1 évnél régebbi cikk

Rendkívüli döntések a fehérvári intézményrendszer és a közszolgáltatások fenntartásáért
Rendkívüli döntések a fehérvári intézményrendszer és a közszolgáltatások fenntartásáért

Az energiaválság miatt kialakult helyzetben is biztosítani kell az önkormányzat, illetve az intézmények és a közszolgáltatások fennmaradását - ez indokolta a pénteki rendkívüli közgyűlési döntéseket, amelyek érintik többek között az intézményi étkezést, az ingatlanadót és a közlekedést is.

Nehéz döntéseket kellett meghoznia a székesfehérvári képviselő-testületnek pénteken a rendkívüli közgyűlésen. A háborús infláció, az energia- és nyersanyagválság, az energia árak, a szolgáltatások drasztikus drágulása miatt többek között emelni kellett például a vállalkozásokat terhelő építményadót, a közétkeztetés és a közterület-használati díjakat, csökkenteni a csúcsidőn kívüli, kihasználatlan járatszámokat. Fontos azonban, hogy magánszemélyeknek továbbra sem kell adót fizetni Fehérváron.

"Rendkívül konstruktív vita volt, hiszen mindenki látja azt, hogy az önkormányzati intézmények stabilitását és biztonságát még ebben a nehéz helyzetben is garantálni kell, amihez növelni kell a bevételeket és csökkenteni kell a kiadásokat" – hangsúlyozta Cser-Palkovics András polgármester a testületi ülés után.

Tájékoztatók: napelem, LED-csere, bezárt posták

Hét intézménynél indul el napelemes rendszer tervezése:

  • Vörösmarty Mihály Könyvtár
  • Napsugár Óvoda
  • Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézmény
  • Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Öreghegyi Közösségi Ház
  • Kríziskezelő Központ
  • Százszorszép Bölcsőde
  • Árpád Úti Óvoda

A héten elindult az ingyenes lakossági LED-csereprogram - hangzott el tájékoztatás a közgyűlésen. December 31-ig online lehet regisztrálni az energiapazarló izzók ingyenes cseréjére. 

A tájékoztatók között szó esett az öt fehérvári postahivatal szüneteltetéséről is. Ezzel kapcsolatban Cser-Palkovics András polgármester kiemelte, január elejétől lesz lehetőség megállapodni a Magyar Postával. Az egyeztetések elkezdődtek, jelenleg a pénzügyi és jogi feltételeken dolgoznak.

Közgyűlési döntések: építményadó, a közétkeztetés, közterület-használat, buszközlekedés

"Nem a legjobb pillanat az adóemelésre, de meg kell érteni, hogy a közszolgáltatásoknak működniük kell, többek között a gazdaság érdekében is" - hangsúlyozta a polgármester a vállalkozásokat terhelő építményadó emelése kapcsán. Kiemelte azt is, 2020 és 2022 között mintegy 5 milliárd forintos adókönnyítéssel segítette az önkormányzat a vállalkozásokat, ám a mostani helyzetben közgyűlés kénytelen növelni az önkormányzati bevételeket.

Fontos döntés, hogy egyszerűsíti a város a helyi iparűzési adó bevallást, amelynek köszönhetően összesen 200 millió forint marad kisvállalkozások.

A közgyűlés csökkentette a csúcsidőn kívüli, kevésbé kihasznált járatok számát, a döntés azonban nem érinti az iskolai járatokat, valamint a munkanapok csúcsidőszakának járatait sem. A helyi buszos közlekedés bekerülési költsége jelenleg mintegy 3 milliárd forint, ami háromszorosa a mintegy egymilliárdos bevételnek, és több mint kétmilliárd forintot a város tesz hozzá a közösségi közlekedéshez.

A menetrendi változások 2023. január 9-től lépnek életbe. A rendkívül kedvezményes, 280 forintos diák havibérletek árát az online vásárlás esetében nem változik 2023-ban sem, a papíralapúaknál is mindössze 340 forint lesz a diákbérletek ára.

A közterület-használati díjakat 10%-kal emelte meg az önkormányzat

A Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézmény magasabb jövedelmű ellátottai számára ellátási díjat emelt a város, az alacsonyabb nyugdíjú ellátottak számára pedig továbbra is fenntartják a mostani díjakat. Az intézmény működési költségeit eddig több mint 80%-ban az önkormányzat állta, vagyis az ellátási díjak a költségek kevesebb, mint ötödét fedezték, mivel az ellátási díjakon 2013 óta nem emelt a város.

A Frim Jakab Szakosított Otthon és a Kríziskezelő Központ térítési díjain jövőre se emel az önkormányzat és Fehérváron nem vezetnek be bölcsődei gondozási díjat.

A bölcsődei, óvodai és iskolai étkezési térítési díjak érdemben több mint egy évtizede nem emelkedtek. "Az étkeztetés stabil biztosítása érdekében muszáj volt legalább az infláció mértékével arányosan növelni az étkeztetés díjait" - hangsúlyozta Cser-Palkovics András polgármester, aki korábban arról is tájékoztatást adott, hogy több konyha jelezte, ha valamelyest nem tudja növelni a bevételeit, el kell álljon a szerződéstől. 

Borítókép: Simon Erika/ÖKK
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek