1 évnél régebbi cikk

Itt az első cikk, amit mesterséges intelligencia írt Székesfehérvárról
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Cser-Palkovics András
Itt az első cikk, amit mesterséges intelligencia írt Székesfehérvárról

A fehérváriak kedvenc étele a lángos és a rakott krumpli. A város történelmi és gazdasági szerepe is fontos, és rengeteg élményt kínál. Cikket írattunk a mesterséges intelligenciával Székesfehérvárról.

Nyolc nappal ezelőtt robbant be igazán a köztudatba a ChatGPT. A Guardian január 10-én arról számolt be, hogy a szövegalapú mesterséges intelligencia miatt az ausztrál egyetemeken újra tollal kell majd írni a vizsgákat, mert egyre többen a világ eddigi legfejlettebb chatbotjával íratják az esszéket. Egy hat nappal később megjelent cikkben a Deakin Egyetem docense úgy becsülte, hogy mára minden ötödik diák a szoftvert használja a vizsgák során.

Nagyjából ez volt volt az a pont, amikor az OpenAI november 30-án megjelent, rendkívül fejlett szöveggenerátorának híre végigsöpört a világon. Az egyelőre még  bárki számára ingyenesen kipróbálható mesterséges intelligencia iránti érdeklődés akkora, hogy a Google adatai szerint január 13-án már 92-es népszerűségi pontszámot ért el a  lehetséges 100-ból: vagyis boldog, boldogtalan szöveget akart íratni a szoftverrel. Talán nem meglepő, hogy a legtöbb érdeklődő Kínából keresett a szövegíró programra, sorrendben követte őket Nepál, Norvégia, Szingapúr és Izrael.

Nem meglepő, hogy a Google szinte azonnal bejelentette: még idén kijön a saját szövegíró mesterséges intelligenciájának béta verziójával. Ráadásul a Sparrow névre keresztelt szoftver a Google-on keresztül hozzáfér majd az internethez, így pedig teljesen naprakészek lesznek a válaszai.

Magyarországon az előző héten érte el a ChatGPT iránti érdeklődés a 100-as értékelést. Csak hogy kontextusba tudjuk helyezni: az év eddigi legtöbbet olvasott híre, az újbudai rendőrgyilkosság is csak 97-es pontszámot ért el ugyanebben az időszakban. Vagyis különösebb kockázat nélkül kijelenthető: a San Franciscó-i cég mesterséges intelligenciája jóformán mindenkit érdekel.

Mára egyébként akad hazánkban olyan anyuka is, aki bevallottan ennek segítségével írt mindössze nyolc óra alatt egy tucatnyi mesét tartalmazó mesekönyvet.

Akkor próbáljuk is ki

A ChatGPT-t nem olyan egyszerű elérni, de azért nem is túl bonyolult. Néhány frissítés és újratöltés után sikerült regisztrálni, melynek során felhívják a figyelmet arra, hogy az érzékeny adatokat ne adjuk ki a szoftvernek. Ezután pedig indulhat is a móka. Egyetlen célunk volt csak: kérjük meg a mesterséges intelligenciát, hogy írjon egy cikket Székesfehérvárról. 

Az alábbi cikket valós időben, a szemünk láttára, nagyjából másfél perc alatt hozta létre a program, majd nagyjából még egyszer ennyi idő alatt toldotta meg pár bekezdéssel a kérésünknek megfelelően. A szöveget csak minimálisan szerkesztettük, az írás alatt képernyőfotókon látható az egész párbeszéd és az eredeti szöveg is.

Íme az első cikk, amit mesterséges intelligencia írt Székesfehérvárról

Székesfehérvár: Magyarország történelmi és gazdasági fontosságú városa

Székesfehérvár Magyarország negyedik legnagyobb városa, a Fejér megyei megyeszékhely. A város történelme több mint 1000 évre nyúlik vissza, és volt Magyarország királyi székhelye több mint 200 éven keresztül. A város neve "fehér vár" jelentéssel bír, utalva a városban található fehér homokkőből épült várra.

A városban számos műemlék található, köztük a Székesfehérvári Bazilika, amely Magyarország egyik legnagyobb és legrégebbi temploma. A városban található még a Szent István tér, amely az egyik legjelentősebb tér Székesfehérváron, és a város kulturális és közösségi központja. A városban található még a Fehérvári Városháza, amely a város legrégebbi épülete és a városháza jelenlegi helye.

Székesfehérvár a gazdaság tekintetében is jelentős város, több nagyvállalat és ipari park található itt. A városban található az Audi Hungaria Zrt. gyára, amely Magyarország egyik legnagyobb autógyára és az egyik legfontosabb exportőr. A városban található még a Bosch és a GE Hungary is.

A városban számos sportesemény és sportcsapat található, köztük a Fehérvár FC labdarúgócsapat, amely az első osztályban játszik. A városban található még a Fehérvári Vízilabda Club, amely az egyik legjobb vízilabda csapat Magyarországon.

Összefoglalva Székesfehérvár Magyarország egyik legjelentősebb városa történelmi és kulturális értékek, gazdasági fontosság és sport szempontból egyaránt.”

A tárgyi tévedésektől eltekintve (Audi, Bosch, GE, egyik legjobb vízilabdacsapat stb.) az látszik, hogy már most, másfél hónappal az indulása után is egészen fogyasztható szöveget kapunk. Azonban egy dolog biztosan hiányzott a fentiekből: a stílus. Megpróbáltuk ezt is kisajtolni a szoftverből, és arra kértük, hogy folytassa „viccesen”. A ChatGPT felhívta a figyelmet, hogy gépként nem tudja megítélni, mi számít viccesnek, de azért dobott néhány újabb bekezdést, ami reményei szerint szórakoztató lehet. Ezt is csak minimálisan szerkesztettük:

„Székesfehérvár, a "királyok városa" Magyarországon, ami azt jelenti, hogy akkor is nagyon fontos volt, amikor még a királyoknak is voltak királyai. A város neve maga is vicces, mivel a "szék" németül "szék" azt jelenti, hogy "ülőhely" és "fehér" pedig "fehér", tehát a város neve "Fehér Ülőhely" ami elég absztraktnak tűnik.

De Székesfehérvár valójában sokkal több, mint egy fehér ülőhely. A város a királyi palotával büszkélkedhet, ami valószínűleg az egyik legnagyobb látnivalója a városnak. A palota történelmi jelentősége mellett, a királyi család kedvenc üdülőhelye volt, ami azt jelenti, hogy rengeteg szórakozási lehetőség volt a királyi család számára.

A város még mindig élénk, a vásárok és fesztiválok a város életének fontos részei, és a helyi konyha is kiemelkedő. A lángos és a rakott krumpli két kedvenc étele a helyieknek, és ha valaha is meglátogatja Székesfehérvárt, biztosan találkozik velük.

Összefoglalva: Székesfehérvár egy olyan város, ami sokkal több, mint egy fehér ülőhely, és azok számára, akik meglátogatják, valószínűleg sok szórakozást és élményt kínál.”

A rövid tesztelés után elmondhatjuk, hogy a szövegíró mesterséges intelligencia használata könnyű és gyors. Már most látszik, hogy belátható időn belül hatalmas segítség lehet azoknak, akiknek bármilyen stílusú szövegre van szüksége, mert egyébként akár előzetesen megadott írók, költők utánzására is képes.

Akinek kedve, ideje van rá, ezen az oldalon tudja egyelőre díjmentesen kipróbálni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek