2 évnél régebbi cikk

Fejér megye még mindig erős vásárlőerő tekintetében, Székesfehérvár nincs a top 10-es városok között
·Gazdaságvásárlás·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pál Loránd
Fejér megye még mindig erős vásárlőerő tekintetében, Székesfehérvár nincs a top 10-es városok között
·Gazdaságvásárlás·Utolsó frissítés: undefined

Magyarország pedig az Európai Unióban idén is a 30. helyen áll az országok összehasonlításában.

Hazánkban az egy főre jutó átlagos vásárlóerő 7 643 euró, ez az európai átlag 51 százalékának felel meg, ami 2021-ben 15 055 euró - áll a GfK Vásárlóerő idei tanulmányában. A listát továbbra is Liechtenstein vezeti, amely a korábbi évekhez hasonlóan messze az összes többi országot megelőzi, ott az egy főre jutó vásárlóerő 64.629 euró, ez több mint nyolcszorosa a magyarországinak.

Országon belül is jelentős szórás figyelhető meg: a főváros továbbra is egyértelmű fölénnyel áll az első helyen az főre vetített 9.722 euróval, ami azt jelenti, hogy a budapesti lakosok költési potenciálja valamivel több mint 27 százalékkal meghaladja az országos átlagot. Az utolsó helyen Szabolcs-Szatmár-Bereg megye áll, ahol az egy főre jutó vásárlóerő 5.944 euró, ez alig 78 százaléka az országos átlagnak, és kevesebb mint 40 százaléka az európai átlagnak.

Magyarország megyéinek vásárlóereje 2021-ben

gfk.com

A megyék között Fejér előkelő helyet foglal el, csak Komárom-Esztergom előzi meg, így - Budapest abszolút elsőségét is figyelembe véve - harmadik az országos rangsorban. A statisztikából az is jól látszik, hogy a vizsgált 19 megyéből és a fővárosból mindössze öt területen áll az emberek rendelkezésére több pénz, mint az országos átlag, ezek földrajzilag mind a fővárosban és annak környékén, valamint az osztrák határ felé helyezkednek el. Másrészt 15 megyében - az összes magyarországi megye háromnegyedében - az átlag alatti a vásárlóerő.

Top 10 megye vásárlóerő tekintetében 2021-ben

gfk.com

Az 5000 főnél nagyobb települések rangsorában, amelyet Budapest nélkül állapítottak meg, Székesfehérvár nem került a top 10-be. Ezek között egy megyei jogú város sem szerepel, ahogyan a korábbi években sem.

Az első tíz leggazdagabb település listáját idén is Üröm vezeti, Paks pedig 2021-re fellépett a dobogó második fokára. Nagykovácsi javított egy helyezést, így harmadik lett, letolva ezzel Budaörsöt a dobogóról a negyedik helyre.

A folytatásban Solymár, Diósd, Szentendre, Törökbálint áll, illetve Dunakeszi egy pozíciót szépítve a 9., a top 10-be pedig még egy visszatérő, Győrújbarát került be 2021-ben.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek