1 évnél régebbi cikk

Mikor jó megoldás a követelés elengedése?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pixabay
Mikor jó megoldás a követelés elengedése?

A vállalkozás saját hatáskörben vagy kétoldalú megállapodás alapján határozhat arról, hogy üzletfelének kényszerűségből vagy egyéb gazdasági érdekből elengedi-e a lejárt tartozását. Az elengedett követelés adójogi szempontból nem minősül behajthatatlan követelésnek.

A legideálisabb eset azonban az, ha a vállalkozások megelőző intézkedésekkel csökkentik a nemfizetések kockázatát, ennek jó módszere a követelésbiztosítás vagy halasztott fizetési konstrukciók esetén a faktoring, digitális faktoring. Hogyan segíthetnek ezek az eszközök? Hogyan minimalizálható a nemfizetés rizikója?

Mi a követelésbiztosítás, kinek előnyös?

A követelésbiztosítással egybekötött faktoring esetén a faktor a vevőkövetelések finanszírozásán túl a nemfizetés kockázata ellen is biztosítja az eladót, így növelhető a vállalkozás biztonsága. A FlexiBill digitális faktoring szolgáltatása gyors, rugalmas, kiszámítható és biztonságos finanszírozási megoldást kínál a 100%-ban online ügyintézésre fogékony vállalkozások számára.

Ez főként a halasztott fizetési konstrukció szerint működő, belföldi vagy exportkövetelésekkel rendelkező mikro- és kisvállalkozások számára lehet előnyös, hiszen nekik komoly likviditási problémát okozhat a számlák késői vagy jelentős késéssel történő kifizetése. 

Likviditási nehézségek megoldása

Mit tehetsz, ha olyan iparágban tevékenykedsz, ahol a hosszú, 30, 60, 90 vagy akár 120 napos fizetési határidő a bevett gyakorlat? Hogyan védheted ki az ebből eredő, a fizetőképességet érintő nehézségeket? Három alternatíva kínálkozik:

  • Követelésbiztosítás: A faktoring cég a biztosítási limit összegéig a hitelbiztosítóval kötött szerződés keretében vállalja a számlák finanszírozását és biztosítását, ezáltal nemfizetés esetén a követelés behajtása nem az eladót, hanem a faktort terheli.
  • Követeléskezelés: Biztosítás hiányában a követelés behajtását a jogosult vagy maga végzi, vagy egy adósságrendező céget bíz meg vele, amely így leveszi a kommunikáció terhét a megbízóról azáltal, hogy az átengedi az adóssal folytatandó ügyintézést. A behajtás hatékonysága a behajtó tapasztalatán is múlik, de jogilag ő sem tehet többet. A követeléskezelés során részletfizetéses megoldással, valamint jogi adósságrendezéssel, végső esetben végrehajtással, felszámolással érvényesíthető a követelés.
  • Követeléselengedés: A sikertelen behajtás következtében, vagyis amikor már nem maradt több lehetőség a visszafizettetésre, a követelés behajthatatlanná válik. Ezt a mérlegben veszteségként kell elkönyvelni, ráfordításként elszámolni, továbbá a jogosult kérheti a vevő által meg nem térített ellenérték áfatartalmának visszaigénylését.

A rendezés megoldása lehet, ha a vállalkozás döntése vagy az adóssal kötött kétoldalú megállapodás alapján a követelés elengedésre kerül. Független vállalkozások esetében ez akkor célszerű, ha a tartozás egy részét az adós képes rendezni.

A legideálisabb megoldás tehát egy faktor által nyújtott követelésbiztosítás.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek