1 évnél régebbi cikk

6 érdekesség a LED-ről, amit eddig biztos nem tudtál
Fehérvár Médiacentrum fotója
Freepik/jannoon028
6 érdekesség a LED-ről, amit eddig biztos nem tudtál

A LED-világítás előnyeit talán már mindenki unalomig hallotta, és álmunkból felkeltve is tudjuk, hogy sokkal energiatakarékosabb a használata, mint a hagyományos izzóké. Ennél azonban több előnnyel is rendelkezik, illetve számos olyan érdekesség övezi, amit nem árt, ha Te is tudsz. Cikkünkben összeszedtünk néhányat.

A baktériumok szaporodása ellen is használják

Kutatások bizonyítják, hogy ha az élelmiszerboltok csemegepultjait LED-világítással világítják meg, akkor jelentős mértékben csökken a baktériumok szaporodása. Hús-, sajt-, vagy zöldségpultok esetében így akár napokkal is meghosszabbítható az élelmiszerek eltarthatósága. 

LED a növények egészséges fejlődéséért

Ha a növények neveléséhez LED-fényt használunk, akkor nem csak gyorsabban fejlődnek a palánták, de zöldebbek, egészségesebbek, és a zöldségek még zamatosabbak is lesznek. 

Évtizedekig mellőzve

Ugyan az első LED-fényt már a ’60-as években felfedezték, így már akkor rendelkezésre állt a szükséges technológia, mégis csak az elmúlt évtizedben került a piaci kínálat középpontjába. Ennek egyszerűen az az oka, hogy a korai LED-lámpák még csak meg sem közelítették azt a fényerőt, amire napjaink technológiája képes. 

Megoldás a rovarok ellen

A nyár esti verandai, vagy kerti beszélgetések megkeserítője, amikor a kerti világításra özönlenek a különböző rovarok. Ez azonban csak a hagyományos izzók esetén van így. Ugyanis míg a régi fényforrások nagy mértékben bocsátják ki az infravörös és az ultraviola sugárzást, ami vonzza a bogarakat, addig a LED egyáltalán nem. 

Újrahasznosítható

A LED-világítás sok szempontból környezetkímélő. Amellett, hogy kevesebb energiát használ, hosszabb az élettartama, ezért kevesebbszer kell megvásárolnunk. Ami viszont kevésbé egyértelmű, hogy újrahasznosítható, mivel nem tartalmaz semmilyen káros vagy környezetszennyező anyagot (higany).

Biztonságos

A hagyományos égők jelentős hőt termelnek minden alkalommal. Ezzel szemben a LED-lámpa egyáltalán nem melegszik fel, ezért még gyerekek mellett is biztonsággal alkalmazható, mivel nem fogja megégetni a kezüket, ha esetleg hozzányúlnak. 

Ha meghoztuk a kedved a LED-égőkhöz, akkor nézz szét az Energia Háza webshopjában, ahol széles kínálatból választhatod ki a neked szükséges fényforrást. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek