ide kattintva tudjuk kikalkulálni.

Vannak szakaszok, ahol nincs fizetőkapus rendszer, ám így is kötelező az autópályadíj-fizetés: a Milánótól északra található A36 Autostrada Pedemontana Lombarda autópálya, és a comói körgyűrűk (A59) valamint Varese (A60) ilyen fizetős utak. Az útdíjat a mobilalkalmazáson, a Telepass fedélzeti egységen vagy az interneten keresztül rendezhetjük. Részletek és útdíjszámítás itt lehetséges.

Olaszországban a négy alagúton (Grand St. Bernard, Monte Bianco, Munt La Schera, Frejus) való áthaladásért is fizetnünk kell 15 és 47,4 euró közötti összeget.  

Bosznia-Hercegovina

Bosznia Hercegovinában az autópálya szakaszokon fizetőkapus fizetési rendszer üzemel. A járműveket négy díjfizetési kategóriába sorolják, a pontos díjak, valamint a kategóriák részletes leírása a JP Autoceste oldalon elérhető. Az útdíj készpénzzel vagy kártyával is fizethető.  

Bulgária

Autópályákon és gyorsforgalmi utakon matricás rendszer van használatban, a motorkerékpároknak azonban nem kell díjat fizetniük. Vásárolhatunk éves, negyedéves, havi és heti matricát, valamint hétvégi matrica is kapható.

A jelenlegi díjak:

  • Hétvégi - 10 LV
  • 7 napos  - 15 LV
  • 30 napos - 30 LV
  • 3 hónapos - 54 LV
  • 1 éves - 97 LV   

A hétvégi matrica péntek 12:00 órától vasárnap éjfélig érvényes.   

A matricát az önkiszolgáló terminálokon keresztül, kiskereskedelmi üzletekben, a Közúti Infrastruktúra Ügynökség irodáiban, valamint az értékesítési pontokon szerezhetjük be. Online is van lehetőség vásárolni: a BGTOLL alkalmazáson keresztül, vagy a Web.bgtoll.bg oldalon.

Csehország  

Csehországban is mind az autópályákon, mind pedig a gyorsforgalmi utakon matricás rendszer van érvényben, ami 2021.01.01-től e-matricát jelent. Vagyis ebben az országban sem kell szélvédőre ragasztani a megfelelő matricát, hanem regisztrálni kell a jármű rendszámát az interneten. Ezt ide kattintva tehetjük meg.

A matricák ára 2022-re változatlan maradt, és a földgázzal vagy biometánnal (akár más üzemanyagokkal kombinálva is) üzemelő járművek esetében csökkentett díjjal vásárolható, de ez a kedvezmény nem vonatkozik az LPG-üzemű járművekre. 

Személyautókra vonatkozó cseh autópálya matrica árak 2022:

  • 10 napig érvényes matrica ára - 310 CZK
  • 30 napig érvényes matrica ára - 440 CZK
  • 1 éves matrica ára - 1500 CZK (14 hónapos december 1-től - január 31-ig)

Franciaország

Franciaországban szinte valamennyi autópálya, valamint néhány híd és alagút is fizetős. Az útdíj összege a jármű kategóriájától és a megtett távolságtól függ, ám nem lehet általános kilométerenkénti díjat számolni, ugyanis a különböző autópálya-hálózatokat különböző társaságok kezelik, így a díjak igen eltérőek. Fizetni készpénzben és bankkártyával is lehet.

Az autópályadíjakat a legkényelmesebben az autoroutes.fr hivatalos weboldalon lehet kiszámolni, ahol útdíjkalkulátor is rendelkezésre áll. 

Görögország

Görögországban szinten útdíjkapus rendszer van az autópályákon, illetve néhány útszakaszon is. A díjszámítás itt extrán bonyolult, hiszen a különböző autópálya-szakaszokat hét különböző társaság kezeli, de például a leghíresebb PAThE (Patras-Athén-Thesszaloniki-Evzonoi) autópálya kezelésében hat üzemeltető vesz részt.

Az útdíjat az autópályára való behajtáskor azonnal meg kell fizetni készpénzben, euróban. Egyes állomásokon lehetőség van fizetni érmés automatával vagy kártyával.

A konkrét útdíj összegének meghatározásához segítséget nyújthat a Vriskoapostasi weboldalon található útdíjkalkulátor.

Az egyes autópályák hivatalos oldalai, ahonnan részletesen lehet tájékozódni az útdíjakról:

A nagyobb hidak és alagutak is fizetősek:

  • Charilaos Trikoupis (Rio - Antirio)  híd - személyautók számára - 13,7 EUR
  • Aktio - Preveza alagút - személyautók számára - 3 EUR 

Lengyelország

Az autópályák mintegy fele és az összes gyorsforgalmi út díjmentes a 3,5 tonnáig terjedő járművek számára. Az A1, A2 és A4 autópályákon az autópályadíjakat a járműkategória és a megtett kilométerek száma szerint szedik be a fizetőkapuknál, ahol kihajtáskor kell fizetni készpénzben vagy kártyával. 2021 decemberétől az A2 és A4 autópályák egyes szakaszain csak elektronikus úton lehet útdíjat fizetni.

Az üzemeltetését több autópálya-kezelő végzi, emiatt a díjfizetés összege eltér egymástól a különböző szakaszokon:

Montenegró

Montenegróban nincsenek autópályák, fizetni csupán három helyen kell: a Sozina alagúton való áthaladás 2,5 euró/személygépkocsi összegbe kerül; a Lepetane komp használatának díja 5 euró/személygépkocsi; a 13 km-es Trebinje-Herceg Novi kétsávos útért 3 euró/személygépkocsi díjat kell kifizetnünk.

Portugália

Portugáliában az útdíj összege a megtett kilométerektől és a jármű kategóriájától függ. Több üzemeltető működik, ezért két különálló rendszer létezik az autópályadíjak fizetésére. A régebbi rendszer készpénzes fizetést, míg az új rendszer kártyás fizetést tesz lehetővé.

A portugál autópályák fizetési mód szerinti felosztása a PortugalTolls.com internetes oldalon található.

Románia

Az országban az autópályákon és gyorsforgalmi utakon matricás rendszer van használatban, valamint néhány híd is fizetős. A matricákat megvásárolhatjuk szinte az összes benzinkúton, a határátkelők közelében, illetve a postahivatalokban, az értékesítési pontok pedig matricával vannak jelölve. A legegyszerűbben azonban online vásárlással juthatunk hozzá az e-rovinieta.ro hivatalos honlapon.

Személyautókra vonatkozó (A kategória) román autópálya matrica árak 2022:

  • 7 napig érvényes matrica ára - 3 EUR
  • 30 napig érvényes matrica ára - 7 EUR
  • 90 napig érvényes matrica ára - 13 EUR
  • 12 hónapos matrica ára - 28 EUR 

Spanyolország

A legtöbb útdíjköteles szakaszon zárt rendszer van érvényben, vagyis az autópályára való felhajtáskor a kapunál kapunk jegyet, és az autópálya kijáratánál vagy az útdíjköteles szakasz végén fizetünk. Ezt megtehetjük készpénzzel vagy kártyával, ám készpénzfizetés esetén a bankjegyeket legfeljebb 50 euró értékig fogadják el, illetve az érmék közül az 1 és 2 centesekkel nem tudunk fizetni.

A fizetős szakaszok listája és árai az Autopistas.com oldalon találhatók.

Spanyolországban az alagutak használata is díjköteles.

Svájc

Az autópályák és autóutak használatához éves matricát kell vásárolni, mert nincs annál rövidebb ideig érvényes változat. Az éves díj 40 svájci frank.

Az autópálya-matricát a töltőállomásokon, postákon és a határ menti vámállomásokon vásárolhatjuk meg, a matricát pedig kötelező a szélvédőre ragasztani. További részletek a ch.ch oldalon találhatók.

Szerbia

Szerbiában is kapus rendszeren keresztül egyenlíthetjük ki az úthasználat díját. Fizethetünk készpénzzel is, de a kártyás fizetés a kapuk mindegyikénél lehetséges. Az útdíj Szerbiában a jármű kategóriájától és a megtett távolságtól függ. A fizetendő díjakat a Putevi-srbije.rs hivatalos weboldalon lehet megtudni, itt útdíjkalkulátor is elérhető.

Szlovákia

Az autópályákon és gyorsforgalmi utakon időalapú matricás fizető rendszer van érvényben, 10 napos, 30 napos és 1 éves érvényességgel.

Személyautókra vonatkozó autópálya-matrica árak 2022:

  • 10 napig érvényes matrica ára - 15,80 EUR
  • 30 napig érvényes matrica ára - 20,20 EUR
  • 1 éves matrica ára - 60,50 EUR 

A matrica megvásárolható a korábbi határátkelőhelyeken, benzinkutakon, postahivatalokban, több autószervízben található önkiszolgáló automatánál. Az értékesítési pontokat logó jelöli, amin eznamka felirat látható. Az értékesítési pontok hivatalos listája az eznamka.sk weboldalon található, itt online is vásárolhatunk matricát.

Motorkerékpárral az autópályák használata ingyenes.

Szlovénia

Szlovéniában is időalapú matricás rendszer van az autópályákon és a gyorsforgalmi utakon, de nem kell ragasztani semmit, csak e-matrica van. Az autópálya-matricák beszerezhetők benzinkutaknál, illetve az értékesítési pontokon, de a legegyszerűbben online a Evinjeta.dars.si oldalon.

Személyautókra vonatkozó (3,5 t alatt, 1,3 m motorháztető magasság alatt) szlovén autópálya matrica árak 2022:

  • 7 napig érvényes matrica ára - 15 EUR
  • 1 hónapig érvényes matrica ára - 30 EUR
  • 1 évre szóló matrica ára - 110 EUR

Országok, ahol nem kell fizetni

  • Andorra
  • Ciprus
  • Észtország
  • Finnország
  • Izland
  • Liechtenstein
  • Luxembourg
  • Málta
  • Monaco
  • Németország
  • Ukrajna
  • Vatikán
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek