Mire lesz szükségünk a zökkenőmentes olajcseréhez?
Fehérvár Médiacentrum fotója
olajshopf
Mire lesz szükségünk a zökkenőmentes olajcseréhez?

Autónk gondos karbantartása elengedhetetlen a megbízható működéshez. Az egyik legfontosabb teendő pedig a rendszeres olajcsere. Az olaj ugyanis az autó motorjának életelixírje, amely biztosítja az alkatrészeknek a megfelelő kenést, hűtést és megvédi őket a kopástól.

A rendszeres olajcsere segít fenntartani a motor teljesítményét, növeli annak élettartamát, és csökkenti a hibák kialakulásának esélyét. Most megmutatjuk azt, hogy mire lehet szükségünk, ha szeretnénk ezt otthon is hatékonyan elvégezni.

A legfontosabb tényező: a minőségi motorolaj

Az olajshop.hu olajcsere kiegészítők és motorolajak széles választékával várja a vásárlókat. Ezek lehetővé teszik azt, hogy az olajcsere mindig simán menjen. A motorolaj minősége ebből a szempontból különösen lényeges, hiszen a megfelelő minőség biztosítja, hogy a motor minden alkatrésze optimális kenésben részesüljön és megfelelően működhessen.

Fontos, hogy mindig olyan megoldást válasszunk, amelyet a gépkocsi gyártója típus és viszkozitás szempontjából is jóváhagyott. Érdemes továbbá a piacon ismert és elismert gyártók termékeit keresni, hiszen a jól bevált márkanév általában garanciát jelent a magas minőségre.

Praktikus és biztonságos kiegészítő: az olajleeresztő edény

Az olajleeresztő edény egy praktikus eszköz, melynek feladata az elhasznált olaj összegyűjtése. Használatával elkerülhető a felesleges olajpazarlás, valamint az, hogy a garázs vagy az udvar olajfoltos és rendetlen legyen.

Az olajcsere során kiemelendő, hogy az olajleeresztő edény elég nagy legyen ahhoz, hogy az összes olajat felfogja, és megfelelő kiöntőnyílással rendelkezzen a használt olaj egyszerű eltávolítása érdekében. Hogy elkerüljük a felesleges rendetlenséget és az olajpazarlást motorolaj utántöltéséhez egy tölcsérre is szükség lesz.

A fontos apróságok: csavaralátétek, tömítések és szerszámok

A régi alátétek idővel elhasználódhatnak, ami olajszivárgáshoz vezethet. Éppen ezért az olajcsere alkalmával érdemes a leeresztő csavarnál található tömítést vagy alátétet is kicserélnünk. A friss alátétek és tömítések apróságnak tűnnek, azonban garantálják azt, hogy az olajcsere után minden tökéletesen zárjon, és egyetlen helyen sem szivároghasson a rendszer.

Az olaj leeresztéséhez és az olajszűrő eltávolításához természetesen a megfelelő szerszámokra is szükségünk lesz. A csavarkulcs segít a leeresztő csavar meglazításában, míg az olajszűrő kulcs a szűrő könnyű eltávolítását biztosítja. Egyre gyakoribb, hogy egyedi speciális kulcs kell a meglazításhoz vagy az olajszűrő betét házának levételéhez. 

Az olajszűrő hatalma

Az olajcsere kiváló alkalmat kínál arra, hogy autónk használt olajszűrőjének is búcsút intsünk. Az olajszűrő feladata ugyanis, hogy eltávolítsa és magában tartja a szennyeződéseket az olajból, ezáltal biztosítva a motor megfelelő működését.

Ha a szűrő elhasználódott, az a motorolaj minőségének romlását eredményezi, ami többek között olyan problémákat okozhat, mint a megnövekedett üzemanyag-fogyasztás. Éppen ezért legalább évente egyszer ajánlott, hogy ne feledkezzünk meg a cseréjéről.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek