1 évnél régebbi cikk

Új körforgalom, járdák és kétoldali kerékpársáv is készül a megújuló Móri úton
Fehérvár Médiacentrum fotója
Bácskai Gergely
Új körforgalom, járdák és kétoldali kerékpársáv is készül a megújuló Móri úton

Sajtónyilvános bejárást tartottak pénteken délután a Móri út felújítása kapcsán - várhatóan őszre készül el a nagyszabású beruházás.

Gőzerővel zajlik a Móri út felújításának első szakasza, amely során egyebek mellet új körforgalom is létesül a Dózsa György út-Zichy liget kereszteződésben. A munkálatok februárban kezdődtek és a tervek szerint szeptemberben fognak befejeződni. A felújítás, amelynek költsége több mint egymilliárd forint, európai uniós támogatásból valósul meg. 

2023 őszére az alábbi elemek készülnek el:

  • a Zichy liget – Móri út csatlakozásában új körforgalmi csomópont építése,
  • az Ányos Pál utca Csitáry G. Emil utcai kijáratának átalakítása,
  • a csomópont közelében lévő autóbusz-megállóhelyek öbölben történő elhelyezése,
  • az MKB bank előtt új autóbusz-megálló létesítése,
  • a K&H bank előtti útszakasz átalakítása,a Zichy liget Malom utcai ágának felújítása,
  • a teljes szakaszon kétoldali kerékpársáv és helyenként leállósáv létesítése,
  • a teljes szakaszon a meglévő burkolat felújítása, a meglévő aszfalt réteg lemarása, új aszfalt rétegek kiépítése,
  • a körforgalmi csomópontban új gyalogátkelőhelyek létesítése,
  • a Rozgonyi Piroska utca végén lévő parkoló bővítése,
  • a közvilágítás korszerűsítése,
  • az útépítéssel érintett területen meglévő ivóvízvezetékek és szennyvízcsatornák felújítása, nyíltárkos, illetve béleléses technológiával.

A fejlesztés során 642 méter utat újítanak fel és 542 méter kerékpársáv is létesül.

"Székesfehérvár kiemelt gyűjtőútja a Móri út, ami a városban élőknek és a Mór irányából Fehérvárt megközelítőknek is nagyon fontos. Rossz állapotban van nemcsak az útburkolat, de alatta a közmű is, ezért lényeges, hogy európai uniós forrásból most fel tudjuk újítani" – emelte ki Cser-Palkovics András polgármester.

Hozzátette, hogy az elnyert összegből az első ütemet valósítják meg, saját forrás bevonása nélkül. Egy Fehérvárhoz kötődő vállalkozás végzi a beruházást, ami várhatóan őszre elkészül. 

Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője elmondta, személyesen nagy öröm számára, hogy Felsőváros kapuja, a Móri út megújulhat: "Nagyon érdekes együttállása a dolgoknak, hogy éppen a COVID-járvány miatt szabadul fel egy másik felújításból forrás. Így meg tudjuk csinálni a Móri utat, amely elhalad a Szent Sebestyén-templom mellett, tehát ez azt hiszem szívügyünk és lelkileg is nagyon fontos, hogy Felsőváros útjai rendben legyenek."

A felújítások az első körben a Móri út 42-ig tartanak, a kivitelezők pedig úgy próbálnak haladni a munkálatokkal, hogy azok ne befolyásolják jelentős mértékben a gépjármű forgalmat, tehát a tervek szerint az út a felújítások ideje alatt is járható lesz, azonban a szakemberek a gépjárművezetők fokozott figyelmét és megértését kérik a munkálatok ideje alatt.

A Móri úti felújításról is szó lesz 19:55-től a Fehérvár TV műsorában, a Köztér Extrában, amelynek vendége Vargha Tamás országgyűlési képviselője lesz. A beszélgetés elérhető lesz a Fehérvár TV YouTube-csatornáján.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek