1 évnél régebbi cikk

Kormányinfó: egyelőre maradnak a kamat- és árstopok, megemelik a Baross Gábor program keretösszegét
·HírekKormányinfó·Utolsó frissítés: undefined
Kormányinfó: egyelőre maradnak a kamat- és árstopok, megemelik a Baross Gábor program keretösszegét
·HírekKormányinfó·Utolsó frissítés: undefined

Elhúzódó háborúra kell felkészülni, hangsúlyozta az ukrajnai helyzettel kapcsolatban a csütörtöki Kormányinfó elején Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely elsőként arról beszélt, szerdán hosszú ülést tartott a kormány, ahol a háborús helyzetet és ennek hatásait értékelték. Elhúzódó háborúra kell felkészülni a miniszter szerint, és ez azt jelenti, hogy ennek gazdasági következményei is velünk maradnak. Kiemelte, jelenleg a gáztárolók töltöttsége magas, ám a feltöltés időszakában az árak emelkedni fognak, ezért mielőbbi fegyverszünetre és béketárgyalásokra van szükség.

"A magyar álláspont világos: Magyarország elítéli az orosz agressziót, segítjük Ukrajnát és kiemelten a kárpátaljai magyarságot" - hangsúlyozta Gulyás Gergely.

A miniszter beszélt arról is, hogy évtizedes inflációs rekordok dőltek meg mindenütt a világon. Magyarországon pedig azért ilyen magas az infláció, mert közel van a háborúhoz, a magyar energiakitettsége pedig lényegesen nagyobb. Kiemelte azt is, választ kell találni arra, hogy mi az infláció oka, döntő hányada külső ok: háború, szankciók, megemelkedett energiaárak.

"Két feladat van: csökkenteni kell az inflációt különböző intézkedésekkel, illetve a családokat, a nyugdíjasokat és a kis-közepes vállalkozásokat meg kell védeni" - mondta Gulyás Gergely.

A szerdai döntésekkel kapcsolatban elhangzott, a kormány fenntartja a 350 ezer családot érintő kamatstopot, de az árstopokat is. Megemelik a Baross Gábor program keretösszegét 300 milliárd forintról 1000 milliárd forintra. A gyermekvédelmi törvény ügyével kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, abban bíznak, hogy az uniós bíróságon csak jogi, és nem politikai szempontok alapján fognak dönteni a kérdésben. 

Szó volt a Kormányinfón a tanárok béremeléséről is, amivel kapcsolatban Gulyás Gergely hangsúlyozta: nagy lépést szeretnének tenni, ebben támaszkodnának Brüsszelre is.

"Január elsejétől emeltünk 10 százalékot, de 22 hónap alatt szeretnénk elérni, hogy a diplomás átlagbér 80 százalékáig emelkedjenek a fizetések. Ez azt jelenti, hogy az átlagos pedagógusbér 800 ezer forint fölött lenne" - szögezte le Gulyás Gergely.

Ennek végrehajtása az uniós pénzek beérkezésétől függ, 2025-től éves szinten pedig 8-900 milliárd forintos költséget jelentene a pedagógusbérek emelésének finanszírozása, tette hozzá a miniszter.

Az extraprofitadóval kapcsolatos kérdés kapcsán a miniszter elmondta, jövőre is szeretnék megőrizni a rezsicsökkentést, úgy gondolják, az a méltányos, ha az extraprofitra szert tevő cégek hozzájárulnak a költségvetéshez. De ez egy átmeneti lépés, két évre szól, jövőre ahol tudják, kivezetik, ahol nem tudják, köztes állapot lesz, csökkentik a mértékét.

Borítókép: Facebook/Magyarország Kormánya
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek