5 évnél régebbi cikk

A Majmok bolygójától a Bosszúállókig: világhírű filmeken dolgozik a fehérvári Tőke Imre
Fehérvár Médiacentrum fotója
Tőke Imre
A Majmok bolygójától a Bosszúállókig: világhírű filmeken dolgozik a fehérvári Tőke Imre

Tőke Imre jelenleg Új-Zélandon él, és a Gyűrűk Urát rendező Peter Jackson filmes cégénél dolgozik. Olyan produkciókban közreműködött már, mint a Bosszúállók: Végtelen háború vagy A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja. Imre többek között arról is mesélt nekünk, hogy hogyan vezetett Székesfehérvárról Kanadán át oda az útja, és hogy mennyire hiányoznak neki az itthoni, belvárosi séták.

Az egyik legnézettebb film volt a fehérvári mozikban a Bosszúállók: Végtelen háború. De vajon amikor végigizgultad a filmet a nézőtéren, gondoltad volna, hogy egy fehérvári fiatalember munkája is fémjelzi a vásznon pergő látványos jeleneteket? Tőke Imrére az Otthonom, Székesfehérvár videó készítése során figyeltünk fel itt, a szerkesztőségben, és fel is vettük vele a kapcsolatot, hogy meséljen arról, hogyan került a munkája során ezeknek a világhírű filmeknek a közelébe. A Bosszúállók: Végtelen háborút ráadásul Oscarra is jelölték éppen a Vizuális effektek kategóriájában, melyeken Imre is dolgozik.

Mi a munkád pontosan, hogy képzeljük el?

FX TD vagyok, ami az Effects Technical Director rövidítése. Sokan azt hiszik, hogy rajzolok, de a leforgatott anyagokhoz kell számítógépes rendszereket és szimulációkat készítenünk, ami a fizika törvényei szerint működik. Akkor végzek jó munkát, ha a készített effektet végeredményben nem lehet megkülönböztetni a valóságtól.

Szóval minden, ami a filmekben felrobban, kigyullad, elporlad, elpusztul, eláraszt, az a munkakörömbe tartozik.

Mit jelent számodra, hogy ilyen ismert filmeken dolgozol és melyiket miért szereted?

Gyerekkori álmom vált valóra, és azt dolgozhatom, amit szeretek, remélem, így marad a jövőben is. Jelenleg a 13. hollywoodi filmen munkálkodok, és a 2015 legrosszabb filmjének megszavazott Fantasztikus négyestől kezdve, a tavalyi VFX Oscar-jelölésig eljutott Majmok bolygójáig mindegyiken egy élmény volt dolgozni.

Négyet mégis kiemelnék közülük: a Libabőr volt az első blockbuster életemben, amin dolgozhattam, és először láttam a nevemet egy film stáblistáján. A Karib Tenger kalózai: Salazar bosszúja kapcsán egyik feladatunkhoz - víz alatti referencia gyűjtés céljából - életem legbizarrabb kiállítására vittek el minket. A Majmok bolygója - Háború című filmnek pedig a záró partija volt a legemlékezetesebb számomra. A legtöbb film készítése után tartanak ilyen bulit, de ez azért volt különleges, mert egy bérelt hajón rendezték a wellingtoni öbölben.

Sosem felejtem el a Bosszúállók: Végtelen háború fogadtatását sem. Mindig megy a találgatás egy film készülésekor, hogyan fogja fogadni a közönség. A legmeglepőbb reakciók az Avengers közben voltak, amikor az emberek egyszerre ujjongtak, nevettek, ugrottak fel a székből az egész moziban. Egyikünk sem számított rá, hogy ilyen sikereket fog elérni a film, felemelő érzés volt látni, hogy milyen reakciókat vált ki az emberekből a munkánk.

Térjünk vissza egy kicsit a kezdetekhez: meddig éltél Fehérváron, mielőtt külföldre vitt volna az utad?

Harminchárom éves vagyok, életem első tizennyolc évét Fehérváron töltöttem. Érettségi után felvételt nyertem a Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnöki karára, de egy év után közös megegyezéssel elváltak az útjaink. Mindig is az informatika és a 3D grafika érdekelt gyerekkorom óta, így nem nagyon bántam, de választanom kellett, hogy elmegyek dolgozni vagy folytatom a tanulmányaimat. A tanulás mellett döntöttem, így visszamentem Fehérvárra, és a Széchenyiben, ahol érettségiztem, jelentkeztem az Orvos Elektronikai Technikus OKJ-s képzésre, amit sikeresen elvégeztem. Nagyon érdekes és izgalmas év volt, lehetőségem is lett volna a szakmában elhelyezkedni, de még mindig jobban érdekelt az informatika és a grafika, így egy újabb érettségi után jelentkeztem a Pécsi Tudományegyetem PMMK mérnökinformatikus karára. Végül felvettek, és 21 évesen újra elköltöztem a városból.

Hogy kerültél Új-Zélandra? Hogy vezetett az utad épp ehhez a céghez?

Sokáig nem volt túl egyértelmű, hogy hova kerülök. Pécsen még az is a pakliban volt, hogy újra idő előtt elhagyom az egyetemet. De 2011-ben befejeztem és mérnökinformatikus lettem. 3D grafikából egy kis ízelítő alapképzést kaptunk még Pécsen, de nagyon messze voltam attól, hogy nagyobb hazai animációs cégekhez bekerüljek. Attól pedig, hogy olyan külföldi cégnél dolgozzak, ahol az Avatar meg a Gyűrűk ura készült, egyenesen fényévekre voltam. Ezért a tanulmányok után hazaköltöztem Fehérvárra, ezerrel elkezdtem tanulni videó tutorialokból, és közben folyamatosan kerestem a lehetőségeket hazai cégeknél.

Szerencsére a szüleim támogattak, és kitartottak a terveim mellett, pedig sokáig úgy tűnt, hogy semmi nem lesz belőle. Jó pár sikertelen garázsprojekt és két különböző cégnél való gyakornokoskodás után az ArtistPub Forumról jelentkeztem egy álláshirdetésre. Így kerültem Budapestre 2012-ben a Vertigo Digitalba. Kis cég volt, de nagyon jó csapattal, rengeteget tanultam tőlük. Örülök, hogy itt tudtam kezdeni a pályámat.

Sok érdekes projekten dolgozhattunk, többek között a National Geographicnak, a washingtoni Smithsonian Intézetnek vagy a Coca-Colának.

Közel három év után szerettem volna továbblépni a mozifilmek világa felé. Frissítettem a portfóliómat, és az esélytelenek nyugalmával jelentkeztem az MPC-be. Ez a legnagyobb stúdiók közé tartozik jelenleg is, a világ több pontján van kirendeltsége. A londoni volt legközelebb Budapesthez, így oda jelentkeztem. Úgy egy hónap után jeleztek vissza, hogy egyeztessünk skype-os interjút, vagy személyesen is meglátogathatom őket. A személyes interjút választottam, ami körülbelül fél óra volt, de megérte, mert pár hét után jelentkeztek, hogy felvettek. Viszont a londoni stúdióban nem volt hely ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''csak'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' a montrealiban, Kanadában. Elfogadtam, mert ilyen lehetőség nem sűrűn adódik.

Nehéz döntés volt, mert alig négy hónappal előtte ismerkedtem meg a barátnőmmel, aki akkor még nem is tudott róla, hogy jelentkeztem külföldre. Úgy döntöttünk, hogy megpróbáljuk a távkapcsolatot, ami nagy próbatétel volt. Fél évet voltunk külön, de végül az lett belőle, hogy tavaly szeptemberben össze is házasodtunk.

2015. februárban kezdtem az MPC-nél dolgozni. Életemben először repültem a tengerentúlra.Teljesen más világ, mint Magyarország. Szokatlan volt, de nagyon tetszett a város, a munkahely és a csapat is. Az meg, hogy mozifilmeken dolgozhattam, hihetetlen volt. A Montrealban eltöltött másfél év után sajnos rá kellett jönnöm, hogy ha gyorsabban szeretnék a szakmában előrébb lépni és fejlődni, tovább kell lépnem.

A leglehetetlenebbnek tűnő céget, a  WETA-t is megcéloztam, de oda legutoljára jelentkeztem, mert nem gondoltam, hogy a világ legjobb stúdiójánál lehet esélyem. 2016. júliusában felmondtam Montrealban, és beadtam több helyre a jelentkezésem, majd úgy két napra rá megkerestek a WETA-tól, és ezt követően szeptemberben már utaztunk is Új-Zélandra, a jövendőbeli feleségemmel. Dióhéjban így kerültem a világ túloldalára, Peter Jackson cégéhez, ahol az Avatar és a Gyűrűk Ura is készült.

Milyen gyakran tudtok hazalátogatni?

Az elmúlt két és fél évben egyszer tudtunk hazalátogatni tavaly nyáron, másfél hónapra. A kikapcsolódást egybekötöttük az esküvőnkkel is, ami Fehérváron volt.

Mi hiányzik leginkább Székesfehérvárról?

A család és a barátok természetesen. No meg a Királyi Napok, a Palotavárosi-tavak, és a belvárosi séták is nagyon hiányoznak.

Hogy telnek a napjaitok, amikor nem dolgoztok?

Próbáljuk hasznosan eltölteni az időt, mert nem tudjuk, meddig leszünk még itt. Jelenleg két és fél éve, hogy Wellingtonban élünk, de még rengeteg látnivaló van, amit meg szeretnénk látogatni. A hétköznapokon többnyire csak a városban mozgunk. Körülbelül két éve a tengerszint fölé költöztünk, mert 2016 novemberében belefutottunk egy 7,8-as földrengésbe. Szerencsére csak az ijedtség volt nagy, nem esett bajunk, de utána megfordult a fejünkben, hogy haza is megyünk. Végül úgy döntöttünk, hogy biztonságosabb helyre költözünk.

Azóta nagyrészt az ország Északi-szigetén jártunk. Többek között ellátogattunk Aucklandbe az országot keresztül szelő vonatjárattal. A 12 órás út alatt gyönyörű tájakon jártunk, és mind a négy évszak szépségeit láthattuk. Auckland közelében megnéztük Hobbitfalvát, ami a Gyűrűk Urából az egyik forgatási helyszín volt. Volt szerencsénk Sydney-be is elutazni, ahol az út egy lánykéréssel is egybe lett kötve. Ha lesz alkalmunk, még szeretnénk visszamenni jobban körülnézni Ausztráliában. Az ország Déli-szigetére eddig egyszer látogattunk el, idén a tervek szerint szeretnénk több helyre is eljutni. Az utazáson kívül, amikor összejön a társaság, munkatársaknál szoktunk grillezni, vagy itteni magyarokkal és régről ismert fehérvári barátokkal találkozunk.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek