1 évnél régebbi cikk

Télre csődközeli állapotba kerülhetnek a plázák, üzlethelyiségek kisvállalkozói
Fehérvár Médiacentrum fotója
Fiers Gábor
Télre csődközeli állapotba kerülhetnek a plázák, üzlethelyiségek kisvállalkozói

A lakosság mellett már a kiskereskedelemben dolgozók is egyre inkább aggódnak a téli rezsidíjak miatt, különösen a plázákban üzlethelyiséget bérlők, hiszen esetükben a fenntartási költség már eddig is nagyon magas volt.

Napról napra egyre fokozódik az aggodalom és a bizonytalanság, a plázák ugyanis jelenleg nem tudják megmondani, hogy mennyi lesz az az energiaszámla az év végén, amit majd ráterhelnek a kereskedelmi egységek bérlőire.

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Neubauer Katalin a Fehérvár Televízió megkeresésére elmondta, a lakosság villámgyorsan költségtakarékos üzemmódba kapcsolt, és a „muszáj költésekre” rendezkedett be.

"A lakosság szempontjából ez télen lesz elsősorban érzékelhető, de a vállalkozások ezt már most is érzik. Most ugye, amikor az egyetemes szolgáltatásból kijöttek a kisebb vállalkozások, ők már piaci alapon szerzik be az energiát. Az első magas energiaszámlák a vállalkozások életében már megjelennek, a lakosság pedig egyelőre óvatos, tehát ő sem tudja még, hogy mit hoz majd az új energiaszámla, de próbál mindenki úgy készülni, hogy csak azt költ, ami nagyon muszáj" - nyilatkozta Neubauer Katalin.

A főtitkár hozzátette, hogy míg a Covid-járvány idején a lakosság kevésbé nézte az árakat, addig a jelen háborús helyzet megköveteli, hogy inkább az olcsóbb termékek landoljanak a bevásárló kosarakban. Az áram- és gázár növekedése pedig nemcsak a vásárlókat, hanem a vállalkozásokat is nehéz helyzetben hozza.

Neubauer Katalin kiemelte, hogy sok boltban alkalmaznak rossz spórolási módszereket: "Például hogyha a vezérlésen a légkondicionáló berendezésen 2 fokkal melegebbre emelik az üzlet hőmérsékletét napközben, de bejön néhány vásárló, és akkor már rögtön nem 24 fok van, hanem 28. Ez azt jelenti, hogy a temperálandó termékek, tehát amit nem hűtőben tárolunk, csokoládé, édesipari termékek, azok rögtön olvadásnak indulnak, és egyrészt az egy nemkívánatos folyamat, áruromláshoz is vezet, és elfordul tőle a vásárló."

A spórolást azonban nem lehet megúszni, viszont a főtitkár szerint erre vannak jobb megoldások is: a szövetség 2018 óta hangsúlyozza az energia-önellátás fontosságát, vagyis napelemek, napkollektorok használatát, de az energiatakarékos izzók is sokat segíthetnek a rezsi csökkentésében.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek