1 évnél régebbi cikk

Az autó téli felkészítése nem csak a téli gumiról szól. Ezek se maradjanak ki!
Fehérvár Médiacentrum fotója
Szeifert Richárd
Az autó téli felkészítése nem csak a téli gumiról szól. Ezek se maradjanak ki!

Minden évben felhívjuk a figyelmet az autók évszaknak megfelelő előkészítésére, mégis a legtöbben úgy gondolják, elég ha csak az abroncsokat cserélik le. Bár ez az egyik legfontosabb teendő, de nem az egyetlen.

Lassan beköszönt a tél, annak minden szépségével és kellemetlenségével együtt. Autós szempontból inkább nyűg, de pár apróságra ha odafigyelünk, valamivel egyszerűbben és nagyobb biztonságban is átvészelhető lesz ez a pár hónap. A következő 5 pontot javasoljuk:

Fejben dől el minden

A téli gumi önmagában nem a biztonságos haladás garanciája, a vezetési stíluson is sok múlik. Fagyos úton a megfelelő tempó kiválasztása az egyik legfontosabb – a sok biztonsági berendezés nem mentesíti a sofőrt az óvatosság alól. Szintén figyeljünk arra, lehetőség szerint időben induljunk el mindenhova, mert ezzel is elkerülhető a kapkodás.

Hanyagoljuk a hirtelen kormánymozdulatokat – nedves aszfalton így megelőzhető egy esetleges megcsúszás. A megfelelő követési távolságot mindig tartsuk, mert ilyenkor a fékút is megnő. A világítást pedig ne hagyjuk AUTO álláson, mert a legtöbb fényérzékelő csak a komolyabb sötétedést veszi figyelembe és nem kapcsolja fel a fényszórót. Márpedig szakadó hóban vagy esőben látszódni is jobban kell.

Tökéletesen kilátni minden körülmények között

Télen reggelente jeges szélvédő várhat minket. Amelyik autóban nincs külön fűtés ehhez az üvegfelülethez, jégoldóval vagy jégkaparóval kell megtisztítani. Fontos, ne csak sávokat szabadítsunk fel a jégvirágoktól, a teljes felületet mentesítsük, az oldalablakokon is. A hóval is ugyanez a helyzet, a tetőről is söpörjük le, mert haladás közben folyamatosan betakarjuk a mögöttünk haladókat.

Hópucolás és jégtelenítés közben nem árt, ha járatjuk a motort és elindítjuk a ventillátort is alacsony intenzitással, hogy ilyenkor az utastér mellett az ablakok is elkezdjenek átmelegedni. Jégoldó használatánál ez azért is fontos, mert némelyik folyadék az első ablaktörlés után elkezd visszafagyni, ahogy menetszél éri. Melegedő szélvédővel viszont ennek jóval kisebb az esélye. Az ablaktörlő lapát cseréjét pedig valószínűleg nem kell külön kiemelni. Ha csíkoz, új kell.

Akkumulátor, fék, motorolaj

Tanácsos a nagy hideg előtt egy alap szervizt elvégeztetni az autón. Sokkal nyugodtabban lehet vezetni, ha szakember elvégezte az olaj, a szűrők, valamint a fékek cseréjét. Ha esetleg már korábban is elkezdett nehezen indulni a jármű, gyanús, az akkumulátor is gyengélkedik. Hidegben ez csak romlik, ezért ha ilyen jellegű probléma van, akkor vagy fel kell tölteni az akksit, vagy újat kell venni. Csak hogy mindig biztosan beinduljon a járgányunk.

Téli folyadékok mindenhova

Mivel az előttünk haladó járművek folyamatosan felverik a nedvességet az útról, többször kell szélvédőt mosnunk. Ezért rendszeresen ellenőrizzük a szélvédőmosó tartály szintjét és töltsük fel téli ablakmosóval. A hűtőfolyadékot is érdemes még a nagy hideg előtt beméretni (ezt benzinkúton is megteszik, nem kell feltétlenül szerelőhöz menni), majd pótolni ha szükséges.

Ehhez lehet koncentrátumot is venni, melyekhez viszont elengedhetetlen megfelelő arányban hozzáönteni a desztillált vizet, amit a használati utasításban mindenki megnézhet. Ha fagyállót nem is, de egy kis kiszerelésű szélvédőmosó folyadékot érdemes mindig a csomagtartóban tartani.

Minden, ami eddig kimaradt

Az utastéri szőnyegeket érdemes gumira cserélni, a szövet ugyanis nehezen szárad ki és tovább párolog, amitől az üvegfelületek is folyamatosan párásodnak. Mivel előfordulhatnak hosszabb menetidők télen, ezért az üzemanyagot ne centizzük ki. Tanácsos fél tanknál inkább rátölteni, főleg, mert ahol nagyobb hótakaró van, esetleg hosszabb ideig kell várakozni.

A fűtésre pedig ilyenkor is szükség van, márpedig az csak járó motor mellett működik. Pont az ilyen esetekre jó ha van a csomagtartóban minden utasnak takaró, folyadék és élelem, de az sem árt, ha egy hólapát figyel a puttonyban a biztonság kedvéért.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek