1 évnél régebbi cikk

Hogyan fessünk helyesen fémkerítést?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pixabay/PIRO4D
Hogyan fessünk helyesen fémkerítést?

Az ősz nemcsak a kert rendezéséről, a növények télire való felkészítéséről szól, hanem az olyan, sokszor nemszeretem kerti munkákról is, mint a kerítés, valamint a kerti bútor festése, felújítása.

A kerítés meghatározó a mögötte található épület szempontjából is, egyiket a másik alapján ítélik meg, így egyáltalán nem mindegy, mit láttatunk. A kopott kerítés kijavítására, festésére tökéletes időszak lehet az ősz. A festési munkálatok nagyban függenek a kerítés alapanyagától, állapotától. Amennyiben rendszeresen elvégezzük, kevesebb gondot és költséget jelent évről évre.

Karbantartást igénylő kerítések

A hagyományos anyagokból készülő kerítések karbantartása sajnos visszatérő feladat, ami egyeseknek kellemes elfoglaltságot jelent, másoknak viszont bosszúságot. A Festékpalota.hu fémvédelemre szolgáló festékei, alapozói optimális megoldást kínálnak fémkerítések felújításához, megkönnyítik a munkát és tetszetős végeredményt nyújtanak. 

A fakerítések a hosszú élettartam és az esztétikus megjelenés érdekében rendszeres utógondozást igényelnek.

Az időjárás viszontagságai és a korábbi festéshibák okozta rozsdásodás miatt a fémből készült kerítések és korlátok bevonata a védelem ellenére is felújításra szorul jó esetben 10-15 évenként. Fémkerítések esetén külön kell választani az acél, a kovácsoltvas és a horganyzott fémből készült kerítéseket. Egyik festése sem igényel különösebb technikát, hozzáértést, azonban néhány alapvető dologgal tisztában kell lenni.

Elsődleges a korrózióvédelem

A fémkerítések újrafestése, védőmázolása a korrózió megjelenése vagy a megelőzés miatt válhat szükségessé. A rozsda ugyanis nemcsak felületi, esztétikai probléma, hanem az anyag szerkezetét érintő gond, ugyanis jelentős mértékben gyengíti vagy akár meg is “eheti”. A vas- és acélkerítések esetében a korrózióvédelem elengedhetetlen.

A fémfestékeket két nagy csoportra bonthatjuk a kezelni kívánt felület függvényében: a vasalapú festékek a vas, acél és öntött- vagy kovácsoltvas felületekhez, illetve a színesfémekhez, vagyis az alumíniumhoz és a horganyzott fémekhez valók. 

A fémkerítések festésének menete

Bármelyik típusú fémkerítésről is van szó, a megelőző munkálatok megegyeznek. Festett és rozsdás felület esetén csiszolással kell megszabadítani a felületet a szennyeződésektől. Ezt követi a zsírtalanítás, majd a lemosás, szárítás. 

Minden rétegnek teljesen meg kell száradnia a következő réteg felvitele előtt, különben nem lesz strapabíró a felület. Acél- és vaskerítések esetében korróziógátló alapozás a következő lépés. Az alapozót ecsettel kell felvinni a minél teljesebb védelem érdekében. Ezután után következhet a közbenső réteg, vagyis rétegek, mert a tartósság miatt kétszer tanácsos lekenni. Végezetül a befejező zománcréteg következik, amely a díszítést adja a kerítésnek.

A horganyzott felületek speciális festéket igényelnek.

A legkorszerűbb kerítésfestékekkel a 3 réteg egyben vihető fel a felületre, ami jelentős idő- és anyagmegtakarítással jár.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek