2 évnél régebbi cikk

Hiába emeledik az alapkamat, hitelkiváltással akár havonta több ezer forintot is lehet spórolni
·Gazdasághitel·Utolsó frissítés: undefined
Hiába emeledik az alapkamat, hitelkiváltással akár havonta több ezer forintot is lehet spórolni
·Gazdasághitel·Utolsó frissítés: undefined

Az elmúlt hónapokban a jegybanki alapkamat többször is emelkedett. Bizonyos esetekben még ilyen helyzetben is hitelkiváltással akár több tízezer forintot lehet havonta spórolni. Mutatjuk, hogyan!

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a legutóbb december 14-én 30 bázisponttal 2,4 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot, és 80 bázisponttal 2,4  százalékra az egynapos betét kamatát; az egynapos és az egyhetes fedezett hitel kamata 30 bázisponttal emelkedett 4,4 százalékra.

Miért emel alapkamatot a jegybank?

Előző, novemberi kamatdöntő ülésén a monetáris tanács ugyancsak 30 bázisponttal emelte, 2,1 százalékra az alapkamatot és bejelentette, hogy ismét elválasztja az egyhetes betét kamatát az alapkamattól. Azóta kétszer 40, majd kétszer 20 bázisponttal összesen 120 bázisponttal emelte az alapkamat fölé az egyhetes kamatot, amely így 3,3 százalékos volt a múlt héten.

Az elemzők kedden 30-50 bázispontos kamatemelésre számítottak, megjegyezve, hogy ez nem jelent tényleges szigorítást, hiszen az egyhetes kamat lett az irányadó ráta, ugyanakkor üzenet a piacnak, hogy az MNB  továbbra is kész lépni az infláció leszorítása érdekében.

A testület júniusban jelentette be és kezdte meg kamatemelési ciklusát, amely közlése szerint addig tart, amíg az infláció vissza nem tér a fenntartható sávba.

A kamatemelés miatt emelkedhetnek a törlesztőrészletek

"A kamatemelés következtében a törlesztőrészletek emelkedtek abban az esetben, ha a kamat nem volt befixálva. Szerencsére a többség általában egy meghatározott időre, legalább 10 évre rögzíti a kamatot, de akadnak olyanok is, akik az egész hitelperiódusra fixálják. Nyilván az elején ez nem jó, mert az illető többet fizet, de hosszú távon biztonságot ad neki, hogy a törlesztőrészlet nem fog emelkedni. Én azt tapasztaltam, hogy az ügyfelek a biztonságra törekszenek és tízből kilencen legalább 10 évre rögzíti a kamatot" mondta Potolák Gábor pénzügyi tanácsadó, aki hozzátette, hogy van arra is példa, hogy valaki vállalja a kockázatot és mondjuk csak három hónapra rögzíti kamatot.

Ilyenkor mindig ott lebeg a feje fölött a bárd, hogyha növekszik a jegybanki alapkamat, akkor a következő periódusban többet vagy szerencsés esetben kevesebbet kell fizetnie.

Spórolás hitelkiváltással

Ha valaki meggondolja magát, és rájön, hogy számára az adott hitel már nem megfelelő, egy másik hitellel kiválthatja a kölcsönét. 

"A hitelkiváltásnak költsége van. Az ügyintézéshez ugyanúgy kell az elején az összes személyes okmány, a háromhavi bankszámla-kivonat és munkáltatói igazolás a nettó fizetésről. Megnézik még azt is, hogy az ügyfélnek van-e esetleg egy másik hitele és annak mennyi a törlesztője" fejtette ki a szakértő, aki szerint lakáshitelt általában akkor érdemes kiváltani, mikor a jegybanki alapkamat alacsonyabb, mint amikor annak idején felvette. Ilyenkor nagyobb az esélye, hogy az illető jobb konstrukciót talál. 

A hitelkiváltással akkor lehet havi több tízezer forintot megspórolni, ha az ügyfélnek sokféle hitele van például személyi kölcsönt, diákhitelt, autóhitelt és lakáshitelt is fizet. 

"Négy-hat hitelből is lehet egyet csinálni egyet. Ebben az esetben az ügyfél négy-hat bank felé fizeti a kamatot meg a rengeteg kezelési költséget. A hitelkiváltás esetén már csak egy banknak fizet. Ez akár több tízezer forintnyi megtakarítást jelenthet havonta, főleg ha szerepel az eredeti hitelek között személyi kölcsön, ami az egyik legdrágább hitelfajta a piacon" mondta Potolák, majd hangsúlyozta, minden esetben érdemes tanácsadó véleményét kérni, mert az ingyenes.

A szakember szerint az ügyintézés általában másfél hónap, de ez sok mindentől függ. Például van-e szükség hiánypótlásra, ha igen, akkor mennyire gyorsan tudja az ügyfél pótolni vagy teljesíteni, milyen gyors az értékbecslés. Ha valaki most, decemberben gondolkodik a hitelkiváltásban, akkor feltehetően január végétől már kevesebbet kell törlesztenie.

Borítókép: pixabay.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek