7 hónapnál régebbi cikk

Közgyűlés: költségvetés-módosítás, új támogatások és fejlesztések
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Közgyűlés: költségvetés-módosítás, új támogatások és fejlesztések

Stabil és biztonságos a költségvetési helyzete a városnak - hangzott el a költségvetési rendelet módosítása kapcsán. A testületi ülésen döntöttek arról is a képviselők, hogy támogatást adnak az önkormányzat intézmények és vállalatok dolgozóinak, segítséget ad a város a civileknek és javaslatokat fogalmaztak meg a buszmentrend és az országbérlet, vármegyebérlet kapcsán.

Cser-Palkovics András a költségvetési rendeletet módosítása kapcsán kiemelte: a legfontosabb, hogy továbbra is stabil és biztonságos költségvetési helyzete van a városnak. Mint a polgármester elmondta, nulla forint Székesfehérvár önkormányzatának az adósságállománya, és hitelfelvétellel sem idén, sem a következő esztendőben nem terveznek, illetve nem kell folyószámlahitelt sem igénybe venni, hiszen a város számláin megfelelő bankbetét áll rendelkezésre ebből a működtetési költségekhez a következő hónapokra is. Fontos, hogy új támogatásokról, új fejlesztésekről is tudtak dönteni.

"A költségvetés-módosítás legnagyobb tétele több mint háromezer munkavállalóját érinti Székesfehérvár önkormányzatának, intézményeinek, vállalatainak. Akik nagyon sokat tettek annak érdekében, hogy a takarékossági intézkedéseket be tudjuk tartani, és ezáltal források szabaduljanak fel. Úgy éreztük, hogy szeretnénk őket valamilyen módon, a munkájukat megköszönve, jutalmazni.

Ezért intézményeink és vállalataink dolgozói is november hónapban egy egyszeri SZÉP-kártya juttatást kapnak, ami a többségnek ez 100 ezer forintot fog jelenteni" - mondta el a polgármester, aki hozzátette, látva az energiaárak és az infláció alakulását, ez biztosan fontos támogatás lesz.

A döntések másik része a szociális szektort érintette: az ott dolgozó szervezeteknek nyújtanak kiegészítő támogatást, emellett működési támogatással is segítik a civileket. Így például a Szabad Színház újabb ötmillió forintos támogatást kapott az önkormányzattól.

A menhelyek kapcsán már a héten bejelentették a város terveit. Mint ismert, a fehérvári állatmenhelyeket is érzékenyen érintette a gazdasági helyzet, ezért a három, városunkban, illetve akörül működő menhelyet 1-1 millió forint rendkívüli támogatásban részesít az önkormányzat - erről is döntés született a mostani közgyűlésen.

A Gáz utcai garázssor környékén található utakat is felújítják, amit már régóta várnak a lakók.

Vitát váltott ki a Fehérvár FC utánpótlásának támogatása: ezzel kapcsolatban a polgármester kiemelte, hogy a fehérvári gyerekeket és családokat segítik ezzel a döntéssel. Ezt a támogatást nem a klub és a nagycsapat kapja, az kizárólag az utánpótlásra költhető, és ez alapján kell majd a klubnak a város felé elszámolnia.

A buszmenetrend is újból középpontba került. Most egy kis arányú menetrend módosítást fogalmaztak meg, ami éves szinten háromezer kilométert jelent. Itt kifejezetten a munkáltatók kérésére a dolgozók munkába járását és hazajutását teszik könnyebbé. Ez egy-egy ipari parkot, illetve a Depónia csalai telephelyét érinti.

Folyik a hálózat és a menetrendbővítés előkészítése, ez egymilliós kilométer-növekményt fog várhatóan jelenteni.

Ezt szeretnénk hamarosan a közösség elé vinni, és véleményeztetésre bocsájtani" - mondta el Cser-Palkovics András, aki hangsúlyozta ezzel kapcsolatban várják az észrevételeket.

Elhangzott, a bővítés több százmilliós többletkiadást fog jelenteni, de biztosan nem most, hanem a 2024-es 2025-ös évben lehet majd bevezetni, illetve ennél is nagyobb kérdés, hogy áll-e rendelkezésre elég autóbusz és sofőr, aki ezeket a buszokat vezetni fogja. Erről a Volánnál kell tárgyalni.

A Vármegyebérlet bevezetését is elképzelhetőnek tartja a polgármester a helyi közlekedési járatokon, ennek ellentételezéseként azt kérné az önkormányzat, hogy a helyközi járatokra is felszállhassanak az emberek helyi bérlettel a székesfehérvári szakaszon.

Molnár Tamás, a Fidesz frakcióvezetője a dolgozók támogatásáról szóló javaslat részleteiről beszélt, ami közel 400 millió forintos segítséget jelent. Üdvözölte a civilek támogatását. A Fidesz frakció vezetője kifogásolta az ellenzék hozzállását a helyi ügyekhez.

"Érthetetlen és elkeserítő, hogy Székesfehérvár ellenzéke most is bizonyította azt, hogy a Budapestről érkező üzenetek, a pártirodákból megírt expozék fontosabbak számukra, mint a székesfehérváriak, mert ezeket mind nem szavazták meg: nem támogatták az állatmenhely támogatását, a civilszervezetek támogatását, a kulturális intézmények támogatását és a bérkiegészítését sem az itt dolgozóknak" - hangsúlyozta Molnár Tamás.

A Fehérvári Ellenzéki Összefogás nevében Fazakas Attila azt kifogásolta, hogy az általuk beterjesztett két napirendi javaslatot nem vett napirendre a közgyűlés.

"Két nagyon fontos téma lett volna, az egyik az, hogy közösen, egységben mondjuk ki, hogy Székesfehérvárnak nincs szüksége akkumulátorgyárakra, illetve hasonló akkumulátor-feldolgozással kapcsolatos vegyi üzemekre, a másik pedig azt lett volna, hogy mondjuk ki, nincs szükség migráns munkásokra. Székesfehérvár nagyon jól elvan. Történelmi fővárosként maradjon is Magyarország jelentős városa" - mondta el Fazakas Attila.

Pozitívnak értékelte a önkormányzati intézmények, vállalatok dolgozóinak a támogatását az ellenzéki frakció vezetője. Ugyancsak fontos kérdéskörnek ítélte meg Fazakas Attila azt, hogy az építményadó kapcsán a KKV-szektort érintő adó mértékének csökkentéséről az egyeztetések kezdődjenek meg.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek