4 évnél régebbi cikk

10 munka, amely tíz év múlva teljesen eltűnik az álláshirdetésekből
10 munka, amely tíz év múlva teljesen eltűnik az álláshirdetésekből

A technológia folyamatos fejlődése nemcsak mindennapjainkra van hatással, hanem például a munkaerőpiacra is, ugyanis az újabbnál-újabb kütyüknek hála jó pár olyan állás akad, amely már nem feltétlenül igényel emberi beavatkozást. Így míg néhány karriertípus virágzásnak indul, mások egyre inkább hanyatlanak. Hogy kicsit tisztábban lássatok, összegyűjtöttünk tíz olyan melót, amelynek nagy valószínűséggel búcsút inthetünk a közeljövőben.

Nincs mit tenni, világunk folyamatosan és eszméletlen sebességgel fejlődik. És ez így is van jól. Míg az én gyerekkoromban egy számítógépet is nyálcsorgatva bámultunk a haverokkal (rendszerint hárman, négyen egyszerre), addig ma már az lenne a csoda, ha valaki hosszabb időre fel tudna nézni az okosketyeréje mögül.

Persze a modernizáció nemcsak abban merül ki, hogy újabbnál-újabb szerkezeteket találnak fel, amelyek aztán sokkalta megkönnyítik (vagy leszívják) az életünket, hanem, hogy ezeknek a vívmányoknak köszönhetően megváltoznak az életvitelbeli szokásaink is.

Mindent gyorsan, mindent azonnal akarunk, és ezt kiszolgálva a munkáltatók is minél inkább azon agyalnak, hogyan lehetne a mindennapos ügyintézéseinket leegyszerűsíteni. És hát hosszútávon ennek a klasszikusabb állásban dolgozók fogják meginni a levét.

Hogy nagyjából el tudjátok képzelni, hogy miről is beszélek, összegyűjtöttem tíz olyan melót amely az informatika rohamos fejlődésével várhatóan meg fog szűnni - vagyis inkább gépek végzik majd el helyettünk a piszkos munkát:

Pénztáros

Az élelmiszerek és a különböző eszközök monoton lecsipogtatása nem tartozik az álommelók közé, így kevésbé fog fájni a pénztárosok szíve, ha a közeljövőben csak és kizárólag önkiszolgáló pénztárakkal pakolják tele a szupermarketeket. Persze a kisebb boltoknak több idő kell az átalakuláshoz.

 

Adatrögzítő

Ez az a munkakör, amit sosem értettem. Persze kell valaki, aki lepötyögi az információkat, majd kellő gondossággal jól a helyükre pakolja azokat, ám mivel az adatrögzítők már félig meddig számítógépen végzik el feladatukat, sejthetitek, hogy mi lesz az állás jövője.

 

Utcai árus

Fiatalabb koromban igencsak menőnek tartottam azt, aki mindenféle kütyüvel (főleg újságokkal és magazinokkal) felszerelt bódéban tevékenykedik, ugyanis azt gondoltam, hogy amellett tényleg mindene van, ami szem-szájnak ingere, úgy érezheti magát, mintha olyan kis burokban élne, ami csak az övé. Éppen ezért mindig is kíváncsi voltam, hogy milyen lehet belülről kinézni az utcai forgatagra. Persze ez nem feltétlenül igaz, és idővel - a nyomatott sajtóval egyenes arányban - ezek a standok is el fognak tűnni, és felváltják őket az automaták.

 

Virágárus

Ugyan ez igaz lehet a virágárusokra és a virágkötőkre, ugyanis ha belegondoltok, pár év múlva simán el lehet képzelni, hogy a mesterséges intelligenciával felvértezett gépeknek már gyerekjáték lesz összetákolni és eladni egy pofás virágcsokrot szinte bármilyen alkalomra.

 

Varrónő

Ha a virágkötés menni fog a számítógépeknek, akkor a varrás még inkább, ám a tű és a cérna varázslatos kombinációjával létrejövő szakma sokkal előbb fog átváltani robotvezérlésre, ugyanis ha úgy vesszük, akkor már most is gépek dolgoznak a varrónők helyett. Persze ők is hozzáteszik a maguk szakértelmét a toldó-foldó folyamathoz, ám már nem kell sok ahhoz, hogy enélkül is működjön a varrás.

 

Telemarketinges

Még ma is előfordul, hogy hébe-hóba telefonon akarnak ránk sózni valami felesleges csecsebecsét, ám mivel az emberek egyre kevésbé használják a mobiljukat klasszikus csevegésre, ezért a marketingeseknek is lépniük kellett: manapság már sokkal inkább e-mailen keresztül tömik a fejünket mindenféle reklámmal.

 

Nyomdai, kiadói dolgozó

Szomorú, de sajnos igaz: a nyomtatott média csillag leszállóágban van. És ez nem csak az én agyszüleményem, hanem ha megnézitek, manapság az emberek sokkalta inkább szeretnek online olvasgatni és nézelődni, mint mondjuk tíz évvel ezelőtt. Persze vannak, akik azt mondják, hogy az újságok és könyvek örök érvényűek maradnak, ám ha a médiumok időben felkészülnek a legrosszabbra, akkor talán a jövőben is fenn tudnak maradni.

 

Postai alkalmazott

Igaz, ami igaz, a digitalizáció és különböző magáncégek miatt egyre kevesebb munka jut a postán tevékenykedő személyzetnek. Mivel a hagyományos levelezgetés kihalófélben van, szinte kizárólag reklámanyagok és hivatalos értesítések kézbesítésével foglalkoznak. Mivel ezek jövője is online keresendő, arra lehet következtetni, hogy így vagy úgy, de rövidesen búcsút inthetnek a postai alkalmazottak a munkájuknak. Ha belegondoltok a csomagjaitok sem tudtátok régen a postán kívül elképzelni - nem kell sok, hogy a levelek is így járjanak. Nem beszélve a drónokról, amelyekben szintén hatalmas potenciál van.

 

Utazási ügynök

Ez az a meló, amit nem kell különösebben megmagyaráznom, ugyanis az internetet található különböző utazási portáloknak hála teljes mértékben feleslegessé válik ez a szakma. Manapság már bárki, bárhol és bármikor kikeresheti magának a legmenőbb utazós ajánlatokat - ráadásul ingyen és bérmentve.

 

Taxisofőr

Mivel az emberek egész nap pörgésben vannak, így szeretik gyorsan összeszervezni napjaikat, és hát ebbe nem feltétlenül fér már bele az, hogy taxit keresgéljenek vagy hívogassanak. Sokkal praktikusabbak az online közlekedési szolgálatok, amelyek segítségével töredék idő alatt össze lehet hozni az utast a sofőrrel - és még az árak is sokkal barátságosabbak.

 

További ajánlatok:
www.dekra-akademie.hu

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek