1 évnél régebbi cikk

Már most támadnak a kullancsok
·Életmódegészség·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
pexels.com
Már most támadnak a kullancsok
·Életmódegészség·Utolsó frissítés: undefined

A fertőzések elkerülése érdekében, érdemes néhány megelőző intézkedést tenni, annál is inkább, mert a kullancsok nem csak az erdei kirándulásokon fordulnak elő.

Az enyhe tél kedvezett a kullancsoknak, gyakorlatilag mára egész évben fontos ellenük védekezni, ráadásul nemcsak az erdei kirándulásokon fordulnak elő, de nagy számban ott vannak az utcán, a parkokban, a kertben is.

A rovarok kétféle betegséget is terjeszthetnek: a bakteriális eredetű Lyme-kórt és a vírusos agyvelőgyulladást.

"Agyvelőgyulladásra létezik egy három oltásból álló sorozat, amellyel hosszabb időre meg tudjuk magunkat védeni. A Lyme-kór ellen azonban jelenleg nincs védőoltás. Amit tehetünk, hogy kullancsriasztót használunk, ha olyan helyen járunk. Illetve vigyünk magunkkal olyan eszközt, amellyel le tudjuk a kullancsot biztonságosan szedni magunkról" - mondta el Schneider Attila gyógyszertárvezető.

A kullancsok kiszedésénél nagyon fontos, hogy ne nyomjuk össze az élősködő testét, hiszen azzal a sebbe préseljük az esetlegesen az állatban lévő kórokozókat.

Egy ilyen kullancscsipesz beszerzése nemcsak az embernél, az állatoknál is nagy segítséget jelenthet. Házi kedvenceink ugyanis legalább annyira érzékenyek a kullancsok által terjesztett betegségekre, mint az emberek, ezért rendkívül fontos esetükben is az óvintézkedések megtétele.

"Régebben még úgy volt, hogy elkezdtünk tavasszal kullancsriasztó-cseppeket, illetve -tablettákat adagolni, és tartottuk ezt őszig. Most azonban már enyhe telek vannak, ezért azt javaslom minden gazdának, hogy folyamatosan használja a kullancsok elleni spot-onokat vagy tablettákat. Ezeket lehet kombinálni, a nyári időszakban egy olyan szerrel felváltani, amely a szúnyogcsípés ellen is véd, így a szívférgességet is meg lehet előzni" - tájékoztatott Molnár Tamásné, az ASKA állatmenhely vezetője.

Ha az óvintézkedések ellenére mégis belemegy a kullancs az állatba, figyeljük meg kedvencünket, hiszen ha bágyadttá válik az eb, illetve sötét színű a vizelete nagy valószínűséggel valamilyen fertőzést kapott az élősködőktől – ez esetben azonnal orvoshoz kell fordulni. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek