1 évnél régebbi cikk

Megvan az egységes ügyeleti rendszer várható indításának időpontja Fejérben
Fehérvár Médiacentrum fotója
Fehérvár TV
Megvan az egységes ügyeleti rendszer várható indításának időpontja Fejérben

Az elmúlt másfél év tesztidőszaka után elsőként Hajdú-Bihar vármegyében élesedik az új, egységes ügyeleti rendszer február elsejétől. Megkérdeztük az Országos Mentőszolgálatot, Fejérben mikortól lép életbe az új rendszer.

Az Országgyűlés decemberben fogadta el, hogy az egészségügyi alapellátásról szóló törvénynek megfelelően időben és területileg is fokozatosan megkezdődik az új, egységes ügyeleti rendszer bevezetése - tájékoztatott közleményben az Országos Mentőszolgálat a napokban. Azt írják: az elmúlt másfél év tesztidőszakában szerzett tapasztalatokat beépítve elsőként Hajdú-Bihar vármegyében élesedik az új, egységes ügyeleti rendszer már február elsejétől. 

Az új ügyeleti rend az ország többi vármegyéjében az év során fokozatosan fog életbe lépni, amiről a lakosságot és a háziorvosokat is folyamatosan tájékoztatja majd a mentőszolgálat, ám a változásig a többi területeken, így Fejérben is az eddig megszokott rend szerint zajlik az orvosi ügyelet.

Az új rendszer két elemből áll majd mindenhol: a háziorvosi ügyeleti szolgálatból, illetve a sürgősségi ügyeletből. Hogy Fejérben pontosan hogy néz majd ki, arról egyelőre nem adott részletes információkat a mentőszolgálat. Kérdésünkre válaszolva a következőket írták:

"A 2015. évi CXXIII. törvény 22.§ (6) bekezdése alapján a miniszter az ellátáshoz szükséges technikai, személyi feltételek teljesülésének időpontjában a kormányzati honlapon közleményben teszi közzé azokat az ellátási területeket, amelyekben a közzétételt követő 30. naptól kezdődően a feladatot az Országos Mentőszolgálat látja el. A vármegyék belépésének pontos idejét a technikai, személyi feltételekre vonatkozó változók módosítják, módosíthatják, az időpontot a fentiekben jelzett közlemény fogja meghatározni."

A rendszer alapjai

A pontos működéssel kapcsolatosan a Hajdú-Biharban bevezetett rendszer már sok támpontot adhat Fejér tekintetében is. Hajdú-Biharban a háziorvosi ügyeleti ellátás tíz településen lesz elérhető majd hétköznapokon 16:00-22:00 között, míg szombaton és vasárnap, valamint ünnepnapokon 08:00-14:00 között. A sürgősségi ügyelet vagy a mentőellátás pedig hétköznapokon 22:00-08:00 között, szombat és vasárnap, valamint ünnepnapokon 14:00-08:00 között.

Az ügyelet telefonszámán a mentők szakembere fogadja a hívást és az ügyeleti időben, és szakszerű tanácsot ad vagy szükség esetén a beteg tartózkodási helyére sürgősségi ügyeleti autót, illetve életveszély esetén azonnal mentőt küld. Az ügyelet hétköznap 16:00-08:00 között, szombaton és vasárnap, valamint ünnepnapon egész nap hívható lesz.

Azok számára, akik személyesen keresnék fel az éjszakai ügyeletet, Hajdú-Bihar öt településén lesz lehetőségük 22:00-08:00 között.

Mikortól indul Fejérben?

Az egységes ügyeleti rendszer Fejér vármegyei indulásának dátumával kapcsolatosan a következő tájékoztatást kaptuk:

Fejér vármegyében előreláthatólag 2023. negyedik negyedévében kerül sor az egységes ügyeleti rendszer indítására."

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek