1 évnél régebbi cikk

Iskola- és víziközmű-fejlesztésekről döntött a közgyűlés
·Hírekközgyűlés·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Bácskai Gergely
Iskola- és víziközmű-fejlesztésekről döntött a közgyűlés
·Hírekközgyűlés·Utolsó frissítés: undefined

Az iskolafejlesztés a középiskolai campushoz kapcsolódó oktatásfejlesztési program része, és állami forrásból valósul majd meg.

Egy perces néma főhajtással emlékeztek a képviselők a közgyűlés kezdetén a 77 esztendős korában elhunyt dr. Rábaközi Ferencre, egykori önkormányzati képviselőre, aki a rendszerváltás időszakában csatlakozott Székesfehérvár képviselő testülethez, és 1990 októberétől 1998-ig volt tagja a város közgyűlésének. A közösségért végzett munkát 1999-ben Pro Civitate-díjjal ismerték el.

A közgyűlésen és a tegnapi bizottsági ülések során is több fejlesztésről döntöttek. Ezek egy része az iskolákat érinti. Több iskola esetében vizesblokkok felújítása kezdődik meg, a Kodály Általános Iskolánál a homlokzat felújítása, a Tóparti Gimnáziumnál pedig teljes belső és külső felújítás lesz. A fejlesztéseknél lezárta a bizottság a közbeszerzési eljárásokat is.

Kérdésünkre Cser-Palkovics András elmondta, ezek a középiskolai campushoz kapcsolódó, oktatásfejlesztési program részeként, állami forrásból valósulnak meg.

A fejlesztések második része az ivóvízre és az ehhez kapcsolódó eszközbeszerzésekre vonatkozó fejlesztéseket takarja, amelyek elindításáról a víziközmű-fejlesztési alap terhére döntött a közgyűlés. A közgyűlésen egyhangú döntés született: az előkészített beruházásokat elindítják.

A Fejérvíz integrációjával kapcsolatban Cser-Palkovics András elmondta, hogy a közgyűlés legutóbbi döntését határidőre elküldték a Nemzeti Vízművek Zrt.-nek. Most várják a hivatalos válaszokat, ezek után lehet majd döntést hozni az integráció következő lépéseiről. Több egyeztetés zajlott az állami vezetőkkel: Gulyás Gergely miniszterrel és az ITM államtitkáraival is.

"Ami tisztázódott: hogy ha és amennyiben az integráció megtörténik, a Fejérvíz többsége továbbra is önkormányzati tulajdonban marad. Fontos tisztázott kérdés az, hogy a szolgáltatás biztonságát garantálni tudjuk, ennek felelőssége pedig január elsejétől az államra száll át. A vagyont az állam nem értékesítheti, annak privatizációjára nincs lehetőség, tehát az továbbra is közösségi tulajdonban - ebben az esetben, ha integráció van, akkor állami tulajdonban, ha nincs integráció, akkor pedig önkormányzati tulajdonban fog maradni" - összegzett a polgármester.

Az önkormányzatok a csatlakozás időpontjától számíthatnak a veszteség finanszírozására, Székesfehérvár esetében ez 1,1 – 1,6 milliárd forintot jelent. Integráció esetén a víziközmű alapokat is át kell adni az államnak, a fejlesztéseket pedig attól kezdve az államnak kell megvalósítania

Bejelentések között hangzott el, hogy a távhő rendelet még nem jelent meg, ezért várhatóan október második hetében tud dönteni a testület az energiaárakkal kapcsolatos intézkedésekről.

A nyílt napirendi pontok között tárgyalta és fogadta el a testület a város Fenntartható Energia és Klíma Akciótervét és a Környezetvédelmi Programja 2020-2025 dokumentumokat is. A testület elfogadta a közlekedés monitorozó és modellező eszköz tesztterületének biztosítására vonatkozó együttműködést is.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek