1 évnél régebbi cikk

Hatással van-e a bőrre a túlzott cukorfogyasztás?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Shutterstock
Hatással van-e a bőrre a túlzott cukorfogyasztás?

A szépségápolásban több területen is alkalmazzák a cukrot, hiszen házilag is remek bőrradír készíthető belőle, de a természetes cukorgyantáknak is egyre nagyobb a népszerűsége. Ezzel nagyjából végére is értünk a cukrok előnyös hatásainak.

Az emberi szervezet a szénhidrátokból nyeri az energiát, azonban nem mindegy hogy ez milyen típusú. A szénhidrátok, ezen belül is főként a finomított cukrok fogyasztásának súlyos egészségügyi következményei lehetnek, az elhízásért is ezek tehetők felelőssé. De vajon milyen hatással vannak a bőrre?

“Az vagy, amit megeszel”

Tartja az egészségtudatos táplálkozás szlogenje, és szerzőjének, Ludwig Andreas Feuerbachnak igaza is volt, hiszen az elfogyasztott táplálékok hatással vannak az egészségünkre, a bőrre, Vannak, amelyek pozitív, és vannak, amelyek negatív hatásúak. A MediNatural természetes arcápoló készítményei a mindennapos bőrápoláshoz kínálnak natúr és hatékony megoldásokat minden bőrtípusú férfi és nő számára. 

Törekedni kell a változatos, tápanyagokban gazdag táplálkozásra, és minél több feldolgozatlan ételt és vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag zöldséget, gyümölcsöt kell magunkhoz venni. A finomított cukrok ugyan energiát szolgáltatnak a szervezet számára, azonban ennél több haszonnal nem járnak, ráadásul felbontásukhoz és felszívódásukhoz több tápanyag is elengedhetetlen:

  • Elvonják a B1- és C-vitaminokat, valamint a kalciumot.
  • Rombolják az immunrendszert.
  • Túlzott munkára késztetik a hasnyálmirigyet, fokozzák a savkiválasztást.
  • Szaporodásra ösztönzik a gombákat és baktériumokat, ezzel felborítják a bélflóra egyensúlyát, így gyulladásokhoz vezetnek.

Mit okoznak a cukrok?

A cukrok fogyasztása hatással van az egész szervezetre, így a bőr állapotára is, még abban az esetben is, ha egyelőre látható tüneteket nem okoznak. 

Főként serdülőkorban, amikor a nemi hormonok termelődése amúgy is problémás arcbőrt eredményez, hangzik el több olyan étel is, amely tiltólistás. Mivel ezek aknékat okozhatnak, kerülni kell a magas glikémiás indexű élelmiszereket, a péksüteményeket, a csokoládét, a földimogyorót, a tejtermékeket, a zsíros, fűszeres ételeket. A cukor hatással van a férfi nemi hormonok termelődésére, így túlzott fogyasztása pattanásos arcbőrt okozhat, továbbá a máj károsítása révén krónikus bőrbetegségeket. 

Mi történik a bőröddel, ha nem eszel cukrot?

A fehér mérget tartalmazó ételek elhagyásával az arcbőr kivirul, feszesebb lesz, megszűnik a puffadtsága, zsíros fénylése, csökkennek a ráncok. Ennek az az oka, hogy a cukorfogyasztás csökkenti a bőr kollagéntermelését, mivel feldolgozásához C-vitaminra van szükség, így az nem jut el a megfelelő helyekre, továbbá blokkolja az egészséges bőrszerkezet számára szükséges linolsav áramlását.

A cukrot azonban hidratáló hatása miatt bátran használhatjuk  külsőleg, bőrradírok, arcpakolások alapanyagaként.

A mesterséges cukor elhagyását nemcsak az arcbőröd hálálja meg, hanem segít abban is, hogy felül tudj kerekedni az édesség utáni vágyódásodon.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek