1 évnél régebbi cikk

Megkérdeztük a meteorológiai szolgálatot, meddig folytatódik a januári tavasz Fehérváron
·Időjárásmeleg·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
PB
Megkérdeztük a meteorológiai szolgálatot, meddig folytatódik a januári tavasz Fehérváron
·Időjárásmeleg·Utolsó frissítés: undefined

Sem a karácsony, sem pedig az új év nem telt igazi télies hangulatban. A napokban tavaszi időnek örvendhettünk, de vajon meddig tarthat az öröm, és mindennek meglesz majd a böjtje?

Az elmúlt napokban melegrekordok dőltek meg, volt, ahol közel 19 Celsius-fokig emelkedett hétfő délutánra a hőmérséklet. Az OMSZ jelentése szerint a keddi hidegfronttal éppen csak annyival érkezik hűvösebb levegő a Kárpát-medencébe, hogy a rekordok sora megszakadjon, de még így is jóval a sokévi átlag fölötti hőmérséklet várható a folytatásban Székesfehérváron is.

„A jelenlegi kilátások alapján azt mondhatjuk, hogy kora tavaszi idő lesz kilátásban, ugyanis továbbra is 7-10 fokos maximum hőmérsékletek lesznek a jellemzőek. Január 11-e környékén nő majd meg a bizonytalansági faktor, de jelentősebb mértékben akkor sem számíthatunk majd nagyobb lehűlésre" - mondta el kérdésünkre Kiss Friderika, az Országos Meteorológiai Szolgálat időjárás-előrejelzője.

Kiss Friderika hozzátette: a folytatásban is marad a ködös idő, számottevő csapadék nincs kilátásban, és éjszakánként fagyokra sem kell számítani, a legalacsonyabb hőmérsékletek 0 fok körül várhatóak. Amikor ilyen szép idő van télen, sokan emlegetik a gyakran ismételt mondást:

meglesz még ennek a böjtje!

Az időjárás előrejelzők erre azonban ilyenkor még nem tudnak konkrétumokkal reagálni.

„Vannak hosszabb időintervallumra vonatkozó időjárás-előrejelzések, illetve modellek, amikből szintén következtetni tudunk a tavaszt illetően, de nem ajánlatos, mert annyira nagy időtávról beszélünk, hogy nem érdemes levonni messzemenő következtetéseket" - Kiss Friderika.

A tavaszias tél, és a nagy hőingadozás ugyanakkor nem mindig hat kedvezően a szervezetünkre, ilyenkor könnyebben kaphatunk el különböző betegségeket.

"A kórokozók ezt nagyon szeretik, optimális időjárás a szaporodásukhoz. A nyálkahártyánk védekezése szempontjából viszont egyáltalán nem optimális, úgyhogy annak kedvez, hogy a kórokozók megtapadjanak és szaporodjanak. Amit tehetünk, hogy eleget pihenünk. Nagyon-nagyon fontos, hogy jól aludjunk, jó minőségben, megfelelően étkezzünk, és amikor kiegyensúlyozott, száraz hőmérséklet van, akkor mozogjunk akár a szabadban is" - hangsúlyozta Mosolygó Éva háziorvos.

Erre pedig a következő napokban, hetekben az időjárás is kiválóan alkalmas lehet. Emellett érdemes a napsütéses órákat kihasználni, hogy a szervezetünk természetes D-vitaminhoz juthasson. Mosolygó Éva azt is kiemelte, a krónikus betegeknek érdemes ilyenkor gyakrabban kontrollálniuk az értékeiket.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek