1 évnél régebbi cikk

Brutálisat drágultak a lakáshitelek is az elmúlt hónapokban
Fehérvár Médiacentrum fotója
szekesfehervar.hu
Brutálisat drágultak a lakáshitelek is az elmúlt hónapokban

Az elmúlt fél évben az új kölcsönöknél 30 százalékkal nőttek a törlesztőrészletek a jegybanki kamatemelések következtében. A Bank360.hu kalkulációi alapján egy 20 millió forintos lakáshitel csaknem 10 millió forinttal többe kerül most, mint februárban.

Január vége óta közel 8 százalékponttal emelkedett a jegybanki alapkamat, 2,90 százalékról 10,75 százalékra. A fixált kamatú lakáshitelek árazását befolyásoló referenciakamatok is sokkal magasabbak. A régebben felvett lakáshitelek kamatperiódusa jellemzően egy éven belüli, ezeknél egyelőre az év végéig kitartott kamatstop miatt nincs drasztikus törlesztőrészlet növekedés. 

Az újonnan nyújtott lakáshiteleknél azonban nagy a változás.

Február elején még 4,78 százalékos teljes hiteldíjmutatóval is lehetett felvenni 20 évre egy 20 millió forintos lakáskölcsönt, jelenleg azonban 8 százalék alatti thm-mel nem lehet lakáshitelt kapni

a Bank360.hu lakáshitel kalkulátora szerint. Vagyis hét hónap alatt egy 20 millió forintos lakáshitel összköltsége majdnem a duplájára emelkedett.

A jövedelemarányos törlesztési mutató miatt az is előfordulhat, hogy csak kisebb összegű hitelt tud felvenni az igénylő. A bank által maximálisan megengedhető törlesztőrészlet ugyanis az igénylő nettó jövedelmétől függ. Vagyis miközben az ingatlanárak döntően nem változtak, ma nagyobb önerő kellhet a kölcsönhöz, vagy ugyanannyiból kisebb ingatlant kell választani. 132 ezer forintos törlesztőrészlethez a törvény szerint elég 264 ezer forint nettó bér, a magasabb törlesztőhöz viszont már közel 310 ezer forint jövedelmet kell igazolni, ami 17 százalékkal magasabb.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek