4 évnél régebbi cikk

Téged is elkapott a klímaszorongás? - teszteld fehérvári fejlesztésű kérdőívvel
·Zöldjövő·Utolsó frissítés: undefined
Téged is elkapott a klímaszorongás? - teszteld fehérvári fejlesztésű kérdőívvel
·Zöldjövő·Utolsó frissítés: undefined

A klímaszorongás felmérésére állított össze kérdőívet Nagy Bence, a Székesfehérvári Diáktanács egykori alapítója és alelnöke, aki 2019-ben elnyerte a Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány ösztöndíját. Az ELTE Természettudományi és a Pszichológia Karának végzős biológia-földrajz szakos hallgatója a tanárokat, a középiskolásokat, valamint a már nem középiskolásokat hívja: töltsék ki az ELTE PPK Kutatásetikai engedélyével rendelkező kérdőíveket, ezzel is segítve kutatási munkáját.

Székesfehérvár már hosszú évek óta kiemelt figyelmet fordít a klíma- és környezetvédelemre: fejlesztései és a város mindennapi működése során az egyik fő szempont a fenntarthatóság. Szépül és épül a város, olyan környezetvédelmi kezdeményezések zajlanak, amelyek hosszú évtizedekre meghatározzák az életminőséget, példa erre az Under2-vállalás, a Fehérvár Tüdeje program, az avarégetés betiltása, valamint annak vállalása, hogy a következő öt évben megújítják a tömegközlekedést.

Szeptemberi klímavédelmi flashmobjukkal a városban élő diákok is hallatták hangjukat, elmondták véleményüket. Most pedig Nagy Bence, a Székesfehérvári Diáktanács egykori alapítótagja és alelnöke, jelenleg az ELTE végzős biológia-földrajz tanárszakos hallgatója kéri a városban élők segítségét egy kutatásához.

A fiatal székesfehérvári kiválóság az utóbbi 2-3 évben kiemelten foglalkozott a környezetvédelemmel és az energiatudatossággal. Több székesfehérvári iskolában is tartott már szemléletformáló foglalkozásokat, illetve az egyetemen és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalon keresztül több, mint 50 osztályhoz jutott el programjával országszerte.

Munkássága támogatásáért és elismeréséért 2019-ben a Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány ösztöndíjában részesült, és szeptemberben egy egyéves kutatási ösztöndíjat is elnyert az Új Nemzeti Kiválóság Programban. Az ösztöndíjaknak köszönhetően most két fő irányban végez vizsgálatokat: az egyik az iskolán kívüli programok hatása a környezeti szemléletformálásban, a másik irány pedig a „klímaszorongás”. Hogy az utóbbi jelenségről többet megtudhasson, az ELTE Természettudományi és a Pszichológia karával közösen összeállított egy diák- és egy felnőtt-kérdőívet, amelyek kifejezetten a "klímaszorongással"/ "ökoszorongással" foglalkoznak.


A kérdőívre három korosztályból várja a kitöltést: az első tanároknak készült (bármilyen szakos általános vagy középiskolai tanár kitöltheti) https://forms.gle/Lznh4n8wcc1TVuxg6
Illetve a két „klímaszorongást” vizsgáló kérdőív (azonos tartalommal, de más stílusban), egyrészt a középiskolások számára:
https://forms.gle/TgKidPVLSiyAHMwS6
illetve a felnőttek számára https://forms.gle/2R1eRuzmVxA4eKfN7 

A kérdőívek az ELTE PPK Kutatásetikai engedélyével rendelkeznek.

Segítsük minél többen válaszadásunkkal a fiatal székesfehérvári kiválóság munkáját!

Forrás: ÖKK

Borítókép: pixabay.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek