1 évnél régebbi cikk

Robog a vonat, de milyen hosszú a pálya Fejérben?
Fehérvár Médiacentrum fotója
szekesfehervar.hu/Simon Erika
Robog a vonat, de milyen hosszú a pálya Fejérben?

A vasúti közlekedés folyamatos beszédtémát ad, de vajon tudjuk-e, hány kilométernyi működő vasútvonal van hazánkban, illetve Fejérben? Eláruljuk: Fejéré az ország hetedik leghosszabb vasútvonala.

Magyarországon a vasúti közlekedésnek ugyan már nincs akkor jelentősége, mint néhány évtizede, a közúti közlekedésben résztvevő gépjárművek ugrásszerű darabszám-emelkedése ellenére még így is jelentős a személy- és tehervonatok fontossága. Év közben főleg a munkába és iskolába járók, nyaranta pedig a főbb nyaralóhelyek, így a Balaton felé tartó járatok kiemelt szerepet töltenek be a hazai személyszállításban.

Néhány éve jelentős átalakításon esett át a hazai vasúti közlekedés, egyes szárnyvonalak, állomások megszűntek és bezártak, más vonalak viszont újraindultak a közlekedési és szállítási igényeknek megfelelően. Ezek az intézkedések alaposan átszabták a vasúti „erősorrend” addigi alakulását, változott az országos és a megyei vasútvonalak hossza. A legutóbbi teljes lezárt vasúti év adatai alapján jelenleg hazánkban 7558 kilométernyi vasúti sínpár kanyarog, ez nagyjából az elmúlt 15 év átlagának megfelelő hosszúságú vasúti pálya.

Csak érdekességként: 2007-ben 7577 kilométernyi vasúti pályával rendelkezett hazánk, ez a 2010-es évek közepére a modernizációs folyamatok által megkövetelt átszervezések első lépéseként megvalósított vonalbezárások miatt lecsökkent 7017 kilométerre. Az elmúlt nyolc évben aztán több vonalon újraindult a közlekedés, illetve főleg teherszállítási feladatok kapcsán szárnyak kapcsolódtak be az aktív pályák közé, így a forgalmat bonyolító sínpárok hossza újra nőtt.

Hazánkban a 7558 kilométernyi vasútvonalból a legtöbbet Bács-Kiskun mondhat magáénak, itt 548 kilométernyi sínpáron zajlik a forgalom. A második helyen Pest megye áll, ahol 538 az aktívan működő vonalak hossza, míg a harmadik 496 kilométerrel Szabolcs-Szatmár-Bereg. Mindössze kettő kilométernyi pályával lemaradva következik a Dunántúl leghosszabb vasútvonalával, 494 kilométernyi sínnel rendelkező Somogy, míg az országos rangsor ötödikje Hajdú-Bihar 473, a hatodikja pedig Borsod-Abaúj-Zemplén 464 kilométernyi vasútvonallal.

Országosan a hetedik, a Dunántúlon pedig Somogy mögött a második leghosszabb vasúti vonallal Fejér rendelkezik: megyénkben immár 2017 óta 455 kilométernyi sínpáron zajlik a közlekedés és szállítás. Ami az elmúlt éveket illeti, a csúcspontot 2010 jelentette, ekkor 472 kilométernyi vonal üzemelt Fejérben.

Ami a fenti kilométereken közlekedő vasúti járműveket illeti: hazánkban jelenleg 1189 mozdony, 711 motorvonatos kocsi, 2121 vasúti személykocsi és 8806 vasúti teherkocsi teljesít szolgálatot. A vasút szállításban betöltött fontos szerepét jól mutatja, hogy 2022 első félévében a teljes hazai árufuvarozás 17%-a történt vasúton, ez összesen közel 25 millió tonnányi árut jelentett.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek