1 évnél régebbi cikk

A kamatstopról hozott rendkívüli döntést a kormány
A kamatstopról hozott rendkívüli döntést a kormány

Kiterjesztették a kamatstopot az ötéves kamatperiódusú jelzáloghitelesekre is az új rendelete szerint.

Péntek este jelent meg a Magyar Közlöny legfrissebb száma, benne a kamatstoprendelet módosításával. A rendelet szabályozza az eredetileg tavaly elindult kamatstop-szabályokat, aminek a hatályát az elmúlt időszakban a kormány többször is meghosszabbította. A jelzáloghitelekre legutóbb 2022. december 31-ig meghosszabbított kamatstopot, így 2023. június 30-ig kitolják.

Az új jogszabály ki is terjeszti az eddigi kamatstopot olyan hitelekre, amelyekre eddig nem vonatkozott. Így a lakáscélú állami támogatásnak minősülő, fogyasztóknak nyújtott kamattámogatott jelzáloghitel-szerződésekre, a fogyasztóknak nyújtott lakáscélú pénzügyi lízingszerződésekre és 2022. november 1-től a legfeljebb 5 éves kamatperiódusokban rögzített hitelkamattal nyújtott nem kamattámogatott jelzáloghitelszerződésekre is alkalmazni kell a kamatstop szabályait.

A rendelet értelmében a referenciakamathoz kötötten változó kamatozású lakáshitelek kamatát csak a 2021. október 27-i referenciakamat mértékének megfelelően lehet emelni. Ez azokat a jelzáloghiteleket érinti, amelyek kamatperiódusa egyéves vagy annál rövidebb, és a BUBOR a referenciakamata. Az ilyen hitelt törlesztőknél a kamatfordulókor csak a tavaly október végi referenciakamatokat alkalmazhatják, így a törlesztőrészlet csak kisebb mértékben emelkedhet - írja a Világgazdaság, kiemelve, a mostani változtatással lényegében az összes olyan jelzáloghitelesre kiterjesztik a kamatstop védelmét, akinek ezután lesz a kamatfordulója 2023. június 30-ig. 

Borítókép: banknavigator.hu
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek